fbpx

Zdrowa owsianka na zimę – 3 przepisy

kobieta w rękawiczkach

Udostępnij ten post

Zdrowa owsianka na zimę – 3 przepisy

W tym roku nikt nie może narzekać, że zima omija nasz kraj szerokim łukiem! Za oknem widać drzewa, które zamiast liści ozdabia śnieg. Termometr pokazuje temperaturę poniżej zera. Ubiegły rok nie przyzwyczaił nas do tak niskich temperatur i dużej ilości śniegu. Dlatego zaskoczeni tegoroczną zimą staramy się znaleźć skuteczny sposób rozgrzewkę. Z pomocą mogą przyjść moje przepisy na rozgrzewające i zdrowe owsianki! Gwarantuję, że nie tylko sprawią, że zrobi się cieplej, ale także zaopatrzą organizm w wiele cennych składników (w tym te, które wzmacniają odporność na zimę).

 

Zdrowa owsianka – jak ją zrobić? Praktyczne wskazówki

Owsianka to jedno z najprostszych dań, które pomimo swojej prostoty może być naprawdę wartościową pozycją w jadłospisie. Dlatego w przypadku zdrowej owsianki nie sprawdzą się wymówki, pt. „nie mam czasu na zdrowe odżywianie”. Przepisy, które chcę Wam przedstawić mogą stanowić inspirację i pokazać Wam, jak może wyglądać zdrowa owsianka. Jednak, gdy wypróbujecie już wszystkie moje pomysły możecie pomyśleć o własnych kompozycjach. Poniżej podpowiadam czym należy kierować się przygotowując zdrową owsiankę.

 

1. Wybór odpowiednich płatków owsianych

W sklepach znajdziecie trzy rodzaje płatków owsianych: zwyczajne, górskie oraz błyskawiczne. Najlepszym wyborem będą płatki zwyczajne lub górskie. Charakteryzują się one niższym stopniem przetworzenia w porównaniu do płatków błyskawicznych. Szczególną uwagę powinny zwrócić na to osoby zmagające się z insulinoopornością. Kolejna kwestia to spożywanie płatków owsianych na diecie bez glutenu. Można czy nie? Można, ale jeśli eliminujecie gluten pamiętajcie, aby wybierać bezglutenowe płatki owsiane. W tym celu szukajcie produktów ze znakiem przekreślonego kłosa na opakowaniu.

 

2. Woda czy mleko roślinne?

Zdrowa owsianka może być przygotowana zarówno na wodzie, jak i na mleku roślinnym. Jeśli nie cierpicie na nietolerancję laktozy to możecie pokusić się również o dodatek jogurtu naturalnego raz na jakiś czas. Pozostaje pytanie – co wybrać? Wszystko zależy od Waszych preferencji kulinarnych, ale także od tego, jakich składników chcecie dostarczyć organizmowi. Woda nie będzie tak „treściwa”, jak napój roślinny czy jogurt. Z kolei jeśli zdecydujemy się na dodatek mleka roślinnego możemy mieć problem, który produkt będzie najlepszy.

Podstawowa zasada przy wyborze mleka roślinnego brzmi: im krótszy skład tym lepiej. Szukajmy w składzie witamin oraz składników mineralnych, a unikajmy produktów, które zawierają dodatek cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy aromatów. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat zachęcam do przeczytania mojego artykułu na temat wyboru mleka roślinnego.

 

3. Wartościowe dodatki

Zdrowa owsianka powinna zawierać odpowiednio dobrane dodatki. Poniżej podaję kilka przykładów produktów, które warto dodać do owsianki.

  • Orzechy – są źródłem wielu cennych składników, m.in. nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, witamin z grupy B, cynku, selenu, magnezu, żelaza, błonnika pokarmowego czy polifenoli. Na diecie przeciwzapalnej szczególnie polecane są orzechy włoskie, które stanowią bogate źródło wielonienasyconych kwasów omega-3. Z kolei jeśli stosujecie dietę bez laktozy, polecam Wam orzechy laskowe, które obfitują w wapń. Jeśli chcecie poczytać więcej na ten temat to polecam Wam mój artykuł o orzechach w diecie przeciwzapalnej.
  • Nasiona chia – obfitują w przeciwzapalne kwasy omega-3, które polecane są również w celu poprawy koncentracji i pamięci, a także wzmacniają działanie układu odpornościowego. Warto pamiętać, że odpowiednia ilość kwasów omega-3 w diecie jest szczególnie ważna w II trymestrze ciąży. To właśnie w tym czasie trwa proces kształtowania się funkcje poznawcze, a także narząd mowy i wzroku dziecka.
  • Owoce – stanowią źródła błonnika pokarmowego, polifenoli oraz wielu witamin. Jeśli cierpicie na insulinooporność warto pamiętać, aby wybierać te o niższym indeksie glikemicznym.

To tylko kilka przykładów dodatków, jakie może zawierać zdrowa owsianka. A jakie są Wasze ulubione dodatki?

 

Zdrowa owsianka, która rozgrzeje Cię w zimę – 3 przepisy

Poniżej przedstawiam Wam 3 pomysły na zdrową owsiankę zimową! Każdy z moich przepisów zawiera opis wartości odżywczych. Mam nadzieję, że któryś z nich przypadnie Wam do gustu 🙂

 

Jabłkowa owsianka z karobem, chia i otrębami

Sprawdź PRZEPIS

jablkowa-owsianka-karob-chia-otreby

[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]

Owsianka z bananem ala raffaello

Sprawdź PRZEPIS

owsianka-banan-raffaello

[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]

Kokosowa owsianka bogata w witaminę C

Sprawdź PRZEPIS

kokosowa-owsianka[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]

[su_button url=”https://kobiecastronadietetyki.pl/dieta-w-ciazy-podczas-starania-sie-dziecko/o-mnie/” target=”blank” background=”#cf3086″ size=”5″]Zobacz jak mogę Ci pomóc[/su_button]

Zobacz jeszcze

gulasz wegetariański
Przepisy

Lekkostrawny gulasz wegetariański

Z czym kojarzy Ci się gulasz? Jeśli z mięsem czerwonym, którego należy unikać na diecie przeciwzapalnej, to masz rację, ale…Dziś pokażę Ci, że da się

Zapisz się do newslettera