fbpx

Picie mleka w ciąży – kupujemy „mleko” roślinne

butelki z mlekiem

Udostępnij ten post

PICIE MLEKA W CIĄŻY – KUPUJEMY „MLEKO” ROŚLINNE

Mleko czy napój roślinny – jak zwał tak zwał, nie będę wdawać się tutaj w spory terminologiczne. Nazywajcie je jak chcecie, ja posłużę się określeniem „mleko” bo funkcjonuje ono od dawna i łatwiej skojarzyć o co chodzi. Nazwa jest tu mało istotna bo ważniejsza jest odpowiedź na pytanie czy picie mleka w ciąży nam służy?

Pewnie już wiecie, że picie mleka krowiego może być dla nas korzystne, ponieważ jest ono źródłem, m.in. pełnowartościowego białka, wapnia, witaminy B2 oraz witaminy B12. Jednak w dzisiejszych czasach coraz częściej tradycyjne mleko krowie zamieniamy na mleko roślinne. Najpopularniejsze jest mleko sojowe (czy też napój sojowy) jednak coraz częściej sięgamy po takie, które produkowane jest z innych surowców, np. migdałów, owsa, ryżu. W związku z rosnącą popularnością tego typu produktów chcę przeanalizować dla Was wybrane rodzaje mlek roślinnych aby odpowiedzieć na pytanie czy picie mleka roślinnego w ciąży jest zalecane?

Mleko roślinne – rodzaje i skład

Jeśli na pytanie „czy masz apetyt na mleko w ciąży?” odpowiadacie „TAAAAK” to macie w czym wybierać! Obecna sytuacja kobiet w ciąży jest o wiele lepsza bo nawet jeśli nie lubią (lub nie mogą pić) mleka krowiego, mogą wybierać spośród całej gammy mlek roślinnych. Jeśli przyjrzeć się temu bliżej może być to i wada i zaleta. Wada bo ciężko odnaleźć się w tak szerokim asortymencie sklepowym. Dlatego jeśli macie taki dylemat siądźcie wygodnie i przeczytajcie kilka słów o mlekach roślinnych. Mam nadzieję, że uda mi się odpowiedzieć na pytanie czy picie mleka w ciąży (mleka roślinnego) jest ok. Jednak od razu uprzedzam, że nie ma tu wszystkich jakie są dostępne na rynku. Jeśli macie swoje ulubione, którego tu zabrakło dajcie znać w komentarzu – opiszę je w przyszłości.

Sprawdźmy jaką wartość odżywczą mają poszczególne mleka roślinne

(kcal i g na 100 g produktu)

Kcal Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik pokarmowy
Mleko sojowe 41 2,9 g 1,6 g 2 g 0,4 g
Mleko ryżowe 47 0,3 g 1 g 9,9 g 0,3 g
Mleko migdałowe 30 0,9 g 2,1 g 1,5 g 0,9 g
Mleko owsiane 46 0,3 g 1 g 9 g 0,3 g

 

Mleko roślinne – wady i zalety

Picie mleka roślinnego ma swoje wady i zalety (tak jest zresztą ze wszystkimi produktami). Jednak aby odpowiedzieć na pytanie czy picie mleka w czasie ciąży jest wskazane trzeba najpierw rozważyć wszystkie za i przeciw aby wybrać te, które będzie dla nas najlepsze.

Mleko sojowe

Wady:

  • ma silne właściwości alergizujące
  • często jest dosładzane i sprzedawane w różnych wersjach smakowych o niekorzystnym składzie – trzeba uważać by wybrać te najlepszej jakością

Zalety:

  • jest najbogatszym źródłem białka spośród wszystkich mlek roślinnych
  • zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na odporność i funkcjonowanie mózgu

Więcej na temat soi w jadłospisie przyszłej mamy pisałam TUTAJ.

Mleko ryżowe

Wady:

  • zawiera bardzo mało białka
  • ryż łatwo akumuluje arsen oraz rtęć (znacznie łatwiej niż inne zboża) przez co picie mleka ryżowego w ciąży zaleca się sporadycznie (1-1,5 szklanki na tydzień)
  • jest bardziej kaloryczne w porównaniu z mlekiem sojowym, migdałowym i owsianym

Zalety:

  • ma słabe właściwości alergizujące
  • posiada delikatny smak przez co dobrze komponuje się z różnymi produktami

 

Mleko migdałowe

Wady:

  • zawiera bardzo mało białka
  • ma silne właściwości alergizujące
  • posiada charakterystyczny skład przez co nie będzie komponować się z każdym produktem

Zalety:

  • zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (patrz wyżej)
  • zawiera więcej błonnika pokarmowego niż mleko sojowe, owsiane i ryżowe przez co może sprawdzić się w zaparciach

 

Mleko owsiane

Wady:

  • zawiera bardzo mało białka
  • nie jest tak łatwo dostępne jak mleko sojowe czy ryżowego

Zalety:

  • jest źródłem beta-glukanów (frakcji błonnika pokarmowego), które korzystnie wpływają na pracę jelit a także obniżają poziom cholesterolu LDL
  • ze względu na swój skład jest polecane przez zaburzeniach ze strony układu pokarmowego

 

Picie mleka w ciąży – które wybrać?

Na pytanie o to które mleko roślinne będzie dla Was najlepsze trzeba odpowiedzieć niejednoznacznie – to zależy. Jeśli po przeanalizowaniu wartości odżywczych i podanych przeze mnie wad i zalet nadal macie wątpliwości czy picie mleka w ciąży jest wskazane, poniżej podsyłam kilka podpowiedzi.

Jeśli mleko roślinne ma wzbogacić Twój jadłospis w ciąży w BIAŁKO wybierz…

→ MLEKO SOJOWE

Jeśli zmagasz się z cholestazą wybierz…

→ MLEKO OWSIANE

Jeśli zmagasz się z zaparciami wybierz…

→ MLEKO MIGDAŁOWE lub MLEKO OWSIANE

Jeśli pijesz mleko roślinne codziennie i całkowicie odstawiłaś mleko krowie wybierz…

→ MLEKO SOJOWE

Jeśli tempo przyrostu masy ciała jest zbyt szybkie i zbliżasz się (lub przekroczyłaś) zalecane wartości przyrostu masy ciała w danym trymestrze wybierz…

→ MLEKO MIGDAŁOWE

Zakupy w ciąży – jak kupić dobre mleko roślinne?

Wybór w sklepach jest tak duży, że łatwo się pogubić. Dlatego postaram się przeprowadzić Was przez pułapki handlowe żeby zakup był dla Was banalnie prosty! Tak naprawdę zasady są proste:

  • wybieraj mleko bez dodatku cukru
  • wybieraj mleko wzbogacone w składniki mineralne i witaminy
  • unikaj mleka smakowego
  • unikaj mleka o długim składzie (jak zawsze obowiązuje tu zasada – im krótszy tym lepszy)

To teraz dla przykładu zaprezentuje Wam po dwa mleka sklepowe z każdego rodzaju. Jedno ma dobry a drugi zły skład.

MLEKO SOJOWE

TAK NIE
Znalezione obrazy dla zapytania natumi napój sojowy ALPRO SOYA Napój sojowy z dodatkiem wapnia 1 l
woda, ziarno soi* (8%).
*składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli DE-013.
woda, obłuszczone ziarno soi (6%), cukier, fosforan triwapniowy*, regulator kwasowości (fosforany potasu), sól morska, aromat, stabilizator (guma gellan), witaminy* (ryboflawina (B2), B12, D2), *substancje wzbogacające

 

MLEKO RYŻOWE

TAK NIE
Znalezione obrazy dla zapytania valsoia rys Znalezione obrazy dla zapytania ALPRO RYŻOWEZnalezione obrazy dla zapytania ALPRO RYŻOWE
woda, ryż 17%, olej słonecznikowy, fosforan triwapniowy, sól morska, witaminy: B2, B12, D2 woda, ryż (12%), olej słonecznikowy, fosforan triwapniowy* (* = substancje wzbogacające), (maltodekstryna), emulgator (lecytyny (z
rzepaku)), sól morska, aromat, stabilizator (guma gellan), witaminy*(*=substancje wzbogacające) (ryboflawina (B2), B12, D2), regulator
kwasowosci (fosforan potasu).

 

MLEKO MIGDAŁOWE

TAK NIE
Znalezione obrazy dla zapytania auchan napój migdałowy bio
baza ryżowa* 96,04% (woda, ryż* 17%), MIGDAŁY* 3%, olej słonecznikowy* tłoczony na zimno, sól morska
*składniki pochodzenia ekologicznego
woda, MIGDAŁY 8%, cukier trzcinowy, naturalny aromat, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego

 

MLEKO OWSIANE

TAK NIE
Tesco Organic Ekologiczny napój owsiany 1 l
woda, ekologiczny owies (11%), ekologiczny olej słonecznikowy, sól morska woda, owies zwyczajny (10%), inulina, olej słonecznikowy, fosforan triwapniowy* (* = substancje wzbogacające), maltodekstryna, sól
morska, stabilizator (guma gellan), witaminy* (*=substancje wzbogacające) (ryboflawina (B2), B12, D2)

Wybrane źródła naukowe, z których pochodzą informacje znajdujące się w artykule:

  • Fødevarestyrelsen. Slutrapport: Næringsstofindhold i ris-, havre-, mandel- og sojadrikke. Glostrup, Denmark: Ministry of Environment and Food of Denmark; 2015.
  • Hozyasz K., Słowik M. (2013), Mleka inne niż ogólnodostępne krwowie– argumenty za i przeciw, Prz Gastroenterol 2013; 8 (2): 98–107.
  • Lange E. (2010), Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, , 3 (70), 7 – 24.
  • McKevith B. (2004), Nutritional aspects of cereals. Br. Nutr. Foundation Nutr. Bull., 29: 111-142. 
  • Pins J., Geleva D., Keenan J., Frazel C., O’Connor P., Cherney L. (2002),  Do wholegrain oat cereals reduce the need for antihypertensive medications and improve blood pressure control?, J.Fam.Oract., 51:353-359.
  • Tanja Kongerslev Thorning, Anne Raben, Tine Tholstrup, Sabita S. Soedamah-Muthu, Ian Givens and Arne Astrup (2016) Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidencje, Food Nutr Res. 60:10.
  • Williams PN, Villada A, Deacon C et al.: Greatly enhanced arsenic shoot assimilation in rice leads to elevated grain levels compared to wheat and barley. Environ Sci Technol 2007 Oct 1; 41(19): 6854-6859.

 

 

Zobacz jeszcze

picie kawy przy endometriozie
Dieta przeciwzapalna

Czy picie kawy jest zdrowe przy endometriozie?

Kawa to drugi towar handlowy na świecie (zaraz po ropie naftowej). Nazywa się ją „płynnym złotem” i nie chodzi tu wyłącznie o finanse. Mała czarna

Zapisz się do newslettera