Z czym kojarzy Ci się gulasz? Jeśli z mięsem czerwonym, którego należy unikać na diecie przeciwzapalnej, to masz rację, ale…Dziś pokażę Ci, że da się go zrobić w zupełnie innej wersji. Oto przepis na gulasz wegetariański – mniej czasochłonny i bardziej przeciwzapalny od klasycznej wersji.
Spis treści
ToggleSkładniki (na 2 porcje)
- 2 średniej wielkości marchewki,
- 1 burak,
- 1/2 średniej wielkości cukinii,
- 1 garść szpinaku,
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry,
- 3-4 gałązki świeżej natki pietruszki,
- oregano do smaku,
- 2 torebki ryżu białego (tj. 200 g).
Wykonanie
- Wstaw wodę na ryż.
- Umyj warzywa. Marchewki i buraka obierz. Pokrój buraka w małą kostkę, a marchewki i cukinię w plastry. Szpinak posiekaj.
- Do gotującej się wody wrzuć ryż (bez torebki) i gotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Pokrojone marchewki i buraka wrzuć na głęboką patelnię lub do garnka i zalej wodą. Duś około 5 minut, następnie dodaj cukinię i szpinak. Duś kolejne 5 minut, a potem dodaj pomidory z puszki i oregano. Trzymaj całość na patelni/w garnku przez kolejne 5 minut (lub dłużej, jeśli warzywa mają być bardziej miękkie).
- Tak przygotowany gulasz podaj z ryżem. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.
- Jest to bardzo prosty przepis. Być może nie ma tu żadnego efektu WOW, ale powiem tak: to danie wchodzi, jak złoto, jeśli masz biegunkę lub jesteś w okresie rekonwalescencji.
Gulasz wegetariański – uwagi dietetyka
- Gulasz wegetariański, który tu zaproponowałam, jest lekkostrawny. Dobrze sprawdzi się przy biegunkach czy w okresie rekonwalescencji.
- Do gulaszu ugotowałam ryż biały, ale jeśli chcesz, możesz zastąpić go np. komosą ryżową lub kaszą jaglaną.
Nie masz pomysłu na przeciwzapalne posiłki, a chcesz odżywiać się zdrowo, aby wspomóc swoje zdrowie i płodność? Zapoznaj się z moją propozycją indywidualnej współpracy, jeśli chcesz, żebym pokazała Ci, jak jeść przeciwzapalnie, zdrowo i pysznie!