in Przepisy

Przepis na koktajl owocowy z natką pietruszki i chia

at
przepis-koktajl-owocy-natka-chia

Przepis na koktajl owocowy z natką pietruszki i chia

Przepis na koktajl wykonacie dosłownie w 5 minut! Nie ukrywam, że bardzo lubię takie proste w wykonaniu przepisy. Zajmują one niezwykle ważne miejsce w procesie zmiany i podtrzymywania zdrowych nawyków żywieniowych. A jeśli ktoś z Was już na wstępie stwierdził, że przepis na koktajl z natką pietruszki jest szalonym pomysłem to uprzedzam…natka pietruszki jest niemal niewyczuwalna, a za to wzbogaca koktajl w wiele cennych składników.


Składniki

Składniki na 2 szklanki:

  • woda mineralna niegazowana (1 szklanka)
  • banan (1 sztuka)
  • śliwka (1 sztuka)
  • świeża natka pietruszki (1 łyżka)
  • nasiona chia (1 łyżeczka)

Wykonanie

  1. Dokładnie umyj, a następnie obierz owoce. Śliwki mogą być zmiksowane ze skórką, jednak należy je wtedy bardzo dokładnie umyć.
  2. Posiekaj natkę pietruszki.
  3. Wrzuć kawałki owoców do blendera kielichowego. Wlej wodę, dodaj natkę pietruszki i nasiona chia.
  4. Zmiksuj wszystkie składniki. Jeśli koktajl będzie dla Ciebie zbyt gęsty, możesz dolać więcej wody.

Wartość odżywcza

  • Energia: 170 kcal
  • Białko: 2.6 g
  • Tłuszcz: 2.1 g
  • Węglowodany: 32.5 g
  • Błonnik pokarmowy: 4.9 g

Co mogę zyskać?

  • Natka pietruszki to dobre źródło witaminy C i żelaza. Dzięki połączeniu tych dwóch składników, żelazo niehemowe (czyli ze źródeł roślinnych) jest lepiej przyswajalne. Myślę, że to ważna informacja, m.in. dla tych z Was, które zmagają się z anemią w ciąży.
  • Witamina C, której źródłem są śliwki oraz natka pietruszki jest silnym antyoksydantem przez co zajmuje ważne miejsce w diecie przeciwzapalnej. Ponadto spożywanie produktów bogatych w ten składnik jest dobrym sposobem na naturalną walkę z przeziębieniem.
  • Banany obecne w koktajlu wzbogacają naszą dietę w potas, który odgrywa szczególnie ważną rolę w zmniejszaniu obrzęków, a także dietoterapii nadciśnienia tętniczego.
  • Nasiona chia będące jednym ze składników koktajlu to bogate źródło przeciwzapalnych kwasów omega-3. Co więcej, nasiona chia mogą wzbogacić nasz jadłospis w żelazo, magnez czy witaminy z grupy B. Nasiona chia są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który pozwala osiągnąć prawidłową masę ciała bez efektu jo-jo i walczyć z zaparciami. Jako produkt bogaty w wapń są także ważnym elementem diety bez laktozy.

Uwagi dietetyka

  • Błonnik pokarmowy to bardzo ważny element prawidłowo zbilansowanej diety. Czasami jednak istnieją wskazania do stałego lub tymczasowego ograniczenia jego ilości w diecie. W takim przypadku, proponuję zmiksować śliwki bez skórki, a także zrezygnować z nasion chia.
  • Pamiętajcie żeby do przygotowania koktajlu wybierać mniej dojrzałe owoce, które charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym.
  • Jeśli chcecie, aby koktajl był bogatszy w wybrane składniki (np. białko, wapń) to polecam zastąpić wodę, wybranym mlekiem roślinnym lub fermentowanym produktem mlecznym jeśli nie macie przeciwwskazań do ich spożywania.

Zobacz jak mogę Ci pomóc

Kobieca Strona Dietetyki

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments