Spis treści
ToggleLeczo z bakłażana
Leczo z bakłażana nie wymaga wygórowanych umiejętności kulinarnych. Oprócz tego, że jest proste w wykonaniu to jeszcze świetnie smakuje i zawiera wiele cennych składników. Jeśli dotychczas Wasze leczo składało się przede wszystkim z papryki to być może jest to dobry czas na małe urozmaicenie!
Leczo z bakłażana to przepis, który znajdziesz w przygotowywanych przeze mnie jadłospisach.
Składniki
Składniki na 2 porcje:
- kasza gryczana palona (14 łyżek ugotowanej kaszy)
- czosnek (2 ząbki)
- oliwa z oliwek (1 łyżka)
- natka pietruszki ( 4 łyżeczki)
- ciecierzyca ze słoika (8 łyżek)
- cebula (1 sztuka)
- pieczarki (8 sztuk)
- passata pomidorowa (200 g)
- bakłażan (1 sztuka)
- przyprawy (wg uznania, proponuję dodać odrobinę pieprzu, kurkumy i soli)
Wykonanie
1. Obraną cebulę, pokrój drobno, a następnie podduś w niewielkiej ilości wody.
2. Umyj i pokrój bakłażana i pieczarki. Przeciśnij czosnek przez praskę. Następnie dodaj wszystko do cebuli.
3. Po około 10 minutach dodaj ciecierzycę, passatę, przyprawy i oliwę.
4. Podaj z kaszą gryczaną i posiekaną natką pietruszki.
Wartość odżywcza
- Energia: 474 kcal
- Białko: 20 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 65 g
- Błonnik pokarmowy: 17.5 g
Co mogę zyskać?
- Leczo z bakłażana obfituje w błonnik pokarmowy, który pomaga łagodzić zaparcia, a także osiągnąć prawidłową masę ciała bez efektu jo-jo.
- Dodatek ciecierzycy, a także kaszy gryczanej sprawia, że leczo z bakłażana to posiłek, który wzbogaca nasz jadłospis w białko.
- Natka pietruszki to bardzo cenny dodatek do potraw, ponieważ łączy w sobie witaminę C i żelazo niehemowe. Takie połączenie sprawia, że żelazo z produktów roślinnych jest lepiej przyswajalne. Jest to szczególnie ważne w przypadku anemii ciążowej.
- Leczo z bakłażana zawiera również dodatek oliwy z oliwek. Jest ona źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują działanie zapalne. Ponadto wzbogaca jadłospis w witaminę E, która jest silnym antyoksydantem i bardzo ważnym składnikiem, m.in. w dietoterapii endometriozy.
Uwagi dietetyka
- Jeśli smak kaszy gryczanej palonej jest dla Ciebie zbyt intensywny, możesz użyć kaszy gryczanej niepalonej (tzw. białej). Ma ona zdecydowanie łagodniejszy smak.
Powyższy przepis znajdziesz w przygotowywanych przeze mnie jadłospisach!