in Przepisy

Fit deser jaglany o smaku czekoladowym

at
fit-deser-jaglany

Fit deser jaglany o smaku czekoladowym

Fit deser jaglany zaspokoi Wasz apetyt na słodkie, a przy okazji wzbogaci jadłospis w potas, witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy i polifenole! To nieprawda, że zdrowe posiłki są niesmaczne i nudne, a dieta odchudzająca składa się z wody i sałaty. Publikując tego typu przepisy, chciałabym Wam pokazać, że zdrowe odżywianie nie musi być pełne wyrzeczeń i monotonnych smaków 🙂

 


Składniki

Składniki na 1 dużą porcję lub 2 mniejsze (wielkość porcji widoczna na zdjęciu tytułowym)

  • kasza jaglana (4 łyżki ugotowanej kaszy)
  • mleko migdałowe bez dodatku cukru (1/4 szklanki)
  • banan (1 mała sztuka)
  • kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (1 łyżeczka)
  • orzechy włoskie (3 sztuki)

Wykonanie

  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłucz na sitku w ciepłej wodzie, a następnie ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Ugotowaną i ostudzoną kaszę zmiksuj z mlekiem migdałowym (zostaw 2 łyżki mleka do zmiksowania z bananem).
  3. Banana zmiksuj z kakao i dwoma łyżkami mleka migdałowego.
  4. Wykładaj deser warstwami: kasza-banan z kakao-kasza-banan z kakao. Na koniec dodaj orzechy.

Wartość odżywcza 1 porcji

  • Energia: 334 kcal
  • Białko: 8.8 g
  • Tłuszcz: 12.6 g
  • Węglowodany: 42.8 g
  • Błonnik pokarmowy: 4.9 g
  • Wymienniki węglowodanowe: 4.3

Co mogę zyskać?

  • Fit deser jaglany jest dobrą alternatywą dla sklepowych słodyczy czy tradycyjnych ciast jeśli chodzi za Wami, tzw. ochota na słodkie. Myślę, że to również dobra informacja dla wszystkich przyszłych mam, które nie raz mówią, że zmagają się z zachciankami na słodycze 🙂
  • Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że fit deser wzbogaca nasz jadłospis w witaminę B6. Jest to ważny składnik diety przeciwzapalnej, a także witamina niezbędna do prawidłowej syntezy hormonów, właściwego funkcjonowania naszego układu nerwowego i odpornościowego. Witamina B6 pomaga również w łagodzeniu mdłości w ciąży.
  • Banany to dobre źródło potasu, czyli pierwiastka, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, a także jest bardzo ważny w przypadku obrzęków oraz nadciśnienia tętniczego.
  • Kakao oraz orzechy włoskie to źródło polifenoli – składników, które zajmują istotne miejsce w diecie przeciwzapalnej. Co więcej, orzechy włoskie są jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3 spośród orzechów (przeczytaj mój artykuł na temat orzechów w diecie przeciwzapalnej).
  • Mleko migdałowe dostarcza wapnia, dzięki czemu dobrze sprawdza się w diecie bez laktozy.

Uwagi dietetyka

  • Pamiętajcie, że wybierając mleko roślinne należy sprawdzić czy nie zawiera dodatku cukru. Niestety, część produktów jest dosładzana.
  • Jeśli chcecie lekko przełamać smak, możecie dodać do fit deseru owoce o kwaśnym smaku. W okresie letnim, warto korzystać z cennych właściwości sezonowych owoców, takich jak, np. truskawki, porzeczki, agrest, maliny. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, polifenoli oraz witaminy C.

Zobacz jak mogę Ci pomóc

Kobieca Strona Dietetyki

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *