fbpx

Ochota na słodkie – to już nie mój problem!

ciasto z posypką

Udostępnij ten post

OCHOTA NA SŁODKIE – TO JUŻ NIE MÓJ PROBLEM!

Co robić, gdy najdzie mnie ochota na słodkie? To jedno z pytań, które w mojej pracy zawodowej słyszę bardzo często. Prawda jest taka, że każdy musi wypracować swój własny sposób, który będzie najbardziej skuteczny. Istnieje jednak kilka prostych trików, które sprawdzą się u większości osób. Warto spróbować! 🙂
[su_spacer=”20″]

Dlaczego tak często nachodzi mnie ochota na słodkie?

To, że często dopada Was ochota na słodkie może wynikać po prostu z tego, że taka jest Wasza słodka natura. Jak to się potocznie mówi – jesteście posiadaczami osobnego żołądka na słodkie 🙂 Prawda jest taka, że większość ludzi ma duży apetyt na słodycze. Niestety od cukru łatwo się uzależnić. Dlatego jeśli ulegniecie za każdym razem, gdy pojawi się ochota na coś słodkiego, będzie Wam z czasem coraz ciężej z tego zrezygnować.

Przyczyną nadmiernej ochoty na słodkie może być również niewłaściwie zbilansowany jadłospis. Glukoza to podstawowe paliwo metaboliczne dla ośrodkowego układu nerwowego oraz krwinek czerwonych, które nie mogą korzystać z innych źródeł energii. W normalnych warunkach mózg zużywa 140 g glukozy dziennie, a erytrocyty około 40 g. Dlatego jeśli stosujecie radykalne diety odchudzające może być to przyczyną tego, że często dopada Was ochota na coś słodkiego. Organizm domaga się glukozy, która jest mu potrzebna do codziennego funkcjonowania.

[su_spacer=”20″]

Nadmierny apetyt na słodycze, a przyczyny tkwiące w niedoborach i chorobie

Inną przyczyną nadmiernego apetytu na słodycze mogą być niedobory żywieniowe oraz choroby przewlekłe. Zalicza się do nich cukrzycę, choroby tarczycy, depresję czy infekcje grzybicze. Kobiety bardzo często mówią również o tym, że mają apetyt na słodycze przed miesiączką. Nadmierna ochota na słodkie jest wymieniana jako jeden z objawów napięcia przedmiesiączkowego (PMS) co związane jest ze zmianami hormonalnymi jakie zachodzą w tym czasie w kobiecym organizmie.

Apetyt na słodycze może być również spowodowany niedoborem chromu i magnezu. Drugi z wymienionych pierwiastków uodparnia nas na stres, który często zajadamy. Pozostaje pytanie – gdzie szukać chromu i magnezu?

[su_spacer=”20″]

10 najlepszych źródeł chromu:

  • kakao
  • łosoś wędzony (należy jednak pamiętać, że jest on przeciwwskazany przy obrzękach towarzyszących często ciąży o czym pisałam w moim artykule na temat sposobów do walki z obrzękami)
  • szpinak
  • chleb żytni razowy
  • kasza gryczana
  • pomidory
  • orzechy włoskie (bardzo wskazane również przy stanach depresyjnych, które również często zajadamy)
  • brokuły
  • jabłka

[su_spacer=”20″]

10 najlepszych źródeł magnezu:

  • pestki dyni (które świetnie sprawdzą się również w diecie płodności dla mężczyzn)
  • otręby pszenne
  • mak niebieski
  • kakao
  • nasiona sezamu, słonecznika, chia
  • zarodki pszenne
  • komosa ryżowa
  • siemię lniane

Jeśli ochota na słodkie nachodzi Was zbyt często, warto przyjrzeć się czy Wasz jadłospis zawiera powyższe produkty.

[su_spacer=”20″]

Apetyt na słodkie, a nieustabilizowany poziom glukozy we krwi

Kolejną przyczyną nadmiernego apetytu na słodkie może być nieustabilizowany poziom glukozy we krwi. Jeśli w swoim codziennym menu stawiacie na produkty o wysokim indeksie glikemicznym (IG), narażacie się na nagłe wzrosty i spadki poziomu glukozy we krwi.

W momencie, gdy poziom glukozy we krwi nagle maleje pojawia się ochota na coś słodkiego. Dlatego polecam Wam szukać produktów, które nie zapewnią Wam takich atrakcji i pomogą ustabilizować ten poziom.

Produkty, które nie spowodują nagłego spadku poziomu glukozy we krwi, a tym samym pojawienia się ochoty na słodkie:

  • kasze (szczególnie poleca się kaszę gryczaną, jęczmienną perłową i bulgur)
  • ryż dziki, basmati i brązowy
  • komosa ryżowa
  • makaron z mąki pełnoziarnistej (typu 1850 i wyżej), gryczanej, orkiszowej, sojowej, jęczmiennej, żytniej typ 2000 (pamiętaj, aby gotować go zawsze al dente)
  • płatki owsiane górskie, żytnie, gryczanej
  • otręby owsiane i pszenne
  • surowe warzywa (ewentualnie gotowane al dente)
  • nasiona roślin strączkowych (przeczytaj mój artykuł na temat odpowiedniej obróbki strączków)
  • mniej dojrzałe owoce wymieszane z produktem białkowym i/lub tłuszczowym, np. jogurtem, nasionami chia, otrębami, orzechami (najbardziej polecane są borówki, jagody, truskawki, maliny, jabłka, gruszki, owoce cytrusowe)

Pamiętajcie, że na IG duży wpływ ma również to w jaki sposób potraktujecie dany produkt. Więcej informacji na ten temat znajdziecie w moim artykule o tym jak obniżyć indeks glikemiczny.

[su_spacer=”20″]

5 zdrowych produktów, po które warto sięgać, gdy dopadnie nas apetyt na słodkie

Jeśli mimo wszystko dopadnie nas ochota na słodkie, warto mieć pod ręką produkty, które będą zdrowszą alternatywą dla sklepowych słodyczy. Poniżej przygotowałam kilka tego typu propozycji.

Jeśli dopadnie Cię ochota na coś słodkiego sięgnij po…

  • Daktyle (które mogą być wykorzystane nie tylko jako zdrowa przekąska, ale i zamiennik cukru w wypiekach)
  • Banany (które mogą Ci pomóc również ze zgagą w ciąży, a także zadbają o prawidłowe funkcjonowanie gospodarki wodno-elektrolitowej)
  • Winogrona (pamiętaj, że owoce, aby zapobiec nagłym wahaniom poziomu glukozy najlepiej zjeść z produktem białkowym i/lub tłuszczowym, np. jogurtem, nasionami chia, orzechami)
  • Kasza jaglana (jest to kasza, która sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich; wymieszaj ją z jogurtem naturalnym, orzechami i ulubionymi owocami, przygotuj jaglankę lub pudding jaglany)
  • Domowy krem czekoladowy ala „nutella” (wystarczy wymieszać awokado z kakao i miodem)

To kilka propozycji ode mnie – mam nadzieję, że okażą się przydatne, gdy dopadnie Was ochota na coś słodkiego 🙂 A może Wy znacie jakieś sprawdzone zamienniki dla słodyczy? Jeśli tak to koniecznie napiszcie o nich w komentarzu!

[su_spacer=”20″]


Wybrane źródła naukowe, z których pochodzą informacje znajdujące się we wpisie:

  • Adamska E., Górska M. Indeks i ładunek glikemiczny diety. Przegląd Kardiodiabetologiczny 2008; 3:223–231.
  • Foster-Powell K., Holt S.H.A, Brand-Miller J.C. International table of glycaemic index and glycaemic load values. Am. J. Clin. Nutr. 2002; 76: 5–56.
  • Mortola JF. The premenstrual syndrome. In: Reproductive Endocrinology, Burgery and Technology. Philadelphia, New York, 1995.
  • Skałba P. Endokrynologia ginekologiczna. PZWL, Warszawa 2003.

Zobacz jeszcze

gulasz wegetariański
Przepisy

Lekkostrawny gulasz wegetariański

Z czym kojarzy Ci się gulasz? Jeśli z mięsem czerwonym, którego należy unikać na diecie przeciwzapalnej, to masz rację, ale…Dziś pokażę Ci, że da się

Zapisz się do newslettera