Spis treści
ToggleSałatka z makaronem z soczewicy
Makaron wzbudza zazwyczaj negatywne skojarzenia jeśli chodzi o dietę odchudzającą i przeciwzapalną. Mam jednak dobrą wiadomość dla wszystkich fanek makaronów. W sklepach pojawia się coraz więcej lepszych alternatyw dla pszennego, „białego” makaronu. Co więcej, wśród powiększającego się asortymentu, znajdziemy coraz więcej makaronów odpowiednich dla osób na diecie bezglutenowej. Sałatka z makaronem, którą tu przedstawię została przygotowana na bazie bezglutenowego makaronu z soczewicy czerwonej.
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]
Składniki (na 4 porcje)
- makaron z soczewicy czerwonej (1 opakowanie 250 g)
- awokado (1 sztuka)
- pomidory suszone (około 5 plastrów)
- oliwki czarne (3 łyżki posiekanych oliwek)
- pomidory świeże (2 sztuki)
- nasiona słonecznika (2 łyżki)
- oliwa z oliwek lub olej lniany (2 łyżki)
- ulubione przyprawy do smaku (ja dałam suszoną bazylię oraz odrobinę ostrej papryki w proszku)
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]
Wykonanie
- Ugotuj makaron al dente.
- Obierz awokado, pozbaw je pestki, a następnie pokrój według uznania.
- Pokrój świeże pomidory.
- Posiekaj oliwki i pomidory suszone.
- Ugotowany makaron wymieszaj z pozostałymi składnikami.
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]
Wartość odżywcza
- Energia: 283 kcal
- Białko: 7 g
- Tłuszcz: 16 g
- Węglowodany: 28 g
- Błonnik pokarmowy: 4.5 g
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]
Uwagi dietetyka
- Sałatka z makaronem nie zawiera glutenu dlatego z powodzeniem może być włączona do jadłospisu osób na diecie bezglutenowej.
- Soczewica czerwona jest dobrym źródłem witamin z grupy B, błonnika pokarmowego, a także żelaza.
- Sałatka z makaronem, dzięki obecności awokado i oliwy z oliwek/oleju lnianego jest dobrym źródłem przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych, tj. jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
- Zarówno pomidory świeże, jak suszone wzbogacają sałatkę w potas, który pomaga w walce z obrzękami, a także jest ważny w kontekście profilaktyki i leczenia nadciśnienia tętniczego.
- Nasiona słonecznika to cenne źródło cynku, który nie tylko ma korzystny wpływ na płodność, ale także wzmacnia nasz układ immunologiczny.
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]