Sałatka z makaronem z soczewicy
Makaron wzbudza zazwyczaj negatywne skojarzenia jeśli chodzi o dietę odchudzającą i przeciwzapalną. Mam jednak dobrą wiadomość dla wszystkich fanek makaronów. W sklepach pojawia się coraz więcej lepszych alternatyw dla pszennego, „białego” makaronu. Co więcej, wśród powiększającego się asortymentu, znajdziemy coraz więcej makaronów odpowiednich dla osób na diecie bezglutenowej. Sałatka z makaronem, którą tu przedstawię została przygotowana na bazie bezglutenowego makaronu z soczewicy czerwonej.
Składniki (na 4 porcje)
- makaron z soczewicy czerwonej (1 opakowanie 250 g)
- awokado (1 sztuka)
- pomidory suszone (około 5 plastrów)
- oliwki czarne (3 łyżki posiekanych oliwek)
- pomidory świeże (2 sztuki)
- nasiona słonecznika (2 łyżki)
- oliwa z oliwek lub olej lniany (2 łyżki)
- ulubione przyprawy do smaku (ja dałam suszoną bazylię oraz odrobinę ostrej papryki w proszku)
Wykonanie
- Ugotuj makaron al dente.
- Obierz awokado, pozbaw je pestki, a następnie pokrój według uznania.
- Pokrój świeże pomidory.
- Posiekaj oliwki i pomidory suszone.
- Ugotowany makaron wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Wartość odżywcza
- Energia: 283 kcal
- Białko: 7 g
- Tłuszcz: 16 g
- Węglowodany: 28 g
- Błonnik pokarmowy: 4.5 g
Uwagi dietetyka
Zobacz jak mogę Ci pomóc