in Przepisy

Sałatka z makaronem z soczewicy

at
salatka-makaron

Sałatka z makaronem z soczewicy

Makaron wzbudza zazwyczaj negatywne skojarzenia jeśli chodzi o dietę odchudzającą i przeciwzapalną. Mam jednak dobrą wiadomość dla wszystkich fanek makaronów. W sklepach pojawia się coraz więcej lepszych alternatyw dla pszennego, „białego” makaronu. Co więcej, wśród powiększającego się asortymentu, znajdziemy coraz więcej makaronów odpowiednich dla osób na diecie bezglutenowej. Sałatka z makaronem, którą tu przedstawię została przygotowana na bazie bezglutenowego makaronu z soczewicy czerwonej.

Składniki (na 4 porcje)

  • makaron z soczewicy czerwonej (1 opakowanie 250 g)
  • awokado (1 sztuka)
  • pomidory suszone (około 5 plastrów)
  • oliwki czarne (3 łyżki posiekanych oliwek)
  • pomidory świeże (2 sztuki)
  • nasiona słonecznika (2 łyżki)
  • oliwa z oliwek lub olej lniany (2 łyżki)
  • ulubione przyprawy do smaku (ja dałam suszoną bazylię oraz odrobinę ostrej papryki w proszku)

Wykonanie

  1. Ugotuj makaron al dente.
  2. Obierz awokado, pozbaw je pestki, a następnie pokrój według uznania.
  3. Pokrój świeże pomidory.
  4. Posiekaj oliwki i pomidory suszone.
  5. Ugotowany makaron wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Wartość odżywcza

  • Energia: 283 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcz: 16 g
  • Węglowodany: 28 g
  • Błonnik pokarmowy: 4.5 g

Uwagi dietetyka

Zobacz jak mogę Ci pomóc

Kobieca Strona Dietetyki

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments