Spis treści
ToggleFit czekoladki na prezent
Nie wiem jak Wy, ale ja jestem wielką fanką prezentów, które przygotowywane są samodzielnie. Zawsze są jedyne w swoim rodzaju! Zdaję sobie jednak sprawę, że w natłoku świątecznych przygotowań nie zawsze mamy czas, aby wykonać coś własnoręcznie. W przypadku mojego przepisu na czekoladki na prezent ta zasada nie obowiązuje! Obiecuję, że ich przygotowanie będzie mało czasochłonne, a efekt zachwyci Waszych bliskich 🙂 Co ważne, jak sama nazwa mówi są to FIT czekoladki. Oznacza to, że nie znajdziecie w nich cukru dodanego, ani innych składników, które nie są pożądane na diecie.
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]
Składniki (na około 14 małych czekoladek)
- gorzka czekolada (1 tabliczka około 125 g)
- ksylitol fiński (1 łyżka)
- ulubione dodatki (ja wykorzystałam suszoną żurawinę, płatki migdałów i wiórki kokosowe)
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]
Wykonanie
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Mniejszy garnek napełnij wodą i poczekaj aż się zagotuje. Następnie ustaw na nim mniejszy garnek i wrzuć do niego pokruszoną czekoladę. Dodaj ksylitol. Trzymaj garnek na małym ogniu i mieszaj czekoladę (najlepiej drewnianą łyżką) do momentu aż się nie rozpuści.
- Przygotuj ulubione foremki. Ważne, aby były one silikonowe, ponieważ wtedy wyjmowanie czekoladek jest najłatwiejsze. Ja użyłam silikonowej formy do kostek lodu oraz silikonowych foremek do muffinek.
- Zanim wlejesz roztopioną czekoladę do foremek, dodaj do nich ulubione dodatki.
- Wylej czekoladę do foremek. Na wierzch możesz ponownie dodać ulubione dodatki, efekt będzie wtedy jeszcze lepszy.
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]
Wartość odżywcza
(1 czekoladki ze wszystkimi dodatkami)
- Energia: 60 kcal
- Białko: 0.8 g
- Tłuszcz: 3.5 g
- Węglowodany: 6 g
- Błonnik pokarmowy: 0.3 g
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]
Uwagi dietetyka
- Żeby czekoladki na prezent były faktycznie fit, użyj do ich przygotowania czekolady gorzkiej i nie dodawaj cukru. Jeśli źle tolerujesz ksylitol możesz zastąpić go innym zamiennikiem cukru.
- Pamiętaj, aby sprawdzić kraj pochodzenia ksylitolu. Dobrej jakości produkt powinien pochodzić z Finlandii, a nie z Chin.
- Ksylitol jest polecany również osobom, które zmagają się z insulinoopornością i cukrzycą. Nie zalecam jednak w tym przypadku dodawać do czekoladek suszonej żurawiny.
- Płatki migdałów to dobry sposób żeby wzbogacić czekoladki na prezent w cenny wapń.
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]