in Przepisy

Fit czekoladki na prezent

at
fit-czekoladki-prezent

Fit czekoladki na prezent

Nie wiem jak Wy, ale ja jestem wielką fanką prezentów, które przygotowywane są samodzielnie. Zawsze są jedyne w swoim rodzaju! Zdaję sobie jednak sprawę, że w natłoku świątecznych przygotowań nie zawsze mamy czas, aby wykonać coś własnoręcznie. W przypadku mojego przepisu na czekoladki na prezent ta zasada nie obowiązuje! Obiecuję, że ich przygotowanie będzie mało czasochłonne, a efekt zachwyci Waszych bliskich 🙂 Co ważne, jak sama nazwa mówi są to FIT czekoladki. Oznacza to, że nie znajdziecie w nich cukru dodanego, ani innych składników, które nie są pożądane na diecie.

Składniki (na około 14 małych czekoladek)

  • gorzka czekolada (1 tabliczka około 125 g)
  • ksylitol fiński (1 łyżka)
  • ulubione dodatki (ja wykorzystałam suszoną żurawinę, płatki migdałów i wiórki kokosowe)

Wykonanie

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Mniejszy garnek napełnij wodą i poczekaj aż się zagotuje. Następnie ustaw na nim mniejszy garnek i wrzuć do niego pokruszoną czekoladę. Dodaj ksylitol. Trzymaj garnek na małym ogniu i mieszaj czekoladę (najlepiej drewnianą łyżką) do momentu aż się nie rozpuści.
  2. Przygotuj ulubione foremki. Ważne, aby były one silikonowe, ponieważ wtedy wyjmowanie czekoladek jest najłatwiejsze. Ja użyłam silikonowej formy do kostek lodu oraz silikonowych foremek do muffinek. 
  3. Zanim wlejesz roztopioną czekoladę do foremek, dodaj do nich ulubione dodatki.
  4. Wylej czekoladę do foremek. Na wierzch możesz ponownie dodać ulubione dodatki, efekt będzie wtedy jeszcze lepszy.

drewniane pudełko z czekoladkami

Wartość odżywcza

(1 czekoladki ze wszystkimi dodatkami)

  • Energia: 60 kcal
  • Białko: 0.8 g
  • Tłuszcz: 3.5 g
  • Węglowodany: 6 g
  • Błonnik pokarmowy: 0.3 g

Uwagi dietetyka

  • Żeby czekoladki na prezent były faktycznie fit, użyj do ich przygotowania czekolady gorzkiej i nie dodawaj cukru. Jeśli źle tolerujesz ksylitol możesz zastąpić go innym zamiennikiem cukru.
  • Pamiętaj, aby sprawdzić kraj pochodzenia ksylitolu. Dobrej jakości produkt powinien pochodzić z Finlandii, a nie z Chin.
  • Ksylitol jest polecany również osobom, które zmagają się z insulinoopornością i cukrzycą. Nie zalecam jednak w tym przypadku dodawać do czekoladek suszonej żurawiny.
  • Płatki migdałów to dobry sposób żeby wzbogacić czekoladki na prezent w cenny wapń.

Zobacz jak mogę Ci pomóc

Kobieca Strona Dietetyki

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments