Spis treści
ToggleZimowe smoothie z kaki i kiwi
W okresie zimowym asortyment rodzimych owoców nieco się kurczy w porównaniu z okresem letnim. Dlatego w tym czasie, często sięgamy bo owoce egzotyczne, takie jak kaki czy kiwi. Większość z nich bardzo dobrze sprawdza się jako składnik smoothie. Przykładem jest połączenie słodkości kaki z lekko kwaśnym smakiem kiwi. Łącząc te dwa owoce mamy prosty, pyszny i zdrowy przepis na zimowe smoothie z kaki i kiwi!
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]
Składniki (na 4 porcje)
- kaki (2 sztuki)
- kiwi (3 sztuki)
- nasiona chia (2 łyżeczki)
- woda niegazowana (1 szklanka lub więcej w zależności od pożądanej konsystencji)
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]
Wykonanie
- Obierz owoce i pozbaw je niejadalnych części.
- Pokrój owoce w kostkę i wrzuć do blendera kielichowego.
- Dodaj szklankę wody i nasiona chia.
- Zmiksuj wszystkie składniki.
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]
Wartość odżywcza
- Energia: 133 kcal
- Białko: 1.7 g
- Tłuszcz: 1.3 g
- Węglowodany: 25.5 g
- Błonnik pokarmowy: 6.5 g
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]
Co mogę zyskać?
- Nasiona chia to dobre źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mają silne działanie przeciwzapalne i wzmacniają odporność. Dlatego warto dodać je do smoothie, sałatek czy past kanapkowych przygotowywanych w domu.
- Zimowe smoothie ma w swoim składzie kiwi, które obfituje w witaminę C. Podobnie jak kwasy omega-3, zajmuje ona ważne miejsce w diecie przeciwzapalnej i może wzmacniać naszą odporność. Witamina C posiada również inną ważną cechę – zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego.
- Kaki to owoc, który stanowi źródło przeciwzapalnych polifenoli, błonnika pokarmowego, beta-karotenu, a także witaminy C. Dzięki temu pomaga w walce ze stresem oksydacyjnym i przewlekłym stanem zapalnym. Z pewnością ucieszy Was również fakt, że witamina C i beta-karoten pomagają utrzymać skórę w dobrej kondycji. Witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu, z kolei beta-karoten dba o piękny koloryt skóry.
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]
Uwagi dietetyka
- Zimowe smoothie powinno być przygotowane na bazie mniej dojrzałych owoców, ponieważ ich indeks glikemiczny jest niższy.
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]