fbpx

Owoce w insulinooporności – fakty i mity

owoce

Udostępnij ten post

Owoce w insulinooporności – fakty i mity

O owocach mówi się i dobrze i źle. Niektórzy twierdzą nawet, że powinniśmy ich całkowicie unikać, ponieważ są źródłem cukrów prostych. Wobec tego można wysnuć wniosek, że w przypadku insulinooporności będą one całkowicie zakazane. Czy to prawda? Czy owoce w insulinooporności powinny być faktycznie usuwane z jadłospisu?

Owoce w insulinooporności – MITY

W dzisiejszych czasach dostęp do informacji jest ogromny. Wystarczy użyć jednej z wyszukiwarek internetowych, aby w ciągu niecałej minuty uzyskać odpowiedź na nurtujące nas pytania. Jednak czy zawsze jest to dobra odpowiedź? Niestety nie. Tak jest także w przypadku pytań związanych z jedzeniem owoców w insulinooporności. Dlatego chciałabym obalić kilka najczęściej pojawiających się mitów w tym temacie. Nie jestem w stanie zebrać tu wszystkich z nich. Dlatego jeśli macie jakieś wątpliwości to piszcie o nich w komentarzach.

Mit numer 1. – Owoce to źródło cukrów prostych dlatego należy ich unikać

Z pierwszą częścią muszę się zgodzić, bo owoce to faktycznie źródło cukrów prostych, które są w naszym organizmie metabolizowane tak samo jak te pochodzące z innych źródeł. Jest jednak kilka „ale” dla teorii mówiącej o konieczności wykluczenia owoców z diety ze względu na zawartość w nich cukrów prostych. Po pierwsze owoce zawierają również błonnik pokarmowy, który wydłuża proces trawienia i sprawia, że wzrost stężenia glukozy we krwi jest mniej gwałtowny. Dlatego należy spożywać owoce jak najmniej przetworzone, najlepiej w całości po ich dokładnym umyciu. Po drugie owoce nie są źródłem pustych kalorii, tak jak większość produktów obfitujących w cukry proste (m.in. słodkie napoje, słodycze). Oprócz cukrów prostych znajdziemy w nich szereg witamin, polifenoli oraz błonnik pokarmowy. W związku z tym bilans korzyści i strat zdecydowanie przechyla się w stronę tych pierwszych. Nie bez powodu przecież owoce znajdują się u podstawy piramidy zdrowego żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.

Mit numer 2. – Soki owocowe mogą zastąpić świeże owoce

W przypadku insulinooporności odradzam sięganie po soki owocowe. Chyba, że robicie to sporadycznie, znacie różnicę pomiędzy sokiem a napojem (ten pierwszy nie może zawierać dodatku cukru), a także łączycie picie soku ze zjedzeniem produktu będącego źródłem białka i/lub tłuszczu. Jednak generalnie jeśli chodzi o owoce w insulinooporności to zdecydowanie polecam Wam zjadanie ich w całości. Proces przetwarzania owoców jest jednym z czynników mających wpływ na indeks glikemiczny. Jeśli jednak jesteście na tyle uparci, że nie chcecie zrezygnować z owoców w formie płynnej to zamiast soków lepsze będą koktajle. Jeśli połączycie owoce z produktem będącym źródłem białka (np. maślanką, kefirem) i/lub tłuszczu (np. nasionami chia, orzechami) to wzrost stężenia glukozy we krwi nie będzie tak gwałtowny.

Mit numer 3. – Owoc to owoc, każdy ma tyle samo cukrów prostych

Nieprawda, owoc owocowi nierówny jeśli chodzi o zawartość cukrów prostych. Warto mieć tego świadomość i wybierać te owoce, które mają najniższą zawartość cukrów prostych. Poniżej mała podpowiedź.

Owoce o niskiej zawartości cukrów prostych to, m.in.

  • rabarbar
  • świeża żurawina
  • morele
  • nektarynki
  • mandarynki
  • melon
  • śliwki
  • grejpfrut
  • maliny
  • truskawki
  • jeżyny

Z drugiej strony przy insulinooporności należy unikać, m.in. daktyli, fig suszonych, rodzynek, żurawiny suszonej, owoców w syropie, owoców w polewie czekoladowej.

 

Owoce w insulinooporności – FAKTY

Czas na fakty na temat owoców w insulinooporności. Jeśli spotkaliście się z innymi informacjami, których wiarygodność chcielibyście potwierdzić to dajcie znać w komentarzu. Niestety tak jak w przypadku mitów nie jestem w stanie zebrać tu wszystkich faktów.

Fakt numer 1. – Owoce to źródło antyoksydantów, które są bardzo ważne w insulinooporności

Antyoksydanty to jeden z niezbędnych elementów diety w insulinooporności. Owoce są jednym z głównych źródeł tych składników w naszym jadłospisie. Dlatego nie powinniśmy ich całkowicie eliminować. Do silnych antyoksydantów zaliczamy, m.in. witaminę C, witaminę E, beta-karoten oraz polifenole.

Dobre źródła witaminy C wskazane w insulinooporności:

  • czarna porzeczka
  • truskawki
  • cytryna
  • pomarańcze
  • grejpfrut
  • Dobre źródła witaminy E wskazane w insulinooporności:
  • jabłka
  • czarne jagody
  • nektarynki
  • jeżyny

Dobre źródła beta-karotenu wskazane w insulinooporności:

  • morele
  • brzoskwinie
  • śliwki
  • agrest
  • pomarańcze

Dobre źródła polifenoli wskazane w insulinooporności:

  • grejpfrut
  • jeżyny
  • jabłka
  • morele
  • truskawki

Stres oksydacyjny towarzyszący insulinooporności jest niebezpieczny, m.in. ze względu na to, że przyczynia się do powstawania niekorzystnych zmian w naczyniach krwionośnych. W związku z tym zwiększa ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego (a także na nowotwory i choroby neurodegradacyjne). Dlatego owoce bogate w antyoksydanty są bardzo ważnym elementem diety w insulinooporności.

Fakt numer 2. – Możemy zapobiegać gwałtownym wzrostom stężenia glukozy we krwi po spożyciu owoców

Tak, mamy wpływ na to czy dany owoc będzie powodował nagły wzrost stężenia glukozy we krwi. Oczywiście w pewnym stopniu, ponieważ część owoców mimo naszych szczerych chęci będzie tak czy siak wywoływać taki efekt. Tych owoców należy unikać i należą do nich, m.in. owoce w czekoladzie/w syropie, owoce smażone w cukrze, banany suszone. Co do pozostałych to, aby zapobiec nagłym wzrostom stężenia glukozy we krwi po ich spożyciu należy:

  • wybierać owoce o niskim stopniu dojrzałości
  • zjadać owoce w całości po ich dokładnym umyciu
  • unikać obróbki owoców (przecierania, rozdrabniania, gotowania itp.)

Więcej na ten temat przeczytacie w moim artykule na temat obniżania indeksu glikemicznego diety.

Fakt numer 3. – Najlepsze jest połączenie owoców z produktami bogatymi w białko i/lub tłuszcze

Połączenie owoców z produktami, które są źródłem białka i/lub tłuszczów to dobre rozwiązanie. Sprawia, że wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku nie jest tak gwałtowny.

Połącz owoce z:

Takie połączenie nie zawsze musi występować w formie koktajlu. Dobrym pomysłem może być również przygotowanie sałatki owocowej z dodatkiem jogurtu, orzechów, nasion chia czy płatków zbożowych na jogurcie z dodatkiem owoców, a także orzechów, nasion chia czy migdałów.

Podsumowanie

Podsumowując, należy zaliczyć do mitów stwierdzenie, że w insulinooporności usuwamy owoce z jadłospisu. Jeśli pamiętamy o kilku ważnych zasadach to owoce będą stanowiły bardzo cenny dodatek do naszych posiłków. Wzbogacą je, m.in. w błonnik pokarmowy oraz antyoksydanty, które odgrywają istotną rolę w leczeniu insulinooporności.


Wybrane źródła naukowe, z których pochodzą informacje znajdujące się w artykule:

  • Belwal T, Nabavi SF, Nabavi SM, et al. Dietary Anthocyanins and Insulin Resistance: When Food Becomes a Medicine. Nutrients. 2017; 9(10),
  • Castro-Acosta ML, Lenihan-Geels GN, Corpe CP, et al. Berries and anthocyanins: promising functional food
    ingredients with postprandial glycaemia-lowering effects. Proc Nutr Soc. 2016; 75(3): 342–355.
  • Saluk-Juszczak J. Antocyjany jako składnik żywno ści funkcjonalnej stosowanej w profilaktyce chorób układu krążenia. Postep Hig Med Dosw. 2010; 64: 451–458.

Zobacz jeszcze

picie kawy przy endometriozie
Dieta przeciwzapalna

Czy picie kawy jest zdrowe przy endometriozie?

Kawa to drugi towar handlowy na świecie (zaraz po ropie naftowej). Nazywa się ją „płynnym złotem” i nie chodzi tu wyłącznie o finanse. Mała czarna

Zapisz się do newslettera