Spis treści
ToggleJesienna owsianka bez laktozy z duszonym jabłkiem i cynamonem
Jesienna owsianka bez laktozy to prosty i pyszny sposób na wykorzystanie sezonowych produktów! Zamiast skupiać się wyłącznie na owocach egzotycznych, które królują w sezonie jesienno-zimowym, warto zwrócić uwagę również na rodzime produkty. Tym bardziej, że jabłka skrywają w sobie wiele cennych składników.
Składniki
- płatki owsiane zwyczajne/górskie (4 łyżki)
- ulubione mleko roślinne, ja użyłam migdałowego (1/2 szklanki)
- jabłka (2 sztuki)
- cynamon (wg uznania)
- nasiona chia (1 łyżeczka)
Wykonanie
- Jabłka obierz, a następnie pokrój według uznania i wrzuć do garnka. Podlej odrobiną wody i duś do miękkości.
- W tym samym czasie podgrzej mleko roślinne, a następnie zalej nim płatki i poczekaj aż lekko zmiękną.
- Dodaj do płatków podduszone jabłka.
- Całość posyp cynamonem i nasionami chia.
Wartość odżywcza
- Energia: 346 kcal
- Białko: 8 g
- Tłuszcz: 7 g
- Węglowodany: 59 g
- Błonnik pokarmowy: 11 g
Co mogę zyskać?
- Jesienna owsianka bez laktozy jest bogata w błonnik pokarmowy, który pomaga osiągnąć prawidłową masę ciała bez efektu jojo, a także jest polecany przy leczeniu zaparć.
- Owsianka bez laktozy przygotowana na bazie mleka migdałowego będzie również dobrym źródło wapnia. Jest to ważne ze względu na to, że w diecie bezlaktozowej eliminujemy lub znacznie ograniczamy spożycie mleka i napojów mlecznych (przeczytaj mój artykuł na temat wapnia w diecie bez laktozy).
- Nasiona chia to dodatek, który warto stosować do wielu potraw, nie tylko do owsianki. Są one bogatym źródłem witamin z grupy B, żelaza, wapnia, a także przeciwzapalnych kwasów omega-3.
- Jabłka wzbogacają nasze posiłki w witaminę C, a także błonnik pokarmowy. Dzięki temu wzmacniają odporność, przeciwdziałają zaparciom, pomagają utrzymać prawidłową masę ciała oraz mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu LDL (tzw. „złego”).
Uwagi dietetyka
- Owsianka bez laktozy powinna być przygotowana na bazie płatków owsianych zwyczajnych, ewentualnie górskich. Płatki błyskawiczne charakteryzują się większym stopniem przetworzenia, a tym samym wyższym indeksem glikemicznym. Jeśli cierpicie na insulinooporność lub cukrzycę typu 2 musicie pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze o wyborze właściwych płatków owsianych. Po drugie nie powinnyście ich rozgotować. Dlatego lepszym rozwiązaniem od gotowania, będzie zalanie ich na krótką chwilę gorących lub zimnym mlekiem roślinnym. Po trzecie, zrezygnujcie z duszenia jabłek i dodajcie do owsianki po prostu obrane i pokrojone owoce. Dobrym rozwiązaniem będzie również dodanie większej ilości nasion chia lub orzechów (np. laskowych bogatych w wapń).
- Dobrze jeśli do przygotowania owsianki użyjecie mleka roślinnego, które nie tylko będzie odpowiadało Wam jeśli chodzi o walory smakowe. O tym, jak dobrać produkt do indywidualnych potrzeb organizmu pisałam w artykule na temat wyboru właściwego mleka roślinnego.