fbpx

Jesienna owsianka bez laktozy z duszonym jabłkiem i cynamonem

garnek z płatkami

Udostępnij ten post

Jesienna owsianka bez laktozy z duszonym jabłkiem i cynamonem

Jesienna owsianka bez laktozy to prosty i pyszny sposób na wykorzystanie sezonowych produktów! Zamiast skupiać się wyłącznie na owocach egzotycznych, które królują w sezonie jesienno-zimowym, warto zwrócić uwagę również na rodzime produkty. Tym bardziej, że jabłka skrywają w sobie wiele cennych składników.


Składniki

  • płatki owsiane zwyczajne/górskie (4 łyżki)
  • ulubione mleko roślinne, ja użyłam migdałowego (1/2 szklanki)
  • jabłka (2 sztuki)
  • cynamon (wg uznania)
  • nasiona chia (1 łyżeczka)

Wykonanie

  1. Jabłka obierz, a następnie pokrój według uznania i wrzuć do garnka. Podlej odrobiną wody i duś do miękkości.
  2. W tym samym czasie podgrzej mleko roślinne, a następnie zalej nim płatki i poczekaj aż lekko zmiękną.
  3. Dodaj do płatków podduszone jabłka.
  4. Całość posyp cynamonem i nasionami chia.

Wartość odżywcza

  • Energia: 346 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 7 g
  • Węglowodany: 59 g
  • Błonnik pokarmowy: 11 g

Co mogę zyskać?

  • Jesienna owsianka bez laktozy jest bogata w błonnik pokarmowy, który pomaga osiągnąć prawidłową masę ciała bez efektu jojo, a także jest polecany przy leczeniu zaparć.
  • Owsianka bez laktozy przygotowana na bazie mleka migdałowego będzie również dobrym źródło wapnia. Jest to ważne ze względu na to, że w diecie bezlaktozowej eliminujemy lub znacznie ograniczamy spożycie mleka i napojów mlecznych (przeczytaj mój artykuł na temat wapnia w diecie bez laktozy).
  • Nasiona chia to dodatek, który warto stosować do wielu potraw, nie tylko do owsianki. Są one bogatym źródłem witamin z grupy B, żelaza, wapnia, a także przeciwzapalnych kwasów omega-3.
  • Jabłka wzbogacają nasze posiłki w witaminę C, a także błonnik pokarmowy. Dzięki temu wzmacniają odporność, przeciwdziałają zaparciom, pomagają utrzymać prawidłową masę ciała oraz mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu LDL (tzw. „złego”).

Uwagi dietetyka

  • Owsianka bez laktozy powinna być przygotowana na bazie płatków owsianych zwyczajnych, ewentualnie górskich. Płatki błyskawiczne charakteryzują się większym stopniem przetworzenia, a tym samym wyższym indeksem glikemicznym. Jeśli cierpicie na insulinooporność lub cukrzycę typu 2 musicie pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze o wyborze właściwych płatków owsianych. Po drugie nie powinnyście ich rozgotować. Dlatego lepszym rozwiązaniem od gotowania, będzie zalanie ich na krótką chwilę gorących lub zimnym mlekiem roślinnym. Po trzecie, zrezygnujcie z duszenia jabłek i dodajcie do owsianki po prostu obrane i pokrojone owoce. Dobrym rozwiązaniem będzie również dodanie większej ilości nasion chia lub orzechów (np. laskowych bogatych w wapń).
  • Dobrze jeśli do przygotowania owsianki użyjecie mleka roślinnego, które nie tylko będzie odpowiadało Wam jeśli chodzi o walory smakowe. O tym, jak dobrać produkt do indywidualnych potrzeb organizmu pisałam w artykule na temat wyboru właściwego mleka roślinnego.

[su_button url=”https://kobiecastronadietetyki.pl/dieta-w-ciazy-podczas-starania-sie-dziecko/o-mnie/” target=”blank” background=”#cf3086″ size=”5″]Zobacz jak mogę Ci pomóc[/su_button]

Zobacz jeszcze

picie kawy przy endometriozie
Dieta przeciwzapalna

Czy picie kawy jest zdrowe przy endometriozie?

Kawa to drugi towar handlowy na świecie (zaraz po ropie naftowej). Nazywa się ją „płynnym złotem” i nie chodzi tu wyłącznie o finanse. Mała czarna

Zapisz się do newslettera