Spis treści
ToggleFit krem czekoladowy ze śliwką i nasionami chia
Kto powiedział, że krem czekoladowy musi obfitować w cukry proste, tłuszcze trans i sztuczne dodatki do żywności…? Niektóre tego typu produktów, faktycznie charakteryzują się niską wartością odżywczą. Dlatego chcę przedstawić Wam alternatywę, jaką jest fit krem czekoladowy ze śliwką i nasionami chia! Obiecuję, że ma znacznie wyższą wartość odżywczą dlatego z powodzeniem możecie włączyć go do Waszej diety. Przy okazji zaspokoi Waszą ochotę na słodkie bez, tzw. pustych kalorii.
Składniki
Składniki na mały słoiczek (wielkość widoczna na zdjęciu)
- śliwki (5 sztuk)
- kakao (1 łyżka)
- ksylitol fiński (1 łyżka)
- nasiona chia (1 łyżka)
- mleko kokosowe (4 łyżki)
- cynamon (do smaku)
Wykonanie
- Śliwki dokładnie umyj, wyjmij z nich pestkę i pokrój.
- Pokrojone śliwki wrzuć do garnka/na patelnię. Dodaj mleko kokosowe i cynamon.
- Duś śliwki do miękkości. Pamiętaj, aby mieszać co jakiś czas zawartość garnka/patelni. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub wody.
- Podduszone śliwki ostudź i zblenduj z dodatkiem kakao, ksylitolu oraz nasiona chia na gładki krem.
- Po przygotowaniu wstaw krem na minimum 1h do lodówki.
Wartość odżywcza
- Energia: 186 kcal
- Białko: 4 g
- Tłuszcz: 6 g
- Węglowodany: 20 g
- Błonnik pokarmowy: 7.8 g
Uwagi dietetyka
- Krem czekoladowy powinien być przygotowany na bazie mniej dojrzałych śliwek. Dzięki temu będzie miał niższy indeks glikemiczny.
- Zarówno kakao, jak i śliwki są dobrym źródłem polifenoli, które zajmują ważne miejsce w diecie przeciwzapalnej.
- Krem czekoladowy jest bogaty w błonnik pokarmowy dlatego dobrze sprawdzi się w przypadku zaparć. Ponadto, błonnik pomaga osiągnąć prawidłową masę ciała bez efektu jojo i obniża indeks glikemiczny.
- Nasiona chia są dobrym źródłem kwasów omega-3, dzięki czemu naturalnie wzmacniają naszą odporność, mają pozytywny wpływ na koncentrację i pamięć, a także działają przeciwzapalnie.
- Jeśli wcześniej nie stosowałaś ksylitolu to pamiętaj żeby nie spożywać go w nadmiernych ilościach (maksymalnie 3 łyżeczki dziennie). W przeciwnym razie mogą pojawić się nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jeśli źle tolerujesz ksylitol, możesz zastąpić go erytrytolem, stewią lub miodem (jeśli nie masz insulinooporności/cukrzycy).