Spis treści
ToggleKokosowy pudding chia z truskawkowym musem
Kokosowy pudding chia z truskawkowym musem to propozycja na bardzo prosty w wykonaniu i zdrowy deser. W upalne wakacyjne dni, chyba nikt z nas nie lubi spędzać długich godzin w gorącej kuchni…Dlatego proponuję Wam pudding chia, który robi się naprawdę szybko. Do jego przygotowania warto wykorzystać sezonowe letnie owoce, które obfitują w błonnik i antyoksydanty.
Składniki
Składniki na 1 porcję (wielkość porcji przedstawia powyższe zdjęcie):
- mleko kokosowe bez dodatku cukru (1/2 szklanki)
- nasiona chia (3 łyżeczki)
- świeże truskawki (2 garście)
Wykonanie
- Zalej nasiona chia mlekiem i dokładnie zamieszaj.
- Odstaw pudding na kilka godzin do lodówki. Co jakiś czas zamieszaj.
- Zmiksuj truskawki za pomocą blendera. Część truskawek możesz zostawić w całości.
Wartość odżywcza 1 porcji
- Energia: 176 kcal
- Białko: 3.6 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 12.4 g
- Błonnik pokarmowy: 7.8 g
- Wymienniki węglowodanowe: 1
Co mogę zyskać?
- Pudding chia jest prostym i pysznym pomysłem na przemycenie nasion chia i sezonowych owoców do naszego jadłospisu. Nasiona chia są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które posiadają silne właściwości przeciwzapalne. Ponadto wprowadzenie ich do naszych posiłków to dobry sposób na naturalne wzmacnianie odporności.
- Nasiona chia są również bogatym źródłem wapnia dlatego warto włączyć ją do diety bez laktozy.
- Warto wykorzystać okres wakacyjny i postawić na świeże sezonowe owoce obfitujące w błonnik i antyoksydanty. Jedną z propozycji są truskawki, których zaletą jest również niski indeks glikemiczny. Co więcej są one niskokaloryczne – garść truskawek to około 23 kcal. Dlatego warto wykorzystać je w diecie odchudzającej.
Uwagi dietetyka
- Jeśli nie przepadasz za truskawkami, możesz zastąpić je innymi sezonowymi owocami. Dobrym wyborem będą również maliny, borówki, porzeczki, poziomki.
- Mleko kokosowe możesz zastąpić innym mlekiem roślinnym. Przegląd poszczególnych z nich znajdziecie w moim artykule na temat wyboru mleka roślinnego.