Spis treści
ToggleBezmięsne spaghetti na makaronie razowym
Czy spaghetti może znaleźć się w naszej diecie? Oczywiście, że tak. Warto jednak pamiętać o tym, że to od nas zależy czy będzie ono dobrym czy złym wyborem. Wiem, że jest to danie proste w przygotowaniu i smaczne dlatego część z Was z pewnością zareagowałoby negatywnie na myśl o jego wykluczeniu z jadłospisu. Dlatego tym przepisem chciałabym pokazać Wam jak zrobić smaczne, a zarazem zdrowe spaghetti. Tym razem będzie to bezmięsne spaghetti.
Składniki
Składniki na 4 porcje:
- razowy makaron spaghetti (na 1 porcję przypada 50 g)
- pomidory bez skórki z puszki (400 g)
- cukinia (1/2 sztuki)
- bakłażan (1/2 mniejszej sztuki)
- cebula czerwona (2 sztuki)
- zamiennik mięsa – 175 g (ja wybrałam „mielone” od firmy Vivera – nie jest to żadna reklama, uważam po prostu, że akurat ten produkt ma stosunkowo dobry skład )
- natka pietruszki (1 gałązka świeżej natki)
- ulubione przyprawy
Wykonanie
- Obieramy i siekamy drobno cebulę, a następnie wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię beztłuszczową.
- Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej nasz zamiennik mięsa.
- Po chwili dodajemy pokrojoną cukinię, bakłażana oraz pomidory.
- Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami i dusimy pod przykryciem (co jakiś czas mieszając).
- Gotujemy makaron al dente.
- Ugotowany makaron mieszamy z sosem złożonym z zamiennika mięsa i warzyw.
- Całość posypujemy natką pietruszki.
Wartość odżywcza 1 porcji
- Energia: 280 kcal
- Białko: 14,2 g
- Tłuszcz: 1,7 g
- Węglowodany: 40 g
- Błonnik pokarmowy: 11 g
Takie pomysły na proste, smaczne i zdrowe dania bez mięsa znajdziecie w moim
[su_highlight background=”#f2e6f0″ color=”#c8689c”]JESIENNYM JADŁOSPISIE BEZ MIĘSA[/su_highlight]
Co mogę zyskać?
- Bezmięsne spaghetti to zarówno danie o niskiej zawartości tłuszczu jak i dużej ilości błonnika pokarmowego, który pomaga utrzymać prawidłową masę ciała
- Błonnik pokarmowy obecny w spaghetti może pomóc nie tylko w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ale także przydaje się w walce z zaparciami w ciąży
- Obecność pomidorów sprawia, że spaghetti jest dla nas również dobrym źródłem potasu, który jest szczególnie ważny u tych z Was, które zmagają się z obrzękami oraz nadciśnieniem tętniczym indukowanym ciążą.
- Natka pietruszki jest bogata zarówno w żelazo, jak i witaminę C, która sprawia, że żelazo z produktów roślinnych jest lepiej przyswajalne. Dlatego polecam włączyć ją do jadłospisu jeśli Waszym problemem jest, np. anemia w ciąży. Jej jedzenie to także dobry sposób na podnoszenie odporności i naturalny sposób na zwalczanie przeziębienia w ciąży.
Uwagi dietetyka
- Jeśli chcecie zrobić spaghetti w wersji bez glutenu to polecam Wam wybrać makaron gryczany lub na bazie soczewicy czy grochu.
- Bezmięsne spaghetti może zawierać dowolną ilość różnorodnych warzyw. Cebula, bakłażan i cukinia, które tu podałam to tylko przykłady 🙂 W naszym jadłospisie powinno być jak najwięcej warzyw dlatego nie ma przeszkód żebyście zmieniali ich ilość oraz rodzaj.
- Natkę pietruszki dodajemy na koniec, ponieważ zawarta w niej witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury.
Takie pomysły na proste, smaczne i zdrowe dania bez mięsa znajdziecie w moim
[su_highlight background=”#f2e6f0″ color=”#c8689c”]JESIENNYM JADŁOSPISIE BEZ MIĘSA[/su_highlight]