Spis treści
TogglePrzyprawy w diecie antycukrzycowej
Jaką rolę przypisujecie przyprawom? Traktujecie je wyłącznie jako dodatek wzbogacający Wasze posiłki w niepowtarzalny smak i aromat? A może dobieracie je świadomie, wiedząc o tym, że przyprawy w diecie antycukrzycowej są niezwykle ważne? Jeśli tak to świetnie! Czas spojrzeć na przyprawy nie tylko jako na dodatek smakowy czy dekoracyjny. Mają one niemałe znaczenie dlatego w diecie antycukrzycowej powinny zajmować ważne miejsce!
[su_spacer=”20″]
Które z przypraw powinny znaleźć się w diecie antycukrzycowej?
Wyróżnia się kilka przypraw, których nie powinno zabraknąć w diecie antycukrzycowej. Do tego zacnego grona zalicza się cynamon, imbir, czarnuszka, rozmaryn, oregano oraz majeranek. Są one bardzo aromatyczne dlatego nie sposób pomylić ich z żadną inną przyprawą. Jednak na tym nie kończą się ich zalety.
Wspomnianych przypraw nie powinno zabraknąć w diecie antycukrzycowej, ponieważ mają wpływ na wydzielanie insuliny, mogą zwiększać wrażliwość komórek na działanie tego hormonu, wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi, a także przeciwdziałają negatywnym skutkom stresu oksydacyjnego.
[su_spacer=”20″]
Cynamon
Zacznijmy od cynamonu, o którym mówi się tak naprawdę najwięcej (i bardzo dobrze!). Jest to przyprawa, której z pewnością nie powinno zabraknąć w diecie antycukrzycowej.
W cynamonie znajduje się polimer metylhydroksychalkonu (MHCP). Nazwa skomplikowana dlatego nie musicie jej pamiętać. Ważne jest to, że MHCP pobudza komórki tłuszczowe do wychwytu glukozy w takim stopniu w jakim robi to insulina. MHCP pobudza transport glukozy do wnętrza komórki oraz stymuluje produkcję glikogenu.
W jednym z niemieckich badań zaobserwowano, że po upływie czterech miesięcy glikemia na czczo zmalała o 10% w grupie osób przyjmujących wyciąg z cynamonu. Jednocześnie badacze zauważyli, że efekt ten był większy u osób, które miały wyższą glikemię wyjściową. To może wskazywać na to, że siła działania cynamonu może zależeć od stopnia wyrównania cukrzycy.
Cynamon ma korzystny wpływ nie tylko na wartości glikemii na czczo. Jego dodatek do posiłku przyczynia się również do zmniejszenia glikemii poposiłkowej. Dlatego warto dodawać go do posiłków, a szczególnie tych bogatych w węglowodany. Nie warto przyzwyczajać się do smaku słodkiego i sięgać po słodkie potrawy. Jednak jeśli raz na jakiś czas ulegniecie takiej pokusie to pamiętajcie chociaż o dodatku cynamonu (przeczytaj mój artykuł o tym, jak walczyć z apetytem na słodkie).
Ryzyko rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu drugiego jest większe u osób z nadmierną masą ciała. Dlatego istotny jest również fakt, że związki zawarte w cynamonie opóźniają opróżnianie żołądka. Pamiętajcie o tym, że jeśli staracie się o dziecko, nadmierna masa ciała w połączeniu z insulinoopornością ma niekorzystny wpływ na płodność (przeczytaj więcej na temat odchudzania bez efektu jojo podczas starań).
[su_spacer=”20″]
Imbir
Imbir znany jest przede wszystkim przyszłym mamom jako sprawdzony sposób na ciążowe mdłości. Ze względu na silne właściwości przeciwzapalne świetnie sprawdzi się również jako naturalny i bezpieczny lek na przeziębienie.
Na tym jednak nie kończą się zalety imbiru. Jak się okazuje ma on również duże znaczenie w diecie antycukrzycowej. Związki zawarte w kłączu imbiru posiadają właściwości hipoglikemiczne. Prawdopodobnie stoi za tym kilka różnych mechanizmów. Wśród nich wymienia się poprawę wrażliwości komórek na insulinę, zmniejszenie wchłaniania glukozy z jelit i osłabianie aktywności amylazy trzustkowej.
[su_spacer=”20″]
Czarnuszka
Czarnuszka nazywana jest również czarnym kminkiem co dobrze obrazuje jej wygląd. Jeszcze kilka lat temu nie była ona zbyt popularna w naszym kraju. Jednak ostatnio cieszy się całkiem dużą popularnością, a jej cenne właściwości wykorzystywane są, m.in. w diecie antycukrzycowej.
Nasiona czarnuszki zawierają związki, które zmniejszają poziom stresu oksydacyjnego, a tym samym prowadzą do ochrony i naprawy komórek beta trzustki (czyli tych, które odpowiedzialne są za produkcję insuliny).
Poza tym tymochinon obecny w czarnuszce hamuje proces glukoneogenezy, czyli przekształcania niecukrowych substratów (m.in. aminokwasów) w glukozę.
[su_spacer=”20″]
Rozmaryn, oregano i majeranek
Związki zawarte w rozmarynie, oregano oraz majeranku hamują enzymy DPP-4 oraz PTP1B. Są one odpowiedzialne za produkcję oraz sygnalizację insuliny. Poza tym są one źródłem polifenoli, które są ważne w zwalczaniu stresu oksydacyjnego uszkadzającego komórki.
Glikozylowane białka powstające w cukrzycy przyczyniają się do pojawienia się wolnych rodników. Ich nadmierna ilość prowadzi do powstania stresu oksydacyjnego, który uszkadza komórki i może prowadzić do rozwoju powikłań cukrzycowych. Jednym z nich jest retinopatia cukrzycowa. Dlatego dieta antycukrzycowa powinna zawierać przyprawy o działaniu antyoksydacyjnym.
Więcej polifenoli, które pomagają nam w walce ze stresem oksydacyjnym zawierają świeże zioła. Dlatego jeśli mamy taką możliwość sięgajmy po świeży rozmaryn, oregano i majeranek. Mają one korzystniejszy wpływ niż przyprawy w formie sproszkowanej.
[su_spacer=”20″]
Przyprawy w diecie antycukrzycowej – podsumowanie
Jak sami widzicie przyprawy odgrywają dużą rolę w diecie antycukrzycowej. Dlatego nie powinniśmy traktować ich jedynie jako dodatek, który poprawia smak czy służy do dekoracji. Jeśli zmagacie się z insulinoopornością lub cukrzycą, koniecznie dodajcie do Waszych potraw cynamon, imbir, czarnuszkę, oregano, rozmaryn czy majeranek!
[su_spacer=”20″]
Wybrane źródła naukowe, z których pochodzą informacje znajdujące się w artykule:
- Akhani SP, Vishwakarma SL, Goyal RK. Anti-diabetic activity of Zingiber officinale in streptozotocin-induced type 1 diabetic rats. J Pharm Pharmacol 2004; 56:101-5.
- Anderson RA, Broadhurst CL, Polansky MM, Schmidt WF, Khan A, Flanagan VP, Schoene NW, Graves DJ. Isolation and characterization of polyphenol type-A polymers from cinnamon with insulin-lie biological activity. J Agricultur Food Chem 2004, 52: 65-70.
- Bioactive Compounds from Culinary Herbs Inhibit a Molecular Target for Type 2 Diabetes Management, Dipeptidyl Peptidase IV, Allyson M Bower et al, Journal of Agricultural and Food Chemistry, published online 1 June 2014, DOI: 10.1021/jf500639f
- Fararh KM, Shimizu Y, Shiina T i wsp. Thymoquinone reduces hepatic glucose production in diabetic hamsters. Res Vet Sci 2005; 79:219-23.
- Jarvill-Taylor KJ, Anderson RA, Graves DJ. A hydroxychalcone derived from cinnamon functions as a mimetic for insulin in 3T3-L1 adipocytes. J Am Coll Nutrition 2001, 20, 327-336.
- Pari L, Sankaranarayanan C. Beneficial effects of thymoquinone on hepatic key enzymes in streptozotocin-nicotin-amide induced diabetic rats. Life Sci 2009; 85:830-4.
- Salim K.: Hypoglycemic property of ginger and green tea and their possible mechanisms in diabetes mellitus. Open Conf. Proc. J., 2014;