Spis treści
ToggleSałatka z azjatycką nutą
Wiosna to idealny moment żeby wzbogacić nasz jadłospis w świeże owoce i warzywa, które obfitują w błonnik pokarmowy, polifenole oraz witaminy. Sałatka z azjatycką nutą to moja propozycja na lekkie i zdrowe danie, które śmiało sprawdzi się również na wynos, jako danie, które możemy zabrać ze sobą na wiosenny piknik!
Składniki
Składniki na 4 porcje:
- 1 główka sałaty masłowej
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 duża cukinia
- 1 pęczek natki pietruszki
- 150 g kiełków fasoli mung (UWAGA! Jeśli jesteście w ciąży użyjcie wyłącznie kiełków z własnej hodowli, co do których macie pewność, że nie są zanieczyszczone. Ewentualnie dodać te sklepowe, ale wyłącznie po bardzo dokładnym umyciu i poddaniu ich obróbce cieplnej.)
- sos: 2 łyżki oleju lnianego, 1 łyżka octu jabłkowego i ulubione przyprawy (ja dałam mieszankę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią)
Wykonanie
1. Sałatę dokładnie poszatkuj.
2. Pokrój pomidorki i cukinię.
3. Posiekaj drobno natkę pietruszki.
4. Przygotuj sos: wymieszaj olej lniany z octem jabłkowym i ulubionymi przyprawami.
5. Połącz wszystkie składniki.
Wartość odżywcza
- Energia: 93 kcal
- Białko: 3,5 g
- Tłuszcz: 5,5 g
- Węglowodany: 5,6 g
- Błonnik pokarmowy: 3,6 g
- WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 0,6
Co mogę zyskać?
Wiosenna sałatka to źródło składników, które sprzyjają płodności – witaminy C, folianów, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki obecności błonnika i niewielkiej kaloryczności sprawdzi się w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, która jest bardzo ważna podczas starań.
Sałatka z azjatycką nutą to dla przyszłej mamy dobre źródło żelaza, folianów, witaminy C oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
Uwagi dietetyka
- Posiłki z dodatkiem pomidorów polecane są w diecie kobiet, które zmagają się z obrzękami w ciąży oraz nadciśnieniem tętniczym indukowanym ciążą (przeczytaj więcej na temat zaleceń żywieniowych przy nadciśnieniu oraz diety przy obrzękach ).
- UWAGA! Jeśli jesteście w ciąży użyjcie wyłącznie kiełków z własnej hodowli, co do których macie pewność, że nie są zanieczyszczone. Ewentualnie dodać te sklepowe, ale wyłącznie po bardzo dokładnym umyciu i poddaniu ich obróbce cieplnej.
- Sałatka zawiera produkty bogate w składniki o właściwościach przeciwzapalnych, takich jak witamina C i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W związku z tym może sprawdzić się, m.in. w wiosennej diecie w endometriozie.
- W sałatce nie ma laktozy dlatego może pojawić się on również w diecie bez laktozy.