fbpx

Hashimoto dieta na stany depresyjne i lękowe

kobieta

Udostępnij ten post

HASHIMOTO DIETA NA STANY DEPRESYJNE I LĘKOWE

W chorobie Hashimoto dieta odgrywa bardzo ważną rolę. Jak się okazuje może pomóc nam nie tylko w walce ze stanem zapalnym i zaburzeniami hormonalnymi. Odpowiednio zbilansowany jadłospis to także skuteczna broń do walki ze stanami depresyjnymi w Hashimoto. W związku z tym, że określone składniki wpływają korzystnie na układ nerwowy mogą okazać się pomocne również w walce ze stanami lękowymi.

Tarczyca a stany depresyjne i lękowe

Uczucie zimna, wieczne zmęczenie, wypadające włosy, problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała…to jedne z najczęściej zgłaszanych dolegliwości. Tymczasem równie często pacjenci chorujący na Hashimoto zmagają się ze stanami depresyjnymi czy lękowymi. Występują one znacznie częściej niż w populacji ogólnej dlatego nie można tego lekceważyć. Niestety temat zdrowia psychicznego nadal pozostaje w sferze tabu. Dlatego nie wszyscy chorzy mówią o swoich dolegliwościach ze strony układu nerwowego. Czas to zmienić.

Biorąc pod uwagę, że stany depresyjne w Hashimoto pojawiają się dość często, bilansując dietę należy wziąć pod uwagę nie tylko składniki, które działają przeciwzapalnie i wspomagają pracę tarczycy. Należy również skupić się na tych związkach, które mają korzystny wpływ na profilaktykę i leczenie stanów depresyjnych oraz lękowych.

Zdrowie psychiczne – temat tabu

Choć w naszym kraju temat zdrowia psychicznego często jest zamiatany pod dywan, a chorzy wstydzą się o tym mówić to pojawiło się światełko w tunelu. Jest nim chociażby kampania społeczna „Twarze Depresji. Nie oceniam. Akceptuję.”. Myślę, że na uwagę zasługuje również raport „Zmień dietę, zmień umysł”. Został on przygotowany przez brytyjską organizację „Sustain”, która prowadzi kampanię na rzecz poprawy jakości żywności w Anglii. Autorzy raportu ostrzegają, że jeśli pominiemy wpływ diety na funkcjonowanie mózgu to nakłady finansowe przeznaczane na leczenie zaburzeń psychicznych będą stale rosnąć.

Stany lękowe i depresja a dieta – skąd to połączenie?

Nie mamy żadnych wątpliwości co do tego, że nieodpowiednio zbilansowana dieta może zwiększać ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego czy cukrzycy typu drugiego. Jednak, gdy mówimy o stanach lękowych lub depresji zaczynamy zastanawiać się jak to jest możliwe, że dieta może pomóc i w tym przypadku?

Nie chciałabym wchodzić w szczegóły natury biochemicznej, bo myślę, że nawet po dobrej kawie istniałoby ryzyko, że zaśniecie. Postaram się wytłumaczyć to w skrócie dla ciekawskich. Jeśli tego typu mechanizmy Was nie interesują to zapraszam do kolejnej, bardziej praktycznej części artykułu 🙂

[su_spacer=”20″]

Niedobory

Niedobory witaminy B6, B12 oraz folianów prowadzą do rozwoju hiperhomocysteinemii. Zwiększone stężenie homocysteiny w surowicy krwi stwierdza się u około 45-55% osób chorujących na depresję. Przypadek? Nie sądzę. Hiperhomocysteinemia prowadzi do zmniejszenia S-adenozylometioniny (SAM). W wyniku tego następują zaburzenia w metylacji i metabolizmie neurotransmiterów. Zagrożona jest, m.in. serotonina – amina biogenna będąca bardzo ważnym neurotransmiterem w ośrodkowym układzie nerwowym. Jej niedobór zwiększa ryzyko depresji. Zobrazuje te słowa bardzo dobitnym przykładem – mutacja w genie, który koduje receptor dla serotoniny może zwiększać nawet dwukrotnie ryzyko popełnienia samobójstwa.

Kolejnym neurotransmiterem, na który niekorzystny wpływ ma hiperhomocysteinemia jest dopamina. Podobnie jak wspomniana serotonina jest to związek, który odpowiada, m.in. za dobry nastrój.

Jednak nie tylko hiperhomocysteinemia ma znaczenie przy powstawaniu stanów depresyjnych i lękowych. Oprócz witamin z grupy B, które jej przeciwdziałają duże znaczenie mają kwasy omega-3. Mechanizm ich działania jest nieco inny, ponieważ dbają o nasze zdrowie psychiczne poprzez działanie przeciwzapalne (bardzo ważne w Hashimoto) oraz wpływ na odpowiednią komunikację między komórkami nerwowymi.

[su_spacer=”20″]

Hashimoto – dieta do walki ze stanami depresyjnymi i lękowymi

W chorobie Hashimoto, której niejednokrotnie towarzyszą stany depresyjne i lękowe warto zwrócić uwagę na obecność składników, które chronią nas przed hiperhomocysteinemią. Zaliczamy do nich witaminę B6, foliany oraz witaminę B12.

Nie można zapominać również o wielonienasyconych kwasach tłuszczowych omega-3. Tak jak już wspominałam wykazują one silne działanie przeciwzapalne, a także obrazowo mówiąc dbają o właściwą komunikację między komórkami nerwowymi.

Przechodząc do sedna sprawy postaram się teraz odpowiedzieć na pytanie, gdzie szukać poszczególnych składników.

[su_spacer=”20″]

Witamina B6

Najlepsze źródła witaminy B6:

  • łosoś
  • kasza jaglana
  • nasiona sezamu
  • kasza gryczana
  • orzechy włoskie
  • makrela
  • mięso z indyka
  • orzechy laskowe
  • nasiona słonecznika (jako produkt bogaty w cynk sprawdzą się również diecie płodności dla mężczyzn)

Warto pamiętać również o tym, że witamina B6:

  • zwiększa przyswajalność magnezu, który pomaga w walce ze stresem (w związku z tym również poprzez zmniejszenie stresu wpływa korzystnie na zdrowie psychiczne)
  • jest niezbędna do przemiany tryptofanu w melatoninę (hormon ciemności) w związku z czym pomaga w problemach z zasypianiem (a właściwa ilość snu również korzystnie wpływa na nastrój)
  • jest bardzo wskazana dla kobiet z Hashimoto, które spodziewają się dziecka, ponieważ dobrze sprawdza się w przypadku nudności i wymiotów (przeczytaj mój artykuł na temat zaleceń żywieniowych przy mdłościach w ciąży)

[su_spacer=”20″]

Witamina B12

Najlepsze źródła witaminy B12:

  • algi nori
  • szczupak
  • ostrygi
  • sardynki
  • śledzie
  • makrela
  • szprotki
  • jajka
  • łosoś
  • pstrąg tęczowy

Warto pamiętać również o tym, że witamina B12:

  • powinna być suplementowana przez osoby stosujące dietę wegańską
  • bierze udział w przemianie węglowodanów, białek, tłuszczów
  • przy niedoborach prowadzi do rozwoju niedokrwistości, która objawia się, m.in. osłabieniem, gorszą koncentracją, bladością skóry, utratą apetytu

[su_spacer=”20″]

Foliany

W związku z tym, że bardzo często pracuję z osobami, które starają się o dziecko oraz kobietami w ciąży niejednokrotnie wspominam o tym jak ważne są foliany. Jeśli Wy również planujecie ciążę to przypomnę, że ich właściwa podaż jest bardzo ważna jeszcze przed poczęciem (przeczytaj mój artykuł na temat witamin przed zajściem w ciążę).

Jednak jak już pisałam wcześniej foliany są bardzo istotne również ze względu na nasze zdrowie psychiczne.

Najlepsze źródła folianów:

  • ciecierzyca
  • komosa ryżowa
  • pietruszka (zarówno korzeń, jak i liście – natka pietruszki to również bogate źródło żelaza dlatego bardzo polecam ją jeśli zmagacie się również z anemią ciążową)
  • jajka
  • jarmuż
  • orzechy arachidowe
  • szpinak
  • sezam
  • migdały
  • ryż dziki

Warto pamiętać również o tym, że foliany:

  • wysoka temperatura może zniszczyć nawet do 50-90% folianów zawartych w produkcie (dlatego jeśli to możliwe najlepiej jeść je na surowo ewentualnie poddać krótkiej obróbce)
  • są wrażliwe nie tylko na wysoką temperaturę, ale i światło dlatego źródła folianów najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu

 

[su_spacer=”20″]

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3

Najlepsze źródła:

  • siemię lniane
  • orzechy włoskie
  • łosoś
  • makrela
  • śledź
  • sardynka
  • pstrąg tęczowy
  • oliwa z oliwek
  • nasiona chia

Warto pamiętać również o tym, że kwasy tłuszczowe omega-3:

  • korzystnie wpływają na leczenie Hashimoto ze względu na silne działanie przeciwzapalne
  • są wskazane w diecie płodności dla kobiet i dla mężczyzn
  • są bardzo ważne w jadłospisie przyszłej mamy, ponieważ działają przeciwzapalnie chroniąc przed groźnymi infekcjami, a także są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego i siatkówki oka dziecka
  • są naturalnym i bezpiecznym sposobem na wzmocnienie odporności (przeczytaj mój artykuł na temat bezpiecznych sposób na przeziębienie w ciąży)

[su_spacer=”20″]

Białko a hiperhomocysteinemia

Jeśli stosujecie dietę bogatą w białko to powinniście zwrócić szczególną uwagę na ilość witaminy B6, B12 oraz folianów w jadłospisie. Wyniki badań pokazują, że nawet u 2/3 osób hiperhomocysteinemia rozwija się w wyniku stosowania diety ubogiej we wspomniane witaminy z grupy B w połączeniu z wysoką podażą białka.

Przy diecie ubogiej w witaminy B6, B12 i foliany ryzyko rozwoju hiperochomocysteinemii zwiększa się szczególnie przy dużej ilości produktów bogatych w aminokwas – metioninę. Jego źródłem są, np. orzechy brazylijskie, spirulina, białko konopne, ser kozi, tuńczyk, sardynka, halibut, żelatyna, nasiona sezamu, mozzarella, ser żółty.

Nie oznacza to jednak, że przy stanach depresyjnych czy lękowych trzeba ograniczyć białko w diecie. Ważne by zachować odpowiednią równowagę i zbilansować ilość białka oraz witamin z grupy B. Wszystkie te składniki są konieczne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu (w tym układu nerwowego).
[su_spacer=”20″]

Choroba Hashimoto a dieta na stany depresyjne i lękowe – podsumowanie

Podsumowując pojawia się coraz więcej dowodów na istnienie związku między depresją a dietą, a także między stanami lękowymi a dietą. Biorąc pod uwagę fakt, że zaburzenia te występują stosunkowo często u osób z chorobą Hashimoto przy bilansowaniu diety trzeba brać pod uwagę nie tylko dobro tarczycy, ale i układu nerwowego.

Jeśli chcecie zamówić indywidualnie zbilansowaną dietę pod kątem choroby Hashimoto oraz wszystkich dolegliwości, które jej towarzyszą zapraszam do KONTAKTU.

[su_spacer=”20″]


Wybrane źródła naukowe, z których pochodzą informacje znajdujące się we wpisie:

  • Ayhan MG, Uguz F, Askin R, et al. The prevalence of depression and anxiety disorders in patients with euthyroid Hashimoto’s thyroiditis: a comparative study. Gen Hosp Psychiatry. 2014; 36(1): 95–98, doi: 10.1016/j.genhosppsych.2013.10.002, indexed in Pubmed: 24211158.
  • Bocchetta A, Traccis F, Mosca E, et al. Bipolar disorder and antithyroid antibodies: review and case series. Int J Bipolar Disord. 2016; 4(1): 5, doi: 10.1186/s40345-016-0046-4, indexed in Pubmed: 26869176
  • Bolander-Gouaille Ch., Bottiglieri T.: Homocysteine, related vitamins andneuropsychiatric disorders. 2003, Springen-Verlag, New York, LLC
  • Carta MG, Hardoy MC, Carpiniello B, et al. A case control study on psychiatric disorders in Hashimoto disease and Euthyroid Goitre: not only depressive but also anxiety disorders are associated with thyroid autoimmunity. Clin Pract Epidemiol Ment Health. 2005; 1: 23, doi: 10.1186/1745-0179-1-23, indexed in Pubmed: 16285879.
  • Degner D, Meller J, Bleich S, et al. Affective disorders associated with autoimmune thyroiditis. J Neuropsychiatry Clin Neurosci. 2001; 13(4): 532–533, doi: 10.1176/jnp.13.4.532, indexed in Pubmed: 11748327.
  • Graban A., Ryglewicz D.: Zaburzenia metabolizmu homocysteiny a cho-roby układu nerwowego. Czyn. Ryz., 2004, 1/2, 33-37.
  • Osher Y., Sela B.A., Levine J. i wsp.: Elevated homocysteine levels ineuthymic bipolar disorder patients showing functional deterioration. Bi-polar Disord., 2004, 6(1), 82-86
  • Postiglione A., Milan G., Ruocco A. i wsp.: Plasma folate, vitamin B(12),and total homocysteine and homozygosity for the C677T mutation of the5,10-methylene tetrahydrofolate reductase gene in patients with Alzheimer’sdementia. A case-control study. Gerontology, 2001, 47(6), 324-329
  • Taylor M.J., Carney S.M., Goodwin G.M. i wsp.: Folate for depressivedisorders: systematic review and meta-analysis of randomized control-led trials. J. Psychopharmacol., 2004, 18(2), 251-256
  • Tolmunen T., Voutilainen S., Hintikka J. i wsp.: Dietary folate and depres-sive symptoms are associated in middle-aged Finnish men. J. Nutr., 2003,133(10), 3233-3236.

Zobacz jeszcze

picie kawy przy endometriozie
Dieta przeciwzapalna

Czy picie kawy jest zdrowe przy endometriozie?

Kawa to drugi towar handlowy na świecie (zaraz po ropie naftowej). Nazywa się ją „płynnym złotem” i nie chodzi tu wyłącznie o finanse. Mała czarna

Zapisz się do newslettera