Witaminy przed zajściem w ciążę – dla NIEJ
Jak przygotować się do ciąży? Jakie witaminy przed zajściem w ciążę? Bardzo często zadajecie takie pytania i dobrze! Jeśli staramy się o dziecko to jeszcze przed poczęciem warto zadbać o prawidłową masę ciała i odpowiednią ilość cennych składników na naszym talerzu.
W tym artykule postaram się rozwiać Wasze wątpliwości dotyczące tego, jak przygotować się do ciąży pod kątem witamin. Od razu muszę zaznaczyć dwie rzeczy. Po pierwsze tym razem przedstawię ogólne zalecenia i nie będę rozdrabniać się na poszczególne choroby. Jednak spokojnie – temat witamin przed zajściem w ciążę w określonych chorobach poruszę w kolejnych artykułach. Po drugie nie jestem lekarzem, ani farmaceutką więc nie mam zamiaru pisać o suplementacji. Moim celem jest pokazanie Wam naturalnych źródeł witamin, które mają korzystny wpływ na płodność.
Witaminy o właściwościach antyoksydacyjnych
Do tej grupy witamin zaliczamy witaminę C, E oraz prowitaminę A, czyli beta-karoten. Dlaczego są one tak ważne? Nadmiar wolnych rodników w naszym organizmie może mieć negatywny wpływ na płodność. Wynika to z tego, że zaburzają one proces dojrzewania oraz funkcjonowanie oocytów, upośledzają folikulogenezę, proces implantacji, a także funkcje ciała żółtego.
Oprócz tego, witamina A wspomaga nasz układ odpornościowy i chroni przed zakażeniami dróg rodnych. Jest również niezbędna do prawidłowego przebiegu cyklu menstruacyjnego (przeczytaj mój artykuł na temat nieregularnych miesiączek). Z kolei niskie stężenie witaminy E może zaburzać proces owulacji. Dodam jeszcze, że zarówno witamina C, E jak i beta-karoten świetnie wpływają na nasz wygląd co ma również duże znaczenie podczas starań 🙂
Gdzie przyszła mama może szukać tych cennych witamin? Poniżej mała ściąga.
Witamina C: owoce cytrusowe, truskawki, maliny, owoce aronii, owoce dzikiej róży, natka pietruszki, brukselka, brokuły, kalafior, kapusta.
Witamina E: olej z zarodków pszennych, orzechy laskowe, olej krokoszowy, olej rzepakowy tłoczony na zimno, olej z pestek winogron, nasiona słonecznika, pestki dyni, migdały.
Beta-karoten: papryka, pomidory, marchew, szpinak, bataty, dynia, natka pietruszki, jarmuż, morele, brzoskwinie, mango.
Witaminy z grupy B
Większość witamin z grupy B stosunkowo łatwo dostarczymy z urozmaiconą dietą, więc nie powinnyście mieć z nimi problemów. Witaminy, które odgrywają największą rolę przed zajściem w ciążę to witamina B6 oraz B12.
Witamina B6 – jest niezbędna do utrzymania prawidłowego stężenia progesteronu we krwi. Niskie stężenie tego hormonu jest jedną z najczęstszych przyczyn zaburzeń fazy lutealnej. Jej źródłem są, m.in. łosoś, kasza jaglana, nasiona sezamu, soja, kasza gryczana, orzechy włoskie, pstrąg tęczowy, mięso z indyka, orzechy laskowe.
Witamina B12 – współgra z kwasem foliowym, ponieważ wraz z nim jest niezbędna do powstania DNA. Jej niedobór może prowadzić do zaburzeń owulacji, zaburzeń implantacji zarodka, a także nawracających poronień. Dobrym źródłem tej witaminy jest, m.in. mleko i przetwory mleczne, jajka.
Foliany
Suplementacja kwasem foliowym powinna rozpocząć się jeszcze przed poczęciem, ponieważ związek ten odgrywa największą rolę do ukończenia 4 tc. Jednak według najnowszych rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników zaleca się, aby kontynuować ją przez całą ciążę, okres połogu oraz karmienia piersią.
Oprócz kwasu foliowego w tabletkach warto zadbać o to by foliany pojawiły się na naszym talerzu. Ich najlepszym źródłem są, m.in.:
- nasiona roślin strączkowych (przeczytaj mój artykuł na temat tego, jak przygotowywać strączki)
- szpinak
- komosa ryżowa
- pietruszka (zarówno korzeń, jak i liście)
- jajka
- szparagi
- brukselka
- jarmuż
- brokuły
- orzechy arachidowe
Wcześniej wspominałam o tym, że dobre witaminy przed ciążą to, m.in. witamina C oraz B12. Kolejnym argumentem przemawiającym na ich korzyść jest fakt, że wspomagają wchłanianie folianów.
Witamina D przed ciążą
Witamina D jest znana przede wszystkim z tego, że bierze udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej przez co dba o mocne kości. Jest to z pewnością ważne zadanie, ale nie jedyne. Ostatnio pojawia się coraz więcej informacji świadczących o tym, że wit. D posiada o wiele więcej ważnych funkcji.
Zastanawiając się nad tym jak przygotować się do ciąży należy rozważyć suplementację witaminy D. Miałam nie pisać o suplementach jednak w tym przypadku jest to o tyle ważne, że większość witaminy D nie pochodzi z żywności lecz z syntezy skórnej. Do jej wytworzenia potrzebna jest odpowiednia ekspozycja na promienie słoneczne, których w miesiącach jesienno-zimowych nam brakuje.
Kwestia suplementacji to jednak odrębny temat. Ja natomiast chciałabym pokazać Wam w jakich produktach można znaleźć ten cenny składnik. Dlaczego jest on tak ważny dla kobiet planujących ciążę? Niedobór witaminy D może upośledzać proces wytwarzania komórek rozrodczych, a także zwiększać częstotliwość chorób układu rozrodczego.
W jakich produktach szukać witaminy D? Oto TOP 10:
- węgorz
- śledź
- pstrąg tęczowy
- łosoś
- sardynka
- makrela
- sola
- halibut
- jajka
- „mleko” roślinne wzbogacone w witaminę D (przeczytaj więcej na temat tego, jakie „mleko” roślinne wybrać)
Dodam jeszcze, że jak sama nazwa mówi, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach potrzebują tłuszczu, aby się wchłaniać. Dlatego stosowanie mocno restrykcyjnych diet odchudzających o ekstremalnie małej ilości tłuszczu nie jest wskazane. Pamiętajcie, że aby utrzymać prawidłową masę ciała najlepiej stosować się do zasad racjonalnego żywienia (przeczytaj więcej na temat odchudzania przed ciążą). Tłuszcz należy zjadać w zalecanych ilościach stawiając na jego jakość. Większość kwasów tłuszczowych powinny stanowić nienasycone kwasy tłuszczowe, które ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne korzystnie wpływają na płodność.
Jak same widzicie witaminy przed ciążą odkrywają bardzo ważną rolę. Dlatego warto postawić na urozmaicony jadłospis, a w razie konieczności zadbać również o suplementację określonych składników.
Wybrane źródła naukowe, z których pochodzą informacje znajdujące się we wpisie:
- Al-Azemi M.K., Omu A.E., Fatinikun T. i wsp.: Factors contributing to gender differences in serum retinol and alpha-tocopherol in infertile couples. Reprod. Biomed. Online 2009; 19: 583–590.
- Andrade A.Z., Rodrigues J.K., Dib L.A. i wsp.: Serum markers of oxidative stress in infertile women with endometriosis. Rev. Bras. Ginecol. Obstet. 2010; 32: 279–285.
- Clagett-Dame M., DeLuca H.F.: The role of vitamin A in mammalian reproduction and embryonic development. Ann. Rev. Nutr. 2002, 22: 347–381.
- Molloy A.M., Kirke P.N., Brody L.C. i wsp.: Effects of folate and vitamin B12 deficiencies during pregnancy on fetal, infant, and child development, Food Nutr. Bull. 2008; 29 (supl. 2): 101–111
- Ruder E.H., Hartman T.J., Blumberg J, Goldman M.B.: Oxidative stress and antioxidants: exposure and impact on female fertility. Hum. Reprod. Update, 2008, 14, 345-357
- Twigt J.M., Hammiche F., Sinclair K.D.: Preconception folic acid use modulates estradiol and follicular responses to ovarian stimulation. J. Clin. Endocrinol. Metab. 2011; 96: 322–329.