Orzechowa jaglanka z malinami
Choć w kalendarzu wciąż jeszcze wiosna to za oknem prawdziwe lato! Na straganach i w sklepach wysyp owoców, których smak przywołuje nam na myśl wakacje. Truskawki, maliny, czereśnie, borówki…! Warto korzystać z ich cennych właściwości, ponieważ sezon na nie trwa stosunkowo krótko. Są to owoce bogate w błonnik pokarmowy, polifenole i witaminę C dlatego obowiązkowo powinny znaleźć się w naszym wakacyjnym menu. Tym razem przed Wami orzechowa jaglanka! Niech nie zmyli Was nazwa – nie ma w niej ani grama czekolady, ale…smak czekolady jest 🙂 Jak to możliwe? Sprawdźcie sami!
Składniki
Składniki na 2 porcje:
- maliny (2 garście)
- kasza jaglana (1 torebka 100 g)
- masło orzechowe dobrej jakości (2 łyżki)
- karob (1 łyżka)
- miód (1 łyżka)
- otręby owsiane (1 łyżka)
Wykonanie
- Kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
- Ugotowaną kaszę blendujemy z karobem, miodem oraz masłem orzechowym.
- Całość posypujemy malinami i otrębami.
Wartość odżywcza 1 porcji
- Energia: 439 kcal
- Białko: 13,6 g
- Tłuszcz: 17,3 g
- Węglowodany: 55 g
- Błonnik pokarmowy: 10 g
- WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 5,5
Co mogę zyskać?
- Orzechowa jaglanka jest bogata w błonnik pokarmowy dlatego pomaga utrzymać prawidłową masę ciała (przeczytaj moje wskazówki jak schudnąć bez efektu jo-jo).
- Obecność malin sprawia, że potrawa jest bogata w witaminę C, która pomaga w walce z wolnymi rodnikami, a także jest naturalnym sposobem na walkę z przeziębieniem. Witamina C jest nam potrzebna również do syntezy kolagenu, więc korzystnie wpływa na wygląd 😉
- Maliny są bogatym źródłem witaminy C oraz polifenoli dlatego dobrze sprawdzą się w diecie przeciwzapalnej.
- Kasza jaglana obfituje w witaminę B6 dlatego może pomóc w zmniejszeniu nudności w ciąży. Witamina B6 jest również bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dlatego odgrywa istotną rolę w profilaktyce i leczeniu depresji w ciąży oraz depresji poporodowej.
Posiłek wzbogaci Twój jadłospis w:
- błonnik pokarmowy
- białko
- witaminę C
- witaminę B6
- żelazo
- polifenole
Uwagi dietetyka
- Uważaj, aby nie rozgotować kaszy jaglanej. Rozgotowana będzie miała wyższy indeks glikemiczny.
- Orzechowa jaglanka powinna być przygotowana z masłem orzechowym dobrej jakości – bez dodatku cukru, soli, oleju palmowego oraz tłuszczu palmowego całkowicie uwodornionego. Pamiętajcie, że podstawą jest czytanie etykiet kupowanych przez nas produktów 🙂