Spis treści
TogglePietruszkowa pasta z ciecierzycy
Kto powiedział, że kanapki muszą być zawsze z wędliną czy serem? A może by tak spróbować przygotować domową pastę z ciecierzycy z dodatkiem niezwykle wartościowej natki pietruszki…? Na słowo „domowe”, „samodzielnie przygotowane” część osób zacznie kręcić głową. Niektórym takie określenia kojarzą się z czymś czasochłonnym, trudnym. Tymczasem pasta z ciecierzycy, którą proponuję jest banalnie prosta w przygotowaniu. Jej zrobienie zajmie Wam może z 10 minut. Do tego otrzymacie produkt o pewnym składzie. Produkt bogaty w białko roślinne, błonnik, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę C i kwasy omega-3!
Składniki
Składniki na 8 porcji:
- 400 g ciecierzycy konserwowej (możecie użyć świeżej, ale pamiętajcie, aby moczyć ją przez noc w wodzie, a następnie ugotować w świeżej wodzie)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oleju lnianego
- przyprawy wg uznania (ja dodałam pieprz ziołowy, odrobinę soli oraz paprykę wędzoną
Wykonanie
- Umyj i posiekaj natkę pietruszki. Usuń twarde łodygi.
- Zblenduj ciecierzycę z natką pietruszki, olejem lnianym oraz przyprawami.
Wartość odżywcza
- Energia: 93 kcal
- Białko: 3,6 g
- Tłuszcz: 3,9 g
- Węglowodany: 8,2 g
- Błonnik pokarmowy: 3,3 g
- WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 0,8
Co mogę zyskać?
Pasta z ciecierzycy to dobry sposób, aby urozmaicić tradycyjne kanapki. Sprzyja zarówno płodności kobiecej jak i męskiej, ponieważ zawiera witaminy z grupy B, witaminy C, kwasów omega-3, a także żelaza. Ze względu na niskie IG doskonale nadaje się do wykorzystania w diecie przy insulinooporności. Wpisuje się również w zalecenia diety przeciwzapalnej, polecanej m.in. przy endometriozie.
Pasta z ciecierzycy to dobry sposób na wzbogacenie jadłospisu przyszłej mamy w białko roślinne, błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo oraz kwasy omega-3. Dzięki takiej wartości odżywczej sprawdza się w profilaktyce i leczeniu przeziębienia w ciąży. Ze względu na niski IG może być spożywana również przy cukrzycy ciążowej.
Uwagi dietetyka
- Obecność oleju lnianego bogatego w kwasy omega-3, a także natki pietruszki obfitującej w wit. C sprawia, że danie sprawdzi się w diecie przeciwzapalnej, np. przy leczeniu endometriozy (przeczytaj więcej na temat diety przeciwzapalnej w endometriozie).
- Olej lniany oraz natka pietruszki jako źródło wit.C oraz kwasów omega-3 są polecane również jako naturalna i bezpieczna metoda na walkę z przeziębieniem w ciąży.
- Natka pietruszki to dobre źródło żelaza niehemowego. Jego przyswajalność jest zwiększona poprzez obecność witaminy C. Dlatego warto włączyć natkę pietruszki do diety w celu zapobiegania i leczenia anemii ciążowej.
- Jeśli cierpicie na nadciśnienie tętnicze i/lub obrzęki nie przesadzajcie z ilością soli (przeczytaj więcej na temat zaleceń żywieniowych przy nadciśnieniu oraz diety do walki z obrzękami w ciąży).
- Ze względu na niski indeks glikemiczny taka domowa pasta z ciecierzycy jest polecana również przy insulinooporności oraz cukrzycy ciążowej (sprawdź jak obniżyć IG diety).