in Przepisy, Sałatki

Sałatka z botwinką

at
salatka-botwinka

Sałatka z botwinką

Wiosna to czas sałatek! Wybór świeżych sezonowych warzyw i owoców jest coraz większy, więc warto to wykorzystać. Moja propozycja to sałatka z botwinką oraz fasolą pinto. Jej skład sprawia, że jest to danie bogate w białko roślinne, błonnik pokarmowy, witaminę C, a także kwasy omega-3.

Składniki

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g fasoli pinto
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 250 g pomidorków koktajowych
  • miks sałat z botwinką (np. Fit&Easy Romantica)
  • 50 g oliwek zielonych
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • przyprawy wg uznania (ja dałam pieprz ziołowy, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem oraz odrobinę soli)

Wykonanie

1. Odsącz fasolę z zalewy.

2. Pokrój warzywa i oliwki.

3. Wymieszaj wszystkie składniki z olejem i przyprawami.


Wartość odżywcza

  • Energia: 458 kcal
  • Białko: 23,3 g
  • Tłuszcz: 9,8 g
  • Węglowodany: 52,4 g
  • Błonnik pokarmowy: 18,3  g
  • WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 5,3

Co mogę zyskać?

Sałatka z botwinką jest bardzo bogata w błonnik pokarmowy. Dzięki temu sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, która jest bardzo ważna podczas starań o dziecko. Ponadto jest bogata w inne składniki wspierające płodność – witaminę C, kwasy omega-3, a także polifenole. Wiosenna sałatka to także dobre źródło białka roślinnego, które polecane jest kobietom w trakcie starań.

 

Sałatka z botwinką zawiera duże ilości błonnika pokarmowego. W związku z tym może pomóc w walce z zaparciami oraz hemoroidami w ciąży. Oprócz tego jest źródłem kwasów omega-3, które są ważne dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka. Sałatka z botwinką to danie, które obfituje także w witaminę C niezbędną do syntezy kolagenu oraz zwiększającą przyswajalność żelaza ze źródeł roślinnych.


Uwagi dietetyka


Kobieca Strona Dietetyki

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *