Spis treści
Toggle4 zaskakujące właściwości chlorelli i przepis na koktajl
Chlorella w proszku nadaje koktajlom nie tylko ciekawego wyglądu, ale i wielu cennych składników. Są wśród nich i takie, które odgrywają istotną rolę w diecie przeciwzapalnej i wspierającej płodność. Poznaj 4 zaskakujące właściwości chlorelli i sprawdź mój pomysł na zielony koktajl zawierający tę słodkowodną algę.
Profil aminokwasowy porównywalny z białkiem jaja kurzego i soi
Zawartość białka w chlorelli kształtuje się na poziomie około 58%. Ważna jest nie tylko jego ilość, ale i jakość. A ta jest równie wysoka – profil aminokwasowy tej cennej algi jest porównywalny z wysokiej jakości źródłami białka (albuminą jaja kurzego i soją). Białko roślinne, którego źródłem jest chlorella w proszku odgrywa ważną rolę w diecie propłodnościowej.
W badaniach naukowych zaobserwowano, że zamiana 5% białka zwierzęcego na roślinne wiąże się z obniżeniem o 50% ryzyka niepłodności z powodu zaburzeń owulacji. Jest to spowodowane tym, że białko roślinne:
- zwiększa wrażliwość komórek na działanie insuliny;
- obniża stężenie IGF-1 – czynnika, który odgrywa istotną rolę w patogenecie PCOS;
- zawiera względnie duże ilości argininy – aminokwasu niezbędnego do produkcji tlenku azotu, który poprawia przepływ krwi przez narząd rodny i sprzyja rozwojowi oocytów oraz implantacji;
Źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o działaniu przeciwzapalnym
Cenne właściwości chlorelli wynikają również z obecności wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwzapalnie. Chlorella w proszku jest źródłem kwasu gamma-linolenowego (GLA) – jest on obecny również w oleju z nasion wiesiołka. Oprócz tego zawiera kwasy omega-3: DHA oraz EPA. Ich ilość zależy od miejsca pochodzenia algi i warunków środowiskowych.
Zdolność do obniżenia stężenia metali ciężkich w organizmie
Naukowcy zaobserwowali, że u osób, które przez 3 miesiące przyjmowały suplementy diety z chlorellą, zmniejszyło się stężenie rtęci, cyny oraz ołowiu w organizmie. Co więcej, odnotowano, że u badanych zwiększyła się aktywność jednego z najważniejszych antyoksydantów enzymatycznych – dysmutazy ponadtlenkowej. Jest to bardzo ważna właściwość chlorelli. Pozytywny wpływ na płodność ma zarówno zmniejszenie stężenia metali ciężkich, jak i ochrona komórek rozrodczych przed wolnymi rodnikami.
Chlorella – właściwości antyoksydacyjne na wysokim poziomie
Ta słodkowodna alga odgrywa ważną rolę w diecie przeciwzapalnej i propłodnościowej również ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne. Nie tylko stymuluje działanie antyoksydantów enzymatycznych, ale jest także źródłem wielu antyoksydantów nieenzymatycznych. Zawiera związki fenolowe, takie jak m.in. kwas chlorogenowy, cynamonowy i p-kumarowy oraz galusan epigallokatechiny, apigeninę i kemferol.
Przepis na zielony koktajl z chlorellą w proszku
Skoro znasz już cenne właściwości chlorelli i wiesz, dlaczego warto włączyć ją do diety przeciwzapalnej i propłodnościowej to czas poznać przepis na koktajl z jej dodatkiem! Jest on bardzo prosty w przygotowaniu. W zakładce DO POBRANIA znajdziesz również mini e-book z innymi przepisami na pyszne koktajle i smoothie.
Składniki
Do przygotowania dwóch porcji koktajlu potrzebujesz:
- banana (1 sztukę)
- świeże liście szpinaku (1 garść)
- borówki (1 garść)
- chlorellę w proszku (1 łyżeczkę)
- wodę niegazowaną (1 szklankę – możesz zwiększyć ilość wody w zależności od tego, jak gęsty koktajl lubisz)
Wykonanie
- Obierz banana i pokrój na kawałki.
- Umyte owoce oraz liście szpinaku wrzuć do pojemnika blendera kielichowego.
- Dodaj wodę i chlorellę, a następnie zmiksuj wszystkie składniki.
Wybrane źródła:
- Chavarro J.E., Rich-Edwards J.W., Rosner B.A., Willett W.C.: Diet and Lifestyle in the Prevention of Ovulatory Disorder Infertility. Obstet. Gynecol., 2007, 110, 1050-1058.
- Chavarro J.E., Rich-Edwards J.W., Rosner B.A., Willett W.C.: Protein intake and ovulatory infertility. Am. J. Obstet. Gynecol., 2008, 198, 210, e1-210.e7.
- Merino J.J., Parmigiani-Izquierdo J.M., Toledano Gasca A., Cabana-Munoz M.E.: The Long-Term Algae Extract (Chlorella and Fucus sp) and Aminosulphurate Supplementation Modulate SOD-1 Activity and Decrease Heavy Metals (Hg++, Sn) Levels in Patients with Long-Term Dental Titanium Implants and Amalgam Fillings Restorations. Antioxidants (Basel). 2019 16; 8 (4). pii: E101.
- Otsuki T., Shimizu K., Maeda S.: Changes in arterial stiffness and nitric oxide production with Chlorella-derived multicomponent supplementation in middle-aged and older individuals. J. Clin. Biochem. Nutr. 2015; 57 (3): 228–232.