in Przepisy

Kokosowe jaglane placuszki z owocami

at
jaglane-placuszki-kokosowe

Kokosowe jaglane placuszki z owocami

Często słyszę, że „chodzi za Wami ochota na słodkie”. Pytacie mnie wtedy czy da się pogodzić zdrowe odżywianie z takimi zachciankami. Uważam, że jest to jak najbardziej możliwe. Dowodem na to są jaglane placuszki z owocami, które są zarówno słodkie, jak i zdrowe. Co więcej, nie ma w nich glutenu dlatego ich smakiem mogą cieszyć się również te z Was, które stosują dietę bezglutenową.

Składniki

Z podanych składników wychodzi 6 szt. placuszków

  • mąka jaglana (1/4 szklanki)
  • jajko (1 sztuka)
  • proszek do pieczenia – wybierz produkt bezglutenowy jeśli jesteś na diecie bez glutenu (1/2 łyżeczki)
  • jogurt kokosowy (6 łyżek)
  • wiórki kokosowe (1 łyżka)
  • winogrona (garść) lub inne ulubione owoce
  • banan (1 sztuka)
  • ksylitol (1 łyżeczka)
  • kakao (1 łyżeczka)

Wykonanie

  1. Zmiksuj banana z mąką, jajkiem, proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi i jogurtem (2 łyżki).
  2. Rozgrzej patelnię. Najlepiej jeśli masz patelnię, na której możesz przygotować placuszki jaglane bez dodatku oleju. Jeśli jednak takiej nie posiadasz to wlej na patelnię niewielką ilość oleju i rozsmaruj ją równomiernie za pomocą silikonowego pędzelka.
  3. Nakładaj masę na patelnię dużą łyżką. Przykryj patelnię i trzymaj placuszki na jednej stronie do momentu, aż się lekko zarumienią. Następnie przewróć je na drugą stronę.
  4. Przygotuj polewę: wymieszaj dokładnie jogurt kokosowy (4 łyżki) z ksylitolem i kakao.
  5. Gotowe placuszki jaglane podaj z dodatkiem polewy i ulubionych owoców (u mnie były to winogrona).

Wartość odżywcza

Poniższe wartości podane są na 1 porcję, tj. 3 placuszki.

  • Energia: 293 kcal
  • Białko: 7.5 g
  • Tłuszcz: 9.5 g
  • Węglowodany: 39 g
  • Błonnik pokarmowy: 3.5 g

Co mogę zyskać?

  • Placuszki jaglane przygotowane na proszku do pieczenia bez glutenu mogą pojawić się w jadłospisie tych z Was, które stosują dietę bezglutenową.
  • Mąka jaglana jest dobrym źródłem witaminy B6, która zwiększa przyswajalność magnezu, a także zalecana jest w przypadku mdłości w ciąży.
  • Placuszki jaglane zawdzięczają swój słodki smak bananowi oraz ksylitolowi – jest to zamiennik cukru, który praktycznie nie ma wpływu na kaloryczność potrawy, a także na wzrost stężenia glukozy we krwi. 
  • Kakao dodane do polewy jest źródłem żelaza, a także polifenoli. 
  • Nie dość, że placuszki są słodkie i pomagają nam ostudzić apetyt na słodycze to jeszcze wzbogacają jadłospis w błonnik pokarmowy. Jest on ważny dla prawidłowej pracy jelit, przeciwdziała zaparciom, a także pomaga utrzymać prawidłową masę ciała bez efektu jojo.

Uwagi dietetyka

  • Placuszki jaglane powinny być dosłodzone fińskim ksylitolem. W sklepach znajdziecie również ksylitol z Chin, który jest tańszy, ale za to ma gorszą jakość.
  • Do przygotowania placuszków użyjcie mniej dojrzałych owoców, ponieważ posiadają one niższy indeks glikemiczny.

Zobacz jak mogę Ci pomóc

Share:

Kobieca Strona Dietetyki

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments