Spis treści
ToggleKokosowe jaglane placuszki z owocami
Często słyszę, że „chodzi za Wami ochota na słodkie”. Pytacie mnie wtedy czy da się pogodzić zdrowe odżywianie z takimi zachciankami. Uważam, że jest to jak najbardziej możliwe. Dowodem na to są jaglane placuszki z owocami, które są zarówno słodkie, jak i zdrowe. Co więcej, nie ma w nich glutenu dlatego ich smakiem mogą cieszyć się również te z Was, które stosują dietę bezglutenową.
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]
Składniki
Z podanych składników wychodzi 6 szt. placuszków
- mąka jaglana (1/4 szklanki)
- jajko (1 sztuka)
- proszek do pieczenia – wybierz produkt bezglutenowy jeśli jesteś na diecie bez glutenu (1/2 łyżeczki)
- jogurt kokosowy (6 łyżek)
- wiórki kokosowe (1 łyżka)
- winogrona (garść) lub inne ulubione owoce
- banan (1 sztuka)
- ksylitol (1 łyżeczka)
- kakao (1 łyżeczka)
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]
Wykonanie
- Zmiksuj banana z mąką, jajkiem, proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi i jogurtem (2 łyżki).
- Rozgrzej patelnię. Najlepiej jeśli masz patelnię, na której możesz przygotować placuszki jaglane bez dodatku oleju. Jeśli jednak takiej nie posiadasz to wlej na patelnię niewielką ilość oleju i rozsmaruj ją równomiernie za pomocą silikonowego pędzelka.
- Nakładaj masę na patelnię dużą łyżką. Przykryj patelnię i trzymaj placuszki na jednej stronie do momentu, aż się lekko zarumienią. Następnie przewróć je na drugą stronę.
- Przygotuj polewę: wymieszaj dokładnie jogurt kokosowy (4 łyżki) z ksylitolem i kakao.
- Gotowe placuszki jaglane podaj z dodatkiem polewy i ulubionych owoców (u mnie były to winogrona).
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]
Wartość odżywcza
Poniższe wartości podane są na 1 porcję, tj. 3 placuszki.
- Energia: 293 kcal
- Białko: 7.5 g
- Tłuszcz: 9.5 g
- Węglowodany: 39 g
- Błonnik pokarmowy: 3.5 g
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]
Co mogę zyskać?
- Placuszki jaglane przygotowane na proszku do pieczenia bez glutenu mogą pojawić się w jadłospisie tych z Was, które stosują dietę bezglutenową.
- Mąka jaglana jest dobrym źródłem witaminy B6, która zwiększa przyswajalność magnezu, a także zalecana jest w przypadku mdłości w ciąży.
- Placuszki jaglane zawdzięczają swój słodki smak bananowi oraz ksylitolowi – jest to zamiennik cukru, który praktycznie nie ma wpływu na kaloryczność potrawy, a także na wzrost stężenia glukozy we krwi.
- Kakao dodane do polewy jest źródłem żelaza, a także polifenoli.
- Nie dość, że placuszki są słodkie i pomagają nam ostudzić apetyt na słodycze to jeszcze wzbogacają jadłospis w błonnik pokarmowy. Jest on ważny dla prawidłowej pracy jelit, przeciwdziała zaparciom, a także pomaga utrzymać prawidłową masę ciała bez efektu jojo.
Uwagi dietetyka
- Placuszki jaglane powinny być dosłodzone fińskim ksylitolem. W sklepach znajdziecie również ksylitol z Chin, który jest tańszy, ale za to ma gorszą jakość.
- Do przygotowania placuszków użyjcie mniej dojrzałych owoców, ponieważ posiadają one niższy indeks glikemiczny.
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]