fbpx

Przepis na bardzo dobry mazurek wielkanocny – bez cukru i pszenicy

kolorowe jajka

Udostępnij ten post

Przepis na bardzo dobry mazurek wielkanocny bez cukru i pszenicy? Brzmi dobrze, ale czy to możliwe? Jak najbardziej! Nie są to niezastąpione produkty. Z łatwością możesz zamienić je na coś zdrowszego. Sprawdź, czego użyć do przygotowania mazurka wielkanocnego, aby był smaczny i zdrowy!

Nowoczesny mazurek wielkanocny, czyli coś dla podniebienia i zdrowia

Na co dzień przestrzegasz zasad zdrowego odżywiania i martwisz się o to, że świąteczne potrawy zakłócą cały Twój plan? Wcale nie. Kto powiedział, że muszą ociekać cukrem, czekoladą, mąką pszenną itp.?! Chciałabym pokazać Ci, że nie musi to tak wyglądać. 

Nowoczesny mazurek wielkanocny to ciasto, które jest ucztą dla podniebienia, a jednocześnie nie zaburza zdrowej diety. Wręcz przeciwnie – wpisuje się w jej założenia. Jest źródłem cennych składników (w tym tych o właściwościach przeciwzapalnych).

Łatwy mazurek wielkanocny z mąki jaglanej

Przepis na bardzo dobry mazurek wielkanocny bez mąki pszennej? Nie ma sprawy! Równie dobrze możesz przygotować spód z mąki jaglanej, która:

  • zawiera aminokwasy egzogenne, których Twój organizm nie jest w stanie sam wyprodukować;
  • stanowi źródło lecytyny – związku o pozytywnym wpływie na układ nerwowy, wątrobę i gospodarkę lipidową;
  • dostarcza witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6) oraz magnezu, który zwiększa odporność na stres;

 

Przepis na bardzo dobry mazurek wielkanocny BEZ CUKRU

Jak to przepis na bardzo dobry mazurek wielkanocny bez cukru?! Przecież to będzie niesłodkie i niedobre…goście nie będą zadowoleni. Z pewnością będą. Nie tylko zadowoleni, ale i pozbawieni wyrzutów sumienia, że jedzą tylko słodkie. Wystarczy, że zrobisz nowoczesny mazurek wielkanocny, który nie ma ani grama cukru białego za to zawdzięcza słodki smak zamiennikom cukru. Co masz do wyboru?

  • Ksylitol – oprócz sklepów ze zdrową żywnością dostaniesz go w większości supermarketów. Jego zaletą jest to, że ma o około 40% mniejszą kaloryczność od cukru i 9 razy niższy indeks glikemiczny. Poza tym chroni przed próchnicą zębów, dzięki czemu pomoże Ci zadbać nie tylko o prawidłowe stężenie glukozy we krwi po zjedzeniu ciasta. Jednak żeby nie było tak różowo trzeba też wspomnieć o jego wadach. W dużych ilościach może podrażniać przewód pokarmowy, dlatego stosuj go z umiarem (maksymalnie 3 łyżeczki dziennie). 
  • Erytrytol – ma zerowy indeks glikemiczny. Wyróżnia się również niską kalorycznością – 1 łyżeczka zawiera tylko 1 kcal (dla porównania taka sama ilość cukru białego ma 20 kcal). Ważną cechą jest również to, że nie podrażnia przewodu pokarmowego – tu ma zdecydowaną przewagę nad ksylitolem. Nie oznacza to jednak, że powinnaś dodawać go bez umiaru. Jeśli będziesz tak robić, szybko przyzwyczaisz się do smaku słodkiego…a to już prosta droga do tego, żeby za chwilę pojawiła się częstsza ochota na słodycze i inne słodkości dosładzane cukrem. 
  • Stewiałatwy mazurek wielkanocny może być smaczny i zdrowy, jeśli dodasz do niego ten naturalny zamiennik cukru. Stewia nie zaburza kaloryczności jadłospisu, nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi po posiłku, a nawet ma właściwości antybakteryjne. Jednak warto mieć na uwadze, że może pozostawiać gorzki posmak w ustach.

Wiesz już czym zastąpić mąkę i cukier. W takim razie czas przejść do dodatków, którymi udekorujesz mazurek wielkanocny. Co zrobić, aby nie spełniały jedynie funkcje ozdobnej, ale i wzbogaciły ciasto w witaminy, składniki mineralne, błonnik, kwasy omega-3 i polifenole?

 

różowa łyżeczka

 

Małe dodatki o wielkim znaczeniu, czyli czym udekorować mazurka wielkanocnego?

Jeśli chodzi o dekorowanie ciasta, ogranicza Cię tylko wyobraźnia. Jednak, jeśli chcesz zrobić mazurka w zdrowszej wersji, nie skupiaj się wyłącznie na tym, jak będzie ozdobiony. Ważniejsze jest to, CZYM GO OZDOBISZ. Lepsze od cukrowych ozdób, które tylko pięknie wyglądają, będą:

  • orzechy włoskie – bogate w kwasy omega-3 o silnym działaniu przeciwzapalnym,
  • orzechy laskowe – jedno z najlepszych roślinnych źródeł wapnia,
  • migdały (całe, w płatkach lub słupkach) – źródło wapnia i witaminy E,
  • orzechy nerkowca – dobre źródło magnezu.

Jedną z najpopularniejszych ozdób są także owoce suszone. Jeśli chcesz użyć ich do dekoracji, pamiętaj o tym, żeby kupować owoce suszone bez dodatku cukru. Mogą to być:

  • morele – bogate w beta-karoten,
  • żurawina – obfitująca w witaminę C,
  • daktyle – dobre źródło błonnika pokarmowego. 

Dajcie znać, które z tych dodatków najczęściej pojawiają się na Waszych świątecznych wypiekach! 


  1. Grembecka, Małgorzata. „Ksylitol-rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób człowieka.” Bromat. Chem. Toksykol 3 (2015): 340-343.
  2. Priya, K., Gupta, V. R. M., & Srikanth, K. (2011). Natural sweeteners: A complete review. Journal of Pharmacy Research4(7), 2034-2039.
  3. Vinson J.A., Zubik L., Bpse P., Samman N., Proch J., Dried fruits: excellent in vitro and in vivo antioxidants. Journal of the American College of Nutrition. 2005 Feb;24(1):44-50.

Zobacz jeszcze

gulasz wegetariański
Przepisy

Lekkostrawny gulasz wegetariański

Z czym kojarzy Ci się gulasz? Jeśli z mięsem czerwonym, którego należy unikać na diecie przeciwzapalnej, to masz rację, ale…Dziś pokażę Ci, że da się

Zapisz się do newslettera