fbpx

Czy erytrytol to dobry zamiennik cukru?

słoik z kostkami cukru

Udostępnij ten post

Czy erytrytol to dobry zamiennik cukru?

Erytrytol zaliczany jest do zamienników cukru. Jeszcze jakiś czas temu był mało znany, ponieważ na pierwszy plan wysuwały się inne produkty – ksylitol oraz stewia. Obecnie erytrytol cieszy się coraz większą popularnością o czym decydują różne czynniki. Jakie? Co sprawia, że coraz częściej zamieniamy cukier nie tylko na ksylitol czy stewię, ale także na erytrytol? Jakie wady i zalety ma ten coraz bardziej popularny zamiennik cukru?

 

Erytrytol jako zamiennik cukru – zalety

Co sprawia, że erytrytol zyskuje na popularności pomimo tego, że jakiś czas temu był to zamiennik cukru, o którym wiedziało niewiele osób…?

 

Zespół jelita drażliwego (IBS) – erytrytol a ksylitol

Po pierwsze jeśli mówimy o porównaniu „erytrytol a ksylitol” należy wspomnieć o jednej zasadniczej kwestii. Ksylitol (nazywany również cukrem brzozowym) może być stosowany w ograniczonych ilościach. Zaleca się, aby ilość ta była nie większa niż 3 łyżeczki dziennie. W przeciwnym razie mogą pojawić się nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Ksylitol może nasilać nieprzyjemne objawy u osób cierpiących na zespół jelita drażliwego. Dlatego, jeśli zmagamy się z IBS warto pomyśleć o wprowadzeniu do jadłospisu innego zamiennika cukru. Czy erytrytol będzie odpowiedni w tym przypadku? Zdania na ten temat są podzielone. Według naukowców z Uniwersytetu Monash jest on lepszym zamiennikiem cukru od ksylitolu (w przypadku IBS). Z drugiej strony pojawiają się głosy, że jako związek należący do polioli (podobnie, jak ksylitol) może nasilać dolegliwości towarzyszące IBS i lepiej zastąpić go stewią. W związku z rozbieżnymi opiniami polecam w pierwszej kolejności postawić na stewię. Jeśli już wiesz, że coś Ci w niej nie odpowiada i prędzej sięgniesz po cukier, spróbuj wprowadzić erytrytol. Uważaj z ilością i uważnie obserwuj reakcję organizmu.

 

 

Erytrytol a insulinooporność i cukrzyca

Erytrytol to zamiennik cukru polecany osobom z insulinoopornością i cukrzycą. Jego indeks glikemiczny wynosi…0. Nie, nie jest o żaden błąd. Erytrytol nie ma wpływu na stężenie glukozy we krwi co jest szczególnie ważne, jeśli zmagamy się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dla porównania ksylitol, który również polecany jest w takich przypadkach, ma indeks glikemiczny równy 8. Z kolei IG cukru wynosi aż 68.

 

łyżka cukru

 

Erytrytol a kaloryczność jadłospisu

Myślę, że wszyscy z nas zdają sobie sprawę, że cukier i produkty, które są jego źródłem (pamiętajcie również o ukrytych źródłach cukru) nie sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała. A jak wygląda kwestia utrzymania prawidłowej kaloryczności jadłospisu jeśli wprowadzamy do niego zamiennik cukru? Wszystko zależy od tego, jaki produkt wybierzemy.

Popularny ksylitol dostarcza około 2.4 kcal na 1 gram. Jest to niewiele, szczególnie jeśli porównamy to z cukrem, który dostarcza około 2 razy więcej kcal. Być może taka różnica wydaje Wam się niewielka, ale jeśli zbierzemy w całość wszystkie łyżeczki dodawane do kawy/herbaty/wypieków itd. to może uzbierać się z tego pokaźna suma…A jak to jest z erytrytolem? Jest to zamiennik cukru, który ma około…0.2 kcal na 1 gram.

 

1 łyżeczka cukru = około 20 kcal

1 łyżeczka erytrytolu = około 1 kcal

 

Czy erytrytol to zamiennik cukru pozbawiony wad…?

Niestety, jak każdy zamiennik cukru tak i erytrytol ma pewne wady. Nie jest to długa lista, ale warto o nich pamiętać.

Wady erytrytolu

  • Stosowany w niewłaściwy sposób może utrudniać odzwyczajanie się od smaku słodkiego. Jeśli ochota na słodkie pojawia się raz na jakiś czas to nie ma nic złego w sięganiu po zamiennik cukru. Podobnie, jeśli nie wyobrażamy sobie wypicia dwóch-trzech filiżanek gorzkiej kawy/herbaty w ciągu dnia. Problem pojawia się, gdy zaczynamy bez umiaru sięgać po produkty zastępujące cukier. Na dłuższą metę może prowadzić to do szukania coraz słodszych i słodszych produktów przez co w końcu damy się skusić na te, które zawierają cukier. W kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych ważne jest stopniowe odzwyczajanie się od smaku słodkiego i ograniczanie się do sięgania po słodkie produkty raz na jakiś czas, w ograniczonych ilościach. Dlatego cenne właściwości zamienników cukru nie powinny być nadużywane.

 

  • Duże ilości erytrytolu mogą prowadzić do zaburzeń w funkcjonowaniu ośrodka głodu i sytości w naszym organizmie. Tak jak już pisałam, jego spożycie nie ma wpływu na zmiany w stężeniu glukozy we krwi. Jest to plus o ile nie stosujemy zamiennika cukru w dużych ilościach. Wzrost stężenia glukozy we krwi jest sygnałem pobudzającym ośrodek sytości i hamującym uczucie głodu. Dlatego nadmierne ilości erytrytolu mogą prowadzić do zaburzeń w jego funkcjonowaniu – nasz organizm może mieć problem z odebraniem sygnału sytości przez co może pojawiać się dalsza chęć do jedzenia, a z czasem także do podjadania między posiłkami.

 

  • Wysoka cena – erytrytol jest stosunkowo drogim zamiennikiem cukru. Jego średnia cena rynkowa waha się w granicach 20-40zł za 1kg.

usta i makaronik

 

Erytrytol w kuchni – o czym warto pamiętać?

Osoby zaczynające swoją przygodę z erytrytolem mogą mieć pewne wątpliwości, jak tego typu zamiennik cukru będzie sprawdzał się w kuchni. Na wstępie warto wiedzieć jak wypada jego słodkość względem cukru. Wynosi ona około 0.6-0.8 w porównaniu do cukru (przykładowo dla ksylitolu wartość ta wynosi 1). W praktyce oznacza to, że aby osiągnąć podobną słodkość musimy użyć więcej erytrytolu. Jednak tak jak wspominałam, warto odzwyczajać się od smaku słodkiego dlatego uważam to za plus.

Erytrytol w przeciwieństwie do źle dobranej stewii nie nadaje potrawom lekko gorzkiego posmaku. Minusem jest jednak fakt, że nie ulega on fermentacji i karmelizacji. Dlatego nie możemy zastosować go do przygotowania fit wypieków drożdżowych czy karmelu.

 

Czy warto zastąpić cukier erytrytolem?

Uważam, że tak. Musimy jednak pamiętać, że stosowany w nadmiernych ilościach może działać na naszą niekorzyść – utrudniać odzwyczajanie się od smaku słodkiego czy zaburzać funkcjonowanie ośrodka głodu i sytości.

Erytrytol jest szczególnie polecany osobom, które zmagają się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Oczywiście nie oznacza to, że jeśli nie mamy takich problemów nie warto zamienić cukru na erytrytol. Warto!

Niestety w stosowaniu erytrytolu przeszkodą może okazać się dość wysoka cena. Jeśli nie zmagamy się z nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, możemy zastąpić cukier tańszym ksylitolem. Pamiętajmy jednak, że może być on gorzej tolerowany przez osoby z IBS.

 

[su_button url=”https://kobiecastronadietetyki.pl/dieta-w-ciazy-podczas-starania-sie-dziecko/sklep/” target=”blank” background=”#cf3086″ icon=”icon: heart”]Sprawdź jak mogę Ci pomóc[/su_button]


Wybrane źródła naukowe, z których pochodzą informacje znajdujące się we wpisie: 

  • Joanna Myszkowska-Ryciak, Anna Harton, Danuta Gajewska, Sa’eed Bawa, Środki słodzące w profilaktyce i leczeniu otyłości, Tom 59 2010 Numer 3–4 (288–289) Strony 365–374.
  • Pregiel B., Wrzyszcz-Kowalczyk A, Piesiak-Pańczyszyn (2010) Aktualne poglądy na temat substytutów cukru. Poradnik Stomatologiczny;

Zobacz jeszcze

dieta płodności kobieca strona dietetyki
Przepisy

Dieta płodności dla kobiety z endometriozą

Endometrioza to jedna z najczęstszych przyczyn niepłodności u kobiet. Co nie oznacza, że Twoje szanse na zajście w ciążę są zerowe. Nie są, ale pamiętaj,

Zapisz się do newslettera