in Przepisy

Przepis na sałatkę z ciecierzycą, roszponką i kiełkami

at
przepis-salatka

Przepis na sałatkę z ciecierzycą, roszponką i kiełkami

Jeśli ktoś z Was śledzi moją stronę to pewnie już wie, że lubię zarówno zdrowe, jak i proste rozwiązania kulinarne. Dlatego w przygotowywanych przeze mnie jadłospisach trudno jest znaleźć przepisy na czasochłonne dania. Chyba, że dostanę wyraźną informację, że macie czas i ochotę na większe eksperymenty w kuchni. Przepis na sałatkę z ciecierzycą, roszponką i kiełkami jest dobrym przykładem na to, że zdrowe posiłki nie muszą być nudne i czasochłonne. Obiecuję, że na przygotowanie takiej sałatki nie przeznaczycie więcej niż 5 minut!

Składniki

  • ciecierzyca w zalewie (2 łyżki)
  • roszponka (1 garść)
  • ulubione kiełki (1 łyżka)
  • pomidor (1 sztuka)
  • curry i/lub inne ulubione przyprawy (do smaku)
  • olej lniany (1 łyżeczka)

Wykonanie

  1.  Odsącz ciecierzycę z zalewy.
  2. Dokładnie umyj roszponkę, kiełki oraz pomidora.
  3. Pokrój pomidora według uznania.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki z oliwą z oliwek/olejem lnianym i ulubionymi przyprawami.

Wartość odżywcza

  • Energia: 132 kcal
  • Białko: 4.7 g
  • Tłuszcz: 6.6 g
  • Węglowodany: 10.6 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g

Co mogę zyskać?

  • Ciecierzyca jest źródłem białka roślinnego – kobietom starającym się o dziecko zaleca się zmniejszenie ilości białka zwierzęcego w diecie na koszt roślinnego.
  • Przepis na sałatkę uwzględnia dodatek oleju lnianego oraz curry – oba produkty posiadają właściwości przeciwzapalne.
  • Roszponka wzbogaca sałatkę w foliany, które są bardzo ważne przy planowaniu ciąży, a także w żywieniu kobiet spodziewających się dziecka (jeśli jesteście w ciąży to zalecam dodać dokładnie wymyte kiełki z domowej hodowli lub zastąpienie ich innym dodatkiem).

Uwagi dietetyka

  • Przepis na sałatkę zawiera przykładową ilość warzyw – możecie dodać ich więcej, jest to nawet wskazane!
  • Jeśli do przygotowania sałatki używacie suchych nasion ciecierzycy to pamiętajcie o ich właściwej obróbce. Pozwoli ona na obniżenie ilości kwasu fitynowego, a także związków, które mogą powodować wzdęcia i gazy. Więcej na ten temat pisałam w moim artykule na temat przygotowywania strączków.

Zobacz jak mogę Ci pomóc

Kobieca Strona Dietetyki

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments