Spis treści
TogglePrzepis na sałatkę z ciecierzycą, roszponką i kiełkami
Jeśli ktoś z Was śledzi moją stronę to pewnie już wie, że lubię zarówno zdrowe, jak i proste rozwiązania kulinarne. Dlatego w przygotowywanych przeze mnie jadłospisach trudno jest znaleźć przepisy na czasochłonne dania. Chyba, że dostanę wyraźną informację, że macie czas i ochotę na większe eksperymenty w kuchni. Przepis na sałatkę z ciecierzycą, roszponką i kiełkami jest dobrym przykładem na to, że zdrowe posiłki nie muszą być nudne i czasochłonne. Obiecuję, że na przygotowanie takiej sałatki nie przeznaczycie więcej niż 5 minut!
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]
Składniki
- ciecierzyca w zalewie (2 łyżki)
- roszponka (1 garść)
- ulubione kiełki (1 łyżka)
- pomidor (1 sztuka)
- curry i/lub inne ulubione przyprawy (do smaku)
- olej lniany (1 łyżeczka)
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]
Wykonanie
- Odsącz ciecierzycę z zalewy.
- Dokładnie umyj roszponkę, kiełki oraz pomidora.
- Pokrój pomidora według uznania.
- Wymieszaj wszystkie składniki z oliwą z oliwek/olejem lnianym i ulubionymi przyprawami.
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]
Wartość odżywcza
- Energia: 132 kcal
- Białko: 4.7 g
- Tłuszcz: 6.6 g
- Węglowodany: 10.6 g
- Błonnik pokarmowy: 5 g
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]
Co mogę zyskać?
- Ciecierzyca jest źródłem białka roślinnego – kobietom starającym się o dziecko zaleca się zmniejszenie ilości białka zwierzęcego w diecie na koszt roślinnego.
- Przepis na sałatkę uwzględnia dodatek oleju lnianego oraz curry – oba produkty posiadają właściwości przeciwzapalne.
- Roszponka wzbogaca sałatkę w foliany, które są bardzo ważne przy planowaniu ciąży, a także w żywieniu kobiet spodziewających się dziecka (jeśli jesteście w ciąży to zalecam dodać dokładnie wymyte kiełki z domowej hodowli lub zastąpienie ich innym dodatkiem).
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]
Uwagi dietetyka
- Przepis na sałatkę zawiera przykładową ilość warzyw – możecie dodać ich więcej, jest to nawet wskazane!
- Jeśli do przygotowania sałatki używacie suchych nasion ciecierzycy to pamiętajcie o ich właściwej obróbce. Pozwoli ona na obniżenie ilości kwasu fitynowego, a także związków, które mogą powodować wzdęcia i gazy. Więcej na ten temat pisałam w moim artykule na temat przygotowywania strączków.
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]