Spis treści
ToggleInsulinooporność – 3 szokujące źródła cukrów prostych
Cukry proste to ważny temat jeśli chodzi o dietę płodności. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym a więc te, które mają ich sporo nie sprzyjają staraniom. Dlatego chcąc zmienić jadłospis często w pierwszym odruchu wyrzucamy z niego wszystkie słodycze. Bardzo dobrze! Jest to świetne posunięcie jednak muszę Was trochę zmartwić. Źródła cukrów prostych nie ograniczają się wyłącznie do tej grupy produktów…Dlatego dzisiaj chciałabym przedstawić Wam 3 szokujące źródła cukrów prostych. Być może jecie je codziennie w błogim przekonaniu, że wszystko jest w porządku.
Ketchup
W polskiej kuchni uwielbiamy dodawać ketchup do wszystkiego. Ląduje on na kanapkach, ziemniakach, mięsach, rybach….i czym tylko zapragniecie. Już słyszę te głosy fanów ketchupu „ale przecież zawiera on więcej likopenu niż świeże pomidory więc powinno się go jeść przy staraniach!”. Tak, nie można się z tym nie zgodzić. Jednak z drugiej strony są też inne źródła likopenu, które nie zawierają tyle cukru co ketchup. Tak więc nie należy go tak ochoczo bronić. Uwierzcie mi – bez ketchupu da się żyć! Z powodzeniem zastąpią go domowe sosy na bazie jogurtu oraz przyprawy i zioła.
Ile cukru zawiera ketchup?
Patrząc na skład ketchupu musimy wziąć pod uwagę, że cukry proste występują w nim zarówno naturalnie jak i pochodzą z cukru dodanego. Jednak jeśli już na drugim miejscu w składzie widzimy hasło „cukier” czy „syrop glukozowo-fruktozowy” możemy być pewni, że trzeba go unikać.
Dla przykładu chciałabym przedstawić Wam kilka ketchupów z naszych sklepów żebyście mogli zobaczyć, które z nich są liderami jeśli chodzi o zawartość cukru.
Cukry proste w ketchupach (łagodnych) – zawartość podana na 100 g produktu:
- dla dzieci Pudliszek – 31,9 g
- Pudliszki – 30,5 g
- Włocławek – 23 g
- Kotlin – 23 g
- pomidory malinowe Kotlin – 23,2 g
- Heinz – 22,8 g
- Hellmann’s – 22 g
- Tortex – 19 g
Sami widzicie – nie są to małe ilości. Jeśli chcecie policzyć ile cukrów prostych zawiera łyżeczka ketchupu to podpowiem, że waży ona średnio 10 g.
Wróćmy do tematu likopenu. Wspomniałam już wcześniej, że część osób może bronić ketchup podając za argument, że jest on źródłem tego cennego w diecie płodności składnika. Jednak pamiętajcie – ketchup to nie jedyne źródło a biorąc pod uwagę dużą ilość cukrów prostych warto znaleźć inne.
Źródła likopenu inne niż ketchup:
- pomidory cherry (wyższa zawartość niż w zwykłych pomidorach)
- sok pomidorowy
- koncentrat pomidorowy
- zupa pomidorowa
- papaja
- arbuz
- różowy grejpfrut
Podsumowując – najlepiej jeśli ketchup zastąpicie domowymi sosami (np. na bazie jogurtu) oraz przyprawami i ziołami. Jeśli jednak nie wyobrażacie sobie życia bez ketchupu to postarajcie się nie dodawać go do każdej potrawy i wybierać ten, który ma najmniejszą zawartość cukrów prostych.
Jogurty owocowe
Rozmawiając z pacjentami często słyszę „tak, tak odżywiam się zdrowo, np. jem jogurt”. Jednak gdy po chwili dopytam się o to jaki konkretnie jogurt to słyszę w odpowiedzi, że ten owocowy. Jogurty owocowe a naturalne to spora różnica dlatego nie można wrzucać ich do jednego worka. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się, że wszystko jest w porządku (bo przecież dostajemy i jogurt i owoce) to tak naprawdę warto spojrzeć na skład!
Producenci bardzo często dosładzają jogurty owocowe dlatego oprócz fruktozy, która występuje naturalnie w owocach znajdziemy w nich cukier dodany. Czytając skład warto zwrócić uwagę czy występują w nim (i na której pozycji – składniki podawane są w kolejności malejącej) pozycje, takie jak:
- cukier
- syrop glukozowo-fruktozowy (rzadziej, ale zdarza się)
Co zrobić jeśli chcemy jeść jogurty owocowe bez cukru (mam na myśli cukier dodany)? Najlepiej zrobić je samemu w domu. Przepis jest banalnie prosty – wystarczy wziąć jogurt naturalny i dodać do niego ulubione owoce oraz orzechy, pestki, nasiona. Będzie to świetne rozwiązanie przy insulinooporności, która często towarzyszy PCOS. Dodając do owoców źródło białka (czyli jogurt) oraz źródłu tłuszczu (czyli orzechy, pestki, nasiona) obniżymy indeks glikemiczny posiłku.
Woda smakowa
Woda smakowa to dla ścisłości nie woda lecz napój, ale dla ułatwienia zostańmy przy jej potocznej nazwie. Prawda jest taka, że wodę przypomina jedynie z koloru i wyglądu butelki. Niestety kryje się w niej sporo cukrów prostych (a także innych dodatków, np. aromatów), które sprawiają, że z prawdziwą wodą mineralną nie ma nic wspólnego.
Pracując jako dietetyk widzę, że niestety część osób nie jest tego świadoma i pije ją jak zwykłą wodę. Jest to dla nich świetna alternatywa, ponieważ nie lubią zwykłej wody mineralnej. Jeśli też nie należycie do grona zwolenników wody mineralnej to postarajcie się samodzielnie przygotować jej smakową wersję. Tak jak w przypadku jogurtów jest to banalnie proste – do wody mineralnej wystarczy dodać, np. cytrynę, limonkę, listki mięty.
Żeby nie było, że wody smakowej nie polecam dla zasady to poniżej podaję Wam jak rozbudowany skład mogą mieć takie produkty. Skoro woda to woda to co robi tu cała lista składników?
SKŁAD WYBRANEJ WODY SMAKOWEJ
Nałęczowianka niegazowana cytrynowa: naturalna woda mineralna Nałęczowianka (95%), SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY, CUKIER, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, naturalny aromat cytrynowy z innymi naturalnymi aromatami, naturalny aromat grejpfrutowy z innymi naturalnymi aromatami, substancje słodzące: acesulfam K, sukraloza
Skład wygląda bardzo „ciekawie” a jak prezentuje się zawartość cukrów prostych w wodach smakowych? Dla przykładu jedna z popularniejszych wód smakowych – Żywiec Zdrój o smaku truskawkowym zawiera aż 14,4 g cukrów prostych w SZKLANCE. Jest to równowartość TRZECH ŁYŻECZEK CUKRU!
Jak sami widzicie wody smakowe to bardzo zdradliwy produkt. Popijamy je sobie przez cały dzień a potem dziwimy się skąd takie złe wyniki badań…
Mam nadzieję, że przekazałam Wam najważniejszą myśl – cukry proste nie występują jedynie w słodyczach! Niestety coraz częściej kryją się w produktach, które o to nie podejrzewamy…Dlatego podstawowa zasada brzmi: CZYTAJ SKŁAD A BĘDZIE DOBRZE!
Podzielcie się w komentarzach swoimi spostrzeżeniami na ten temat. Czy znacie inne produkty, które zawierają cukry proste choć na pierwszy rzut oka nie podejrzewacie je o to?
Wybrane źródła naukowe, z których pochodzą informacje znajdujące się we wpisie:
Belter A., Giel-Pietraszuk M., Oziewicz S. i wsp. (2011) Likopen –występowanie, właściwości oraz potencjalne zastosowanie, Postępy Biochemii 57 (4): 372-380.
Gryszczyńska A., Gryszczyńska B., Opala B. (2011) Karotenoidy. Naturalne źródła, biosynteza,
wpływ na organizm ludzki, Postępy Fitoterapii 2: 127-143.
Skiepko N., Chwastowska-Siwiecka I., Kondratowicz J. (2015) WŁAŚCIWOŚCI LIKOPENU I JEGO WYKORZYSTANIE DO PRODUKCJI ŻYWNOŚCI FUNKCJONALNEJ, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 6 (103), 20 – 32.