in Przepisy

Przepis na kiszonki – rzodkiewki kiszone

at
przepis-kiszonki-rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki

Wszyscy dobrze znamy kiszone ogórki, które zostały okrzyknięte jednym z polskich przysmaków kulinarnych. Tak naprawdę, do kiszenia nadaje się w  więcej warzyw, a nawet owoców! Dlatego chciałabym pokazać Wam, jak w prosty sposób przygotować…kiszone rzodkiewki. Mam nadzieję, że ten przepis na kiszonki będzie dla Was inspiracją i zachętą do poszerzania asortymentu produktów kiszonych na Waszych talerzach.


 

Składniki

Przepis na kiszonki będzie zawierał listę składników bez podania ich ilości. To, ile rzodkiewek użyjecie do jego wykonania zależy od wielkości i ilości słoików jakie chcecie otrzymać. Jeśli chodzi o dodatki, takie jak korzeń chrzanu, ziele angielskie oraz czosnek to najlepiej dopasować ilość do własnych potrzeb. Osobiście wolę ostrzejsze, wyraziste smaki dlatego daję więcej tego typu dodatków. Do każdego słoika o pojemności 250 ml włożyłam 1 ząbek czosnku, 1 plasterek chrzanu, 1 liść laurowy i po 1 ziarenku ziela angielskiego.

  • rzodkiewki (włożyłam do słoika również ich liście)
  • woda
  • sól
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • chrzan

Wykonanie

  1. Do kiszenia wybieraj twardsze, niezbyt duże rzodkiewki.
  2. Oddziel rzodkiewki od liści, odetnij ogonki i dokładnie umyj.
  3. Przygotuj solankę: na 1 l wody daj 1 łyżkę soli. Wymieszaj dokładnie wodę i sól, zagotuj, a następnie poczekaj do ostygnięcia i zalej nią warzywa.
  4. Włóż do słoika/słoików rzodkiewki oraz dodatki wg uznania. Ja dałam czosnek, chrzan, liść laurowy i ziele angielskie, ale wiem, że niektórzy dodają również koper oraz gorczycę.
  5. Zakręć i poczekaj na efekt 3 dni jeśli lubisz wersję małosolną lub około tydzień jeśli wolisz bardziej ukiszone warzywa 🙂

Co mogę zyskać?

  • Produkty kiszone zostały okrzyknięte „naturalnymi probiotykami” co oznacza, że mają wpływ, m.in. na lepsze funkcjonowanie naszych jelit.
  • Kiszone rzodkiewki to źródło witaminy C, która naturalne wzmacnia odporność, a także odgrywa ważną rolę w dietoterapii endometriozy.
  • Rzodkiewki są niskokaloryczne, a przy tym wspomagają pracę naszego układu pokarmowego. Dlatego są świetnym rozwiązaniem dla osób, które stosują dietę odchudzającą.
Share:

Kobieca Strona Dietetyki

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *