in Przepisy

Fasola adzuki z łososiem i warzywami

at
fasola-adzuki-losos

Fasola adzuki z łososiem i warzywami

Kto z Was miał już okazję spróbować jak smakuje fasola adzuki? Szczerze mówiąc ja dopiero niedawno zjadłam ją po raz pierwszy i powiem, Wam, że jestem mile zaskoczona. Nie ukrywam, że nie należę do fanek fasoli czerwonej i białej. Chyba, że podane są w formie pasty lub nie muszę jeść ich w całości (np. w fit brownie z czerwonej fasoli). Za to fasola adzuki zaskoczyła mnie delikatnym smakiem, które przynajmniej mi bardziej przypadł do gustu. Myślę, że teraz będzie znacznie częściej gościła w mojej kuchni. A że brzmi egzotycznie i nie mówi się o niej tak często jak chociażby o fasoli czerwonej to chciałam Wam pokazać, w jaki sposób możecie wykorzystać ten „egzotyczny” produkt w kuchni! Oto fasola adzuki z łososiem i warzywami 🙂


Składniki

Składniki na 2 mniejsze porcje lub 1 dużą (obiadową):

  • 1/2 szklanki suchej fasoli adzuki i około 2 szklanki wody do jej ugotowania
  • łosoś wędzony (około 100 g)
  • oliwki zielone (garść)
  • pomidory suszone z oleju (5 sztuk)
  • szpinak świeży (2 garście)
  • ulubione przyprawy

Wykonanie

1. Gotujemy fasolę adzuki około 30-40 minut.

2. Kroimy pomidory i oliwki na drobniejsze kawałki, dzielimy łososia na mniejsze kawałki.

3. Szpinak wrzucamy na patelnię, podlewamy lekko wodą i dusimy do miękkości.

4. Ugotowaną fasolę mieszamy z pozostałymi składnikami.

5. Doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami.


Wartość odżywcza 1 porcji

  • Energia: 459 kcal
  • Białko: 34 g
  • Tłuszcz: 19 g
  • Węglowodany: 49 g
  • Błonnik pokarmowy: 15 g

Co mogę zyskać?

  • Fasola adzuki z łososiem i warzywami jest daniem bogatym w białko (zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego).
  • Danie dostarcza kwasów omega-3, które mają działanie przeciwzapalne, a także naturalnie wzmacniają odporność.
  • Sałatka jest źródłem żelaza, ponieważ zawiera produkty dostarczające żelaza niehemowego oraz witaminy C, która zwiększa jego przyswajalność.
  • W sałatce znajdziesz dużo błonnika pokarmowego, który sprzyja odchudzaniu bez efektu jo-jo. Prawidłowa masa ciała jest bardzo ważna podczas starań. Nadmiar tkanki tłuszczowej może przyczynić się do rozwoju insulinooporności oraz zaburzeń hormonalnych.

Uwagi dietetyka

  • Nie ma potrzeby dodawania soli do sałatki. Obecność łososia wędzonego i oliwek sprawia, że jest ona wystarczająco słona.

Sprawdź jak mogę Ci pomóc

Kobieca Strona Dietetyki

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments