Spis treści
ToggleFasola adzuki z łososiem i warzywami
Kto z Was miał już okazję spróbować jak smakuje fasola adzuki? Szczerze mówiąc ja dopiero niedawno zjadłam ją po raz pierwszy i powiem, Wam, że jestem mile zaskoczona. Nie ukrywam, że nie należę do fanek fasoli czerwonej i białej. Chyba, że podane są w formie pasty lub nie muszę jeść ich w całości (np. w fit brownie z czerwonej fasoli). Za to fasola adzuki zaskoczyła mnie delikatnym smakiem, które przynajmniej mi bardziej przypadł do gustu. Myślę, że teraz będzie znacznie częściej gościła w mojej kuchni. A że brzmi egzotycznie i nie mówi się o niej tak często jak chociażby o fasoli czerwonej to chciałam Wam pokazać, w jaki sposób możecie wykorzystać ten „egzotyczny” produkt w kuchni! Oto fasola adzuki z łososiem i warzywami 🙂
Składniki
Składniki na 2 mniejsze porcje lub 1 dużą (obiadową):
- 1/2 szklanki suchej fasoli adzuki i około 2 szklanki wody do jej ugotowania
- łosoś wędzony (około 100 g)
- oliwki zielone (garść)
- pomidory suszone z oleju (5 sztuk)
- szpinak świeży (2 garście)
- ulubione przyprawy
Wykonanie
1. Gotujemy fasolę adzuki około 30-40 minut.
2. Kroimy pomidory i oliwki na drobniejsze kawałki, dzielimy łososia na mniejsze kawałki.
3. Szpinak wrzucamy na patelnię, podlewamy lekko wodą i dusimy do miękkości.
4. Ugotowaną fasolę mieszamy z pozostałymi składnikami.
5. Doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami.
Wartość odżywcza 1 porcji
- Energia: 459 kcal
- Białko: 34 g
- Tłuszcz: 19 g
- Węglowodany: 49 g
- Błonnik pokarmowy: 15 g
Co mogę zyskać?
- Fasola adzuki z łososiem i warzywami jest daniem bogatym w białko (zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego).
- Danie dostarcza kwasów omega-3, które mają działanie przeciwzapalne, a także naturalnie wzmacniają odporność.
- Sałatka jest źródłem żelaza, ponieważ zawiera produkty dostarczające żelaza niehemowego oraz witaminy C, która zwiększa jego przyswajalność.
- W sałatce znajdziesz dużo błonnika pokarmowego, który sprzyja odchudzaniu bez efektu jo-jo. Prawidłowa masa ciała jest bardzo ważna podczas starań. Nadmiar tkanki tłuszczowej może przyczynić się do rozwoju insulinooporności oraz zaburzeń hormonalnych.
Uwagi dietetyka
- Nie ma potrzeby dodawania soli do sałatki. Obecność łososia wędzonego i oliwek sprawia, że jest ona wystarczająco słona.