Spis treści
ToggleFit czekoladowy sernik bez cukru
Macie ochotę na zjedzenie kawałka ciasta bez wyrzutów sumienia? Myślę, że w takim razie fit czekoladowy sernik bez cukru będzie świetnym rozwiązaniem 🙂 Jest to jeden z tych przepisów, które są dowodem na to, że dieta nie musi być nudna i niesmaczna. Mogą w niej pojawić się nawet ciasta!
Składniki
Czekoladowy spód:
- mleczko kokosowe (1 szklanka)
- oliwa z oliwek (½ szklanki)
- mąka orkiszowa (1 szklanka)
- kakao ( ¾ szklanki)
- proszek do pieczenia (½ łyżeczki)
- sól (szczypta)
- ksylitol ( ⅔ szklanki)
- mielone siemię lniane (2 łyżki)
Masa „sernikowa”
- orzechy laskowe (1 szklanka) – mocz je w zimnej wodzie przez całą noc lub zalej gorącą na 15-20 minut żeby zmiękły
- mleczko kokosowe (1 szklanka)
- sok wyciśnięty z cytryny (2 łyżki)
- mąka ziemniaczana (2 łyżki)
- ksylitol (3 łyżki)
Mus truskawkowy
- truskawki (3 szklanki)
- galaretka truskawkowa bez cukru (2 opakowania)
* Alternatywa dla musu truskawkowego: jeśli chcecie zrobić czekoladowy sernik w wersji wege to zrezygnujcie z musu. Można zastąpić go dużą ilością świeżych owoców albo oblać ciasto gorzką czekoladą, a następnie posypać owocami. Tak naprawdę macie tu pełną dowolność 🙂
Wykonanie
Przygotowanie czekoladowego spodu
- Połącz suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, ksylitol, mielone siemię lniane i kakao, a następnie dokładnie wymieszaj.
- W osobnej misce połącz mokre składniki, tj. mleczko kokosowe i oliwę z oliwek.
- Połącz suche i mokre składniki.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Przygotowanie masy „sernikowej”
- Odsącz orzechy. Dodaj do nich mleczko kokosowe, sok z cytryny, ksylitol i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj całość za pomocą blendera na gładką masę.
- Przelej masę na upieczony spód czekoladowy i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Przygotowanie musu (jeśli nie chcesz robić ciasta z musem pomiń ten etap i dodaj na spód pokrojone owoce, gorzką czekoladę itp.)
- Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.
- Zmiksuj truskawki na mus.
- Dodaj do truskawek ostudzoną galaretką i dokładnie wymieszaj.
- Wylej mus truskawkowy na ciasto i wstaw do lodówki aż stężeje.
Wartość odżywcza 1 porcji
- Energia: 296 kcal
- Białko: 5.2 g
- Tłuszcz: 18 g
- Węglowodany: 27 g
- Błonnik pokarmowy: 3 g
- Wymienniki węglowodanowe: 2.7
Co mogę zyskać?
- Fit czekoladowy sernik bez cukru może być świetnym rozwiązaniem jeśli od dawna chodzi za Wami „ochota na słodkie„
- Tego typu fit ciasta i desery mogą pomóc Wam w utrzymaniu diety odchudzającej. Jest to o tyle ważne, że do jej utrzymania ważna jest motywacja. Jeśli dostaniecie jadłospis pełen monotonnych, mało apetycznych posiłków może być Wam ciężej. Z kolei przepisy typu czekoladowy sernik bez cukru z pewnością bardziej motywują i pokazują, że dieta to nie kara i nie musi być wcale niesmaczna! (Przeczytaj moje wskazówki jak schudnąć bez efektu jo-jo).
- Brak cukru i obecność ksylitolu jako substancji słodzącej sprawia, że czekoladowy sernik jest również propozycją dla osób z insulinoopornością.
- Obecność kakao, oliwy z oliwek, owoców, siemienia lnianego oraz orzechów laskowych sprawia, że czekolady sernik jest źródłem polifenoli, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, a także wapnia.
- Orzechy laskowe, które stanowią główny składnik masy „sernikowej” są dobrym źródłem wapnia. Jest to szczególnie ważna informacja dla tych z Was, którzy stosują dietę bez laktozy.