Spis treści
ToggleWłoska sałatka z tofu
Tym razem sałatka z tofu w prawdziwie włoskim stylu! Rukola, suszone pomidory i oliwki. Do tego tofu, pestki dyni, nasiona słonecznika i odrobina oliwy z oliwek. Jest to danie proste i smaczne, więc nie przyjmuję wymówek, że ktoś nie ma czasu na zdrowe odżywianie 🙂
Składniki
Składniki na 1 porcję:
- tofu (około 50 g, 2 plastry)
- oliwa z oliwek (1 łyżka)
- miks sałat z rukolą (lub dowolna sałata)
- suszone pomidory (4 plastry)
- oliwki zielone (1 łyżka)
- pestki dyni (1 łyżeczka)
- nasiona słonecznika (1 łyżeczka)
- ulubione przyprawy do zamarynowania tofu
Włoska sałatka z tofu – wykonanie
1. Tofu rozdrabniamy i marynujemy w oliwie z oliwek (1/2 łyżki) i ulubionych przyprawach, a następnie odstawiamy do lodówki.
2. Kroimy pomidory na mniejsze plastry.
3. Mieszamy zamarynowane wcześniej tofu z pozostałymi składnikami i 1/2 łyżki oliwy z oliwek.
Wartość odżywcza 1 porcji
- Energia: 285 kcal
- Białko: 11,4 g
- Tłuszcz: 19,7 g
- Węglowodany: 15,7 g
- Błonnik pokarmowy: 5,2 g
- WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 1,6
Co mogę zyskać?
- Sałatka z tofu to danie bogate w błonnik pokarmowy dlatego pomaga utrzymać prawidłową masę ciała (przeczytaj moje wskazówki jak schudnąć bez efektu jo-jo).
- Nasiona słonecznika oraz pestki dyni, które zawiera sałatka z tofu to bardzo dobre źródło cynku, który jest niezwykle istotny w diecie płodności.
- Oliwa z oliwek to doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego, stanowią istotny element diety w walce z przeziębieniem, a także pomagają w profilaktyce i leczeniu depresji i zaburzeń lękowych.
Sałatka z tofu wzbogaci Twój jadłospis w:
- błonnik pokarmowy
- witaminy z grupy B
- polifenole
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3
- cynk
- białko
Uwagi dietetyka
- Jeśli cierpisz na nadciśnienie tętnicze i/lub obrzęki zrezygnuj z oliwek, a suszone pomidory zastąp świeżymi warzywami.
- Zamiast oliwy z oliwek może zostać przygotowana na bazie innych olejów roślinnych bogatych w kwasy omega-3, np. olej lniany, olej z orzechów włoskich.