fbpx

Zielona sałatka z pikantnym tofu i kiełkami słonecznika

sałatka tofu

Udostępnij ten post

Zielona sałatka z pikantnym tofu i kiełkami słonecznika

Zielona sałatka rozgrzeje was w jesienne dni, ponieważ zawiera dodatek chilli, które jest przyprawą o właściwościach rozgrzewających 🙂 Ponadto w sałatce znajdziecie tak cenne składniki, jak szpinak, kiełki słonecznika, ciecierzycę, paprykę oraz oliwę z oliwek.


Składniki

Składniki na 4 porcje:

  • szpinak baby (4 garście lub więcej)
  • kiełki słonecznika (50 g)
  • papryka czerwona (1 sztuka)
  • ciecierzyca (8 łyżek ciecierzycy z zalewy)
  • tofu (200 g)
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • przyprawa chilli (wg uznania)

Wykonanie

  1. Myjemy szpinak, paprykę, kiełki.
  2. Odsączamy ciecierzycę z zalewy (użyłam ciecierzycy ze słoika, ale możecie również sami ją ugotować – przeczytaj wskazówki na temat obróbki strączków).
  3. Tofu kroimy w kostkę i zalewamy marynatą złożoną z oliwy z oliwek (1 łyżki) i chilli (ilość wg uznania). Najlepiej jest trzymać tofu w marynacie przez minimum 30 minut w lodówce (ja akurat trzymałam przez całą noc, co jeszcze bardziej wydobywa smak).
  4. Tofu łączymy z pozostałymi składnikami i 1 łyżką oliwy z oliwek. Oprócz chilli możecie użyć również innych przypraw wg uznania.

Wartość odżywcza 1 porcji

  • Energia: 158 kcal
  • Białko: 8,4 g
  • Tłuszcz: 8,8 g
  • Węglowodany: 9,2 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g
  • WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 0,95

Co mogę zyskać?

  • Zielona sałatka jest źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.
  • Danie jest źródłem białka roślinnego, które pochodzi z tofu oraz ciecierzycy. Jeśli planujecie dziecko jest to ważna informacja, ponieważ w poprawie płodności kobiet ważne jest ograniczenie białka zwierzęcego na koszt roślinnego.
  • Obecność szpinaku sprawia, że zielona sałatka obfituje w foliany, których odpowiednia ilość w diecie jest ważna jeszcze przed zajściem w ciążę.
  • Oliwa z oliwek jako źródło kwasów omega-3, a także witaminy E wykazuje działanie przeciwzapalne.

Uwagi dietetyka

  • Kiełki w sklepie są różnej jakości dlatego polecam Wam wyhodowanie własnych. Nie jest to trudne, a zyskujecie pewność co do ich jakości. W związku z tym, że jakość kiełków w sklepie jest różna nie polecam ich spożywania kobietom w ciąży.
  • Jeśli zmagacie się z chorobami zapalnymi w obrębie układu pokarmowego odradzam Wam marynowanie tofu w chilli. Możecie użyć innych ulubionych przypraw, które są łagodniejsze.

 

Zobacz jeszcze

picie kawy przy endometriozie
Dieta przeciwzapalna

Czy picie kawy jest zdrowe przy endometriozie?

Kawa to drugi towar handlowy na świecie (zaraz po ropie naftowej). Nazywa się ją „płynnym złotem” i nie chodzi tu wyłącznie o finanse. Mała czarna

Zapisz się do newslettera