Orzechowo-owocowe smoothie bowl
Smoothie w wersji płynnej jest nam dobrze znane. Jednak nie każdy lubi taką formę podania posiłku dlatego dla tych z Was, którzy wolą mieć coś na talerzu, a nie w kubku alternatywą może być SMOOTHIE BOWL. Jeśli jeszcze nigdy go nie przygotowywaliście to mam dla Was pomysł na pierwsze smoothie bowl 🙂 Proste w przygotowaniu i bardzo zdrowe!
Składniki
Składniki na 1 porcję:
- jogurt naturalny (125 g)
- płatki owsiane górskie lub zwyczajne (2 łyżki)
- banan (1 sztuka)
- borówki (1 garść)
- winogrona (0.5 garści)
- nasiona chia (1 łyżeczka)
- orzechy włoskie (1 łyżka)
Wykonanie
1. Zmiksuj banana z jogurtem naturalnym i płatkami owsianymi.
2. Dodaj borówki, winogrona, orzechy oraz nasiona chia.
Wartość odżywcza 1 porcji
- Energia: 442 kcal
- Białko: 11,8 g
- Tłuszcz: 16,1 g
- Węglowodany: 58.8 g
- Błonnik pokarmowy: 7.8 g
- WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 5.9
Co mogę zyskać?
- Danie jest bogate w błonnik pokarmowy. Dzięki temu pomaga utrzymać prawidłową masę ciała (przeczytaj moje wskazówki jak schudnąć bez efektu jo-jo).
- Dzięki obecności borówek, które obfitują w antyoksydanty danie dobrze sprawdzi się w diecie przeciwzapalnej.
- Banan stanowi dobre źródło potasu dlatego wskazany jest przy nadciśnieniu tętniczym indukowanym ciążą oraz skurczach.
- Nasiona chia to dobre źródło żelaza niehemowego dlatego dobrze jest dodawać je do dań w celu profilaktyki i leczenia anemii ciążowej. Oprócz tego nasiona chia to jedno z najlepszych roślinnych źródeł wapnia, więc powinniśmy zwrócić na nie uwagę w diecie bez laktozy.
- Orzechy włoskie to doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego, a także stanowią niezbędny element diety w walce z przeziębieniem, a także pomagają w profilaktyce i leczeniu depresji i zaburzeń lękowych.
Posiłek wzbogaci Twój jadłospis w:
- błonnik pokarmowy
- witaminę C
- witaminy z grupy B
- potas
- żelazo
- wapń
- polifenole
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3
Uwagi dietetyka
- Wybieraj płatki owsiane zwyczajne lub górskie. Zrezygnuj z płatków owsianych błyskawicznych, ponieważ są one najbardziej przetworzone.