in Przepisy

Owsiany mus z czerwonymi porzeczkami

at
owsiany-mus-porzeczki

Owsiany mus z czerwonymi porzeczkami

Lato to czas, kiedy powinniśmy korzystać ile się da z walorów zdrowotnych i smakowych naszych owoców sezonowych. Dlatego tym razem przedstawiam Wam przepis na czekoladowo-owsiany mus z dodatkiem czerwonych porzeczek i orzechów włoskich. Ciekawostka – mus ma smak czekoladowy, ale nie zawiera dodatku kakao ani cukru 🙂


Składniki

Składniki na 1 porcję:

  • banan (1 sztuka)
  • truskawki (garść)
  • porzeczki czerwone (garść)
  • płatki owsiane zwyczajne lub górskie (3 łyżki)
  • karob (1 łyżeczka)
  • orzechy włoskie (1 łyżka)

 


Wykonanie

  1. Zblenduj banana i wyszypułkowane truskawki z płatkami owsianymi i karobem.
  2. Dodaj porzeczki oraz orzechy.

Wartość odżywcza 1 porcji

  • Energia: 388 kcal
  • Białko: 8,5 g
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 56,7 g
  • Błonnik pokarmowy: 12,6 g
  • WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 5,7

orzechy i porzeczki

 

Co mogę zyskać?

  • Mus jest bogaty w błonnik pokarmowy dlatego pomaga utrzymać prawidłową masę ciała (przeczytaj moje wskazówki jak schudnąć bez efektu jo-jo).
  • Obecność truskawek oraz porzeczek sprawia, że potrawa jest bogata w witaminę C, która pomaga w walce z wolnymi rodnikami, a także jest naturalnym sposobem na walkę z przeziębieniem.
  • Truskawki i porzeczki są bogatym źródłem witaminy C oraz polifenoli. Z kolei orzechy włoskie są dobrym źródłem kwasów omega-3 dlatego mus dobrze sprawdzi się w diecie przeciwzapalnej.
  • Banan stanowi źródło potasu dlatego wskazany jest przy nadciśnieniu tętniczym indukowanym ciążą oraz skurczach.
  • Mus obfituje w związki o charakterze przeciwutleniaczy, które chronią komórki rozrodcze przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, a tym samym zwiększają płodność.

Posiłek wzbogaci Twój jadłospis w:

  • błonnik pokarmowy
  • witaminę C
  • witaminy z grupy B
  • polifenole
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3
  • cynk

Uwagi dietetyka

  • Wybieraj płatki owsiane ZWYCZAJNE lub GÓRSKIE. Unikaj błyskawicznych.
  • Uważaj, aby płatki które spożywasz nie były zbyt rozgotowane, miękkie. Jeśli zalewasz je mlekiem/wodą/jogurtem to nie trzymaj ich tak przez kilkanaście minut tylko zjedz jak najszybciej. Jeśli chcesz je ugotować to nie gotuj ich zbyt długo.
  • Wybieraj mniej dojrzałe owoce, ponieważ posiadają one niższy indeks glikemiczny.

Kobieca Strona Dietetyki

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *