Spis treści
ToggleOwsiany mus z czerwonymi porzeczkami
Lato to czas, kiedy powinniśmy korzystać ile się da z walorów zdrowotnych i smakowych naszych owoców sezonowych. Dlatego tym razem przedstawiam Wam przepis na czekoladowo-owsiany mus z dodatkiem czerwonych porzeczek i orzechów włoskich. Ciekawostka – mus ma smak czekoladowy, ale nie zawiera dodatku kakao ani cukru 🙂
Składniki
Składniki na 1 porcję:
- banan (1 sztuka)
- truskawki (garść)
- porzeczki czerwone (garść)
- płatki owsiane zwyczajne lub górskie (3 łyżki)
- karob (1 łyżeczka)
- orzechy włoskie (1 łyżka)
Wykonanie
- Zblenduj banana i wyszypułkowane truskawki z płatkami owsianymi i karobem.
- Dodaj porzeczki oraz orzechy.
Wartość odżywcza 1 porcji
- Energia: 388 kcal
- Białko: 8,5 g
- Tłuszcz: 12 g
- Węglowodany: 56,7 g
- Błonnik pokarmowy: 12,6 g
- WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 5,7
Co mogę zyskać?
- Mus jest bogaty w błonnik pokarmowy dlatego pomaga utrzymać prawidłową masę ciała (przeczytaj moje wskazówki jak schudnąć bez efektu jo-jo).
- Obecność truskawek oraz porzeczek sprawia, że potrawa jest bogata w witaminę C, która pomaga w walce z wolnymi rodnikami, a także jest naturalnym sposobem na walkę z przeziębieniem.
- Truskawki i porzeczki są bogatym źródłem witaminy C oraz polifenoli. Z kolei orzechy włoskie są dobrym źródłem kwasów omega-3 dlatego mus dobrze sprawdzi się w diecie przeciwzapalnej.
- Banan stanowi źródło potasu dlatego wskazany jest przy nadciśnieniu tętniczym indukowanym ciążą oraz skurczach.
- Mus obfituje w związki o charakterze przeciwutleniaczy, które chronią komórki rozrodcze przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, a tym samym zwiększają płodność.
Posiłek wzbogaci Twój jadłospis w:
- błonnik pokarmowy
- witaminę C
- witaminy z grupy B
- polifenole
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3
- cynk
Uwagi dietetyka
- Wybieraj płatki owsiane ZWYCZAJNE lub GÓRSKIE. Unikaj błyskawicznych.
- Uważaj, aby płatki które spożywasz nie były zbyt rozgotowane, miękkie. Jeśli zalewasz je mlekiem/wodą/jogurtem to nie trzymaj ich tak przez kilkanaście minut tylko zjedz jak najszybciej. Jeśli chcesz je ugotować to nie gotuj ich zbyt długo.
- Wybieraj mniej dojrzałe owoce, ponieważ posiadają one niższy indeks glikemiczny.