Spis treści
ToggleTruskawkowy przekładaniec owsiany
Sezon truskawkowy rozpoczął się na dobre. Wobec tego myślę, że czas najwyższy by na naszym stole pojawiły się świeże truskawki (np. jako truskawkowy przekładaniec)! Ich zalety nie kończą się na tym, że swoim smakiem przypominają o wakacjach. Truskawki to niskokaloryczne owoce, które obfitują w błonnik, witaminę C i polifenole. W związku z tym nie powinno zabraknąć ich w naszym wakacyjnym menu!
Składniki
Składniki na 1 porcję:
- truskawki (3 garście)
- karob (1 łyżka)
- płatki owsiane (4 łyżki)
- nasiona chia (1 łyżeczka)
- otręby owsiane (1 łyżeczka)
Wykonanie
1. Truskawki (2 garście) blendujemy z karobem. Po zblendowaniu polecam wymieszać całość łyżką, ponieważ trochę karobu może zostać na dnie naczynia. Truskawki nie muszą być zblendowane dokładnie, jeśli chcecie by w musie pojawiły się kawałki owoców.
2. Wybierz odpowiednie naczynie i nakładaj kolejno: mus truskawkowy przygotowany wg powyższych wskazówek, płatki owsiane, mus truskawkowy, płatki owsiane, mus truskawkowy.
3. Całość posyp nasionami chia, otrębami i pozostałą częścią truskawek.
Wartość odżywcza 1 porcji
- Energia: 278 kcal
- Białko: 8,1 g
- Tłuszcz: 5,5 g
- Węglowodany: 45,1 g
- Błonnik pokarmowy: 13,5 g
- WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 4,5
Co mogę zyskać?
- Truskawkowy przekładaniec jest bogaty w błonnik pokarmowy dlatego pomaga utrzymać prawidłową masę ciała (przeczytaj moje wskazówki jak schudnąć bez efektu jo-jo).
- Obecność truskawek sprawia, że potrawa jest bogata w witaminę C, która pomaga w walce z wolnymi rodnikami, a także jest naturalnym sposobem na walkę z przeziębieniem.
- Truskawki są bogatym źródłem witaminy C oraz polifenoli dlatego dobrze sprawdzą się w diecie przeciwzapalnej.
- Truskawkowy przekładaniec zawiera dodatek nasion chia dlatego jest dobrym źródłem wapnia. Oprócz tego nasiona chia wzbogacają potrawę w żelazo, które w połączeniu z witaminą C pochodzącą z truskawek jest lepiej przyswajalne (przeczytaj więcej na temat zaleceń żywieniowych w anemii ciążowej).
Posiłek wzbogaci Twój jadłospis w:
- błonnik pokarmowy
- foliany
- witaminę C
- wapń
- żelazo
Uwagi dietetyka
- Wybierz płatki owsiane zwyczajne. Unikaj płatków błyskawicznych.
- Myj truskawki razem z szypułkami, ponieważ jeśli usuniesz je podczas mycia, owoce nabiorą wody.