in Przepisy

Sałatka ze szparagami i żytnimi grzankami

at
salatka-szparagi-zytnie-grzanki

Sałatka ze szparagami i żytnimi grzankami

Sałatka ze szparagami i żytnimi grzankami to pomysł na lekką i zdrową sałatkę. Smaku i wartości odżywczych dodają jej beztłuszczowe grzanki zrobione z chleba żytniego na zakwasie.  Całe danie idealnie wpisuje się w założenia zdrowego wiosennego jadłospisu.


Składniki

 

Składniki na 4 porcje:

  • 10 szparagów zielonych
  • 1 pomidor
  • 1 cukinia
  • kilka liści sałaty (wybierzcie Waszą ulubioną)
  • 2 kromki chleba żytniego na zakwasie
  • sos: 1 łyżka miodu, 2 łyżki musztardy
  • ulubione przyprawy


Wykonanie

1. Sałatę dokładnie poszatkuj.

2. Pokrój pomidora i cukinię.

3. Ugotuj, a następnie pokrój szparagi.

4. Przygotuj sos: wymieszaj bardzo dokładnie miód z musztardą.

5. Połącz wszystkie warzywa i ulubione przyprawy z sosem.

6. Przygotuj grzanki. Ja zrobiłam je w bardzo prosty sposób, który nie wymaga dodatku tłuszczu. Podgrzałam chleb w tosterze, a następnie pokroiłam go w kostkę.

7. Posyp sałatkę grzankami. UWAGA! Grzanki najlepiej dodawać tuż przed zjedzeniem sałatki, ponieważ jeśli dodacie je wcześniejwchłoną sos i zrobią się bardzo miękkie.


Wartość odżywcza 1 porcji

  • Energia: 111 kcal
  • Białko: 4,6 g
  • Tłuszcz: 1,3 g
  • Węglowodany: 17,7 g
  • Błonnik pokarmowy: 4,3 g
  • WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 1,7

sałatka grzanki

Co mogę zyskać?

  • Sałatka ze szparagami jest niskokaloryczna, a zarazem bogata w błonnik dlatego pomaga utrzymać prawidłową masę ciała (przeczytaj moje wskazówki jak schudnąć bez efektu jo-jo).
  • Obecność zielonych szparagów i sałaty sprawia, że jest to posiłek bogaty w foliany i dlatego świetnie wpisuje się w wiosenny jadłospis przyszłej mamy.
  • Dodatek pomidora sprawia, że sałatka jest dla nas źródłem potasu dlatego może pomóc nam, m.in. w walce z nadmiarem wody w organizmie (przeczytaj moje wskazówki na temat usuwania nadmiaru wody z organizmu).

 


Posiłek wzbogaci Twój jadłospis w:

  • błonnik pokarmowy
  • foliany
  • potas
  • beta-karoten
  • polifenole

Uwagi dietetyka

  • Jeśli cierpisz na insulinooporność lub cukrzycę zrezygnuj z sosu z dodatkiem miodu. Możesz zastąpić go olejem lnianym lub oliwą z oliwek.
  • Do sałatki dodałam surową cukinię, ale jeśli chcesz możesz ją ugotować na parze lub poddusić na patelni jednak pamiętaj, aby jej nie rozgotować.

Tagi:
Share:

Kobieca Strona Dietetyki

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *