fbpx

Sałatka ze szparagami i żytnimi grzankami

sałatka grzanki

Udostępnij ten post

Sałatka ze szparagami i żytnimi grzankami

Sałatka ze szparagami i żytnimi grzankami to pomysł na lekką i zdrową sałatkę. Smaku i wartości odżywczych dodają jej beztłuszczowe grzanki zrobione z chleba żytniego na zakwasie.  Całe danie idealnie wpisuje się w założenia zdrowego wiosennego jadłospisu.


Składniki

 

Składniki na 4 porcje:

  • 10 szparagów zielonych
  • 1 pomidor
  • 1 cukinia
  • kilka liści sałaty (wybierzcie Waszą ulubioną)
  • 2 kromki chleba żytniego na zakwasie
  • sos: 1 łyżka miodu, 2 łyżki musztardy
  • ulubione przyprawy


Wykonanie

1. Sałatę dokładnie poszatkuj.

2. Pokrój pomidora i cukinię.

3. Ugotuj, a następnie pokrój szparagi.

4. Przygotuj sos: wymieszaj bardzo dokładnie miód z musztardą.

5. Połącz wszystkie warzywa i ulubione przyprawy z sosem.

6. Przygotuj grzanki. Ja zrobiłam je w bardzo prosty sposób, który nie wymaga dodatku tłuszczu. Podgrzałam chleb w tosterze, a następnie pokroiłam go w kostkę.

7. Posyp sałatkę grzankami. UWAGA! Grzanki najlepiej dodawać tuż przed zjedzeniem sałatki, ponieważ jeśli dodacie je wcześniejwchłoną sos i zrobią się bardzo miękkie.


Wartość odżywcza 1 porcji

  • Energia: 111 kcal
  • Białko: 4,6 g
  • Tłuszcz: 1,3 g
  • Węglowodany: 17,7 g
  • Błonnik pokarmowy: 4,3 g
  • WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 1,7

sałatka grzanki

Co mogę zyskać?

  • Sałatka ze szparagami jest niskokaloryczna, a zarazem bogata w błonnik dlatego pomaga utrzymać prawidłową masę ciała (przeczytaj moje wskazówki jak schudnąć bez efektu jo-jo).
  • Obecność zielonych szparagów i sałaty sprawia, że jest to posiłek bogaty w foliany i dlatego świetnie wpisuje się w wiosenny jadłospis przyszłej mamy.
  • Dodatek pomidora sprawia, że sałatka jest dla nas źródłem potasu dlatego może pomóc nam, m.in. w walce z nadmiarem wody w organizmie (przeczytaj moje wskazówki na temat usuwania nadmiaru wody z organizmu).

 


Posiłek wzbogaci Twój jadłospis w:

  • błonnik pokarmowy
  • foliany
  • potas
  • beta-karoten
  • polifenole

Uwagi dietetyka

  • Jeśli cierpisz na insulinooporność lub cukrzycę zrezygnuj z sosu z dodatkiem miodu. Możesz zastąpić go olejem lnianym lub oliwą z oliwek.
  • Do sałatki dodałam surową cukinię, ale jeśli chcesz możesz ją ugotować na parze lub poddusić na patelni jednak pamiętaj, aby jej nie rozgotować.

Zobacz jeszcze

picie kawy przy endometriozie
Dieta przeciwzapalna

Czy picie kawy jest zdrowe przy endometriozie?

Kawa to drugi towar handlowy na świecie (zaraz po ropie naftowej). Nazywa się ją „płynnym złotem” i nie chodzi tu wyłącznie o finanse. Mała czarna

Zapisz się do newslettera