Spis treści
ToggleSałatka ze szparagami i żytnimi grzankami
Sałatka ze szparagami i żytnimi grzankami to pomysł na lekką i zdrową sałatkę. Smaku i wartości odżywczych dodają jej beztłuszczowe grzanki zrobione z chleba żytniego na zakwasie. Całe danie idealnie wpisuje się w założenia zdrowego wiosennego jadłospisu.
Składniki
Składniki na 4 porcje:
- 10 szparagów zielonych
- 1 pomidor
- 1 cukinia
- kilka liści sałaty (wybierzcie Waszą ulubioną)
- 2 kromki chleba żytniego na zakwasie
- sos: 1 łyżka miodu, 2 łyżki musztardy
- ulubione przyprawy
Wykonanie
1. Sałatę dokładnie poszatkuj.
2. Pokrój pomidora i cukinię.
3. Ugotuj, a następnie pokrój szparagi.
4. Przygotuj sos: wymieszaj bardzo dokładnie miód z musztardą.
5. Połącz wszystkie warzywa i ulubione przyprawy z sosem.
6. Przygotuj grzanki. Ja zrobiłam je w bardzo prosty sposób, który nie wymaga dodatku tłuszczu. Podgrzałam chleb w tosterze, a następnie pokroiłam go w kostkę.
7. Posyp sałatkę grzankami. UWAGA! Grzanki najlepiej dodawać tuż przed zjedzeniem sałatki, ponieważ jeśli dodacie je wcześniejwchłoną sos i zrobią się bardzo miękkie.
Wartość odżywcza 1 porcji
- Energia: 111 kcal
- Białko: 4,6 g
- Tłuszcz: 1,3 g
- Węglowodany: 17,7 g
- Błonnik pokarmowy: 4,3 g
- WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 1,7
Co mogę zyskać?
- Sałatka ze szparagami jest niskokaloryczna, a zarazem bogata w błonnik dlatego pomaga utrzymać prawidłową masę ciała (przeczytaj moje wskazówki jak schudnąć bez efektu jo-jo).
- Obecność zielonych szparagów i sałaty sprawia, że jest to posiłek bogaty w foliany i dlatego świetnie wpisuje się w wiosenny jadłospis przyszłej mamy.
- Dodatek pomidora sprawia, że sałatka jest dla nas źródłem potasu dlatego może pomóc nam, m.in. w walce z nadmiarem wody w organizmie (przeczytaj moje wskazówki na temat usuwania nadmiaru wody z organizmu).
Posiłek wzbogaci Twój jadłospis w:
- błonnik pokarmowy
- foliany
- potas
- beta-karoten
- polifenole
Uwagi dietetyka
- Jeśli cierpisz na insulinooporność lub cukrzycę zrezygnuj z sosu z dodatkiem miodu. Możesz zastąpić go olejem lnianym lub oliwą z oliwek.
- Do sałatki dodałam surową cukinię, ale jeśli chcesz możesz ją ugotować na parze lub poddusić na patelni jednak pamiętaj, aby jej nie rozgotować.