fbpx

Czekoladowo-orzechowy pudding jaglany

miska ze śliwkami

Udostępnij ten post

Czekoladowo-orzechowy pudding jaglany

Czkoladowo-orzechowy pudding jaglany z owocami i nasionami chia to propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Smak czekoladowy został uzyskany dzięki obecności karobu znanego również pod nazwą „mączka chleba świętojańskiego”. Zawiera on mnie tłuszczu niż kakao, a ponadto jest produktem hipoalergicznym. Do puddingu nie dodajemy ani grama cukru. W związku z tym jest to dobre rozwiązanie na fit posiłek w chwili, gdy dopadnie Was ochota na coś słodkiego 🙂


Składniki

 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 opakowanie kaszy jaglanej 100 g
  • banan
  • 1 łyżka masła orzechowego dobrej jakości (bez dodatku utwardzonych tłuszczy roślinnych i cukru – im krótszy skład tym lepiej)
  • 1 łyżka karobu
  • 2 śliwki
  • 1 łyżka nasion chia

Wykonanie

1. Kaszę jaglaną ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.

2. Ugotowaną kaszę zblenduj z bananami i karobem (jeśli chcesz otrzymać rzadszą konsystencję możesz dolać odrobinę wody).

3. Dodaj pokrojone śliwki i nasiona chia.


Wartość odżywcza

  • Energia: 369 kcal
  • Białko: 10,4 g
  • Tłuszcz: 11 g
  • Węglowodany: 54 g
  • Błonnik pokarmowy: 8 g
  • WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 5,4

miska ze śliwkami

Co mogę zyskać?

Tak przygotowany pudding to dobry sposób na to by zaspokoić apetyt na słodkie w zdrowy sposób. Może pomóc utrzymać lub osiągnąć szczupłą sylwetką również ze względu na wysoką zawartość błonnika. Prawidłowa masa ciała jest bardzo ważna podczas starań, ponieważ tkanka tłuszczowa zgromadzona w nadmiarze jest źródłem hormonów oraz związków prozapalnych. Na plus zasługuje również obecność masła orzechowego, co sprawia, że pudding dostarcza nam wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wit. E oraz cynku, czyli składników o dużym znaczeniu dla płodności.

 

Pudding jaglany to dla przyszłej mamy bogate źródło błonnika pokarmowego, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, witaminy B6, cynku oraz potasu. W związku z tym może pomóc w naturalnej walce z zaparciami w ciąży, spadkiem odporności czy obrzękami i nadciśnieniem. To również dobre rozwiązanie, gdy dopadnie nas zachcianka na coś słodkiego.


Uwagi dietetyka

  • Posiłki z dodatkiem bananów polecane są w diecie kobiet, które zmagają się z obrzękami w ciąży oraz nadciśnieniem tętniczym indukowanym ciążą (przeczytaj więcej na temat zaleceń żywieniowych przy nadciśnieniu oraz diety przy obrzękach ).
  • Banany polecane są przy zgadze dlatego proponowany pudding może być pomocny w łagodzeniu zgagi w ciąży.
  • Pudding ma słodki smak, ale nie zawiera cukru dodanego i jest bogaty w cenne składniki. W związku z tym może się sprawdzić, gdy dopadnie nas ochota na coś słodkiego.
  • W puddingu nie ma laktozy dlatego może pojawić się on również w diecie bez laktozy.

Zobacz jeszcze

Zapisz się do newslettera