fbpx

Czy warto jeść jajka w ciąży?

jajka

Udostępnij ten post

Spis treści

Czy warto jeść jajka w ciąży?

Myślę, że okres Świąt Wielkanocnych to idealny moment by odpowiedzieć na pytanie o to czy warto jeść jajka w ciąży. Czy warto aby znalazły się one w jadłospisie przyszłej mamy? Czy są one dla niej bezpieczne? Na te pytania odpowiem w dzisiejszym artykule po to aby podczas Świąt Wielkanocnych nie dręczyły Was dylematy, pt. „zjeść jajko, czy go nie zjeść”?

[su_spacer=”20″]

Czy jajka w ciąży są bezpieczne?

[su_spacer=”20″]

Na to pytanie nie można odpowiedź TAK lub NIE, ponieważ zależy to od tego o jakich jajkach mowa. Sprawdźmy, których jajek należy unikać.

[su_spacer=”20″]

Jakich jajek należy unikać w ciąży?

[su_spacer=”20″]

1. Surowych jajek

[su_spacer=”20″]

W ciąży absolutnie nie zaleca się spożywania jajek surowych, ponieważ grozi to zakażeniem salmonellą. Jest ono groźne zarówno dla mamy jak i dziecka. Jeśli doszło do zakażenia objawy pojawiają się po upływie od 8h do 36h. Zalicza się do nich ból brzucha, wymioty, wodnista biegunka, stan podgorączkowy lub gorączka. W niektórych przypadkach może dojść do przeniknięcia bakterii przez barierę jelitową w wyniku czego trafia ona do krwi i atakuje również układ oddechowy (m.in. zapalenie płuc), układ krążenia (m.in. zapalenie mięśnia sercowego), układ nerwowy (m.in. zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych), czy układ moczowy (zakażenia układu moczowego). Natomiast u dziecka zakażenie salmonellą może prowadzić do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych. Jak widzicie sprawa jest bardzo poważna i nie należy jej lekceważyć. Musicie również zwrócić uwagę na to, gdzie kryją się surowe jajka, których nie widać gołym okiem.

[su_spacer=”20″]

Gdzie mogą czaić się surowe jajka?

– Kremy do ciast na bazie surowych jajek

– Kogel-mogel

– Tiramisu oraz inne desery na bazie surowych jajek

– Majonez przygotowywany metodą tradycyjną

[su_spacer=”20″]

Pamiętajcie – jeśli nie macie pewności, czy w danym produkcie są surowe jajka nie bójcie się spytać sprzedawcy czy osób, które je przygotowały o skład. Nie warto ryzykować – zakażenie salmonellą może Was (i Wasze dziecko) WIELE kosztować!

[su_spacer=”20″]

2. Tłustych potraw na bazie jajek

[su_spacer=”20″]

Jajecznica z dodatkiem smażonej kiełbasy, czy boczku nie będzie służyła zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Taka potrawa jest bogata w nasycone kwasy tłuszczowe i ciężkostrawna przez co może prowadzić do wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Tłuste i smażone produkty mogą także nasilać objawy zgagi, a także powodować zaparcia. Dlatego jeśli macie ochotę na jajko lepiej zjeść je w formie sałatki z jajkiem, pasty jajecznej na bazie jogurtu, czy jajka na pełnoziarnistym chlebie.

[su_spacer=”20″]

3. Jajek od kur z chowu klatkowego i ściółkowego

[su_spacer=”20″]

W bardzo prosty i szybki sposób możecie sprawdzić skąd pochodzi jajko, które kupujecie. Wystarczy spojrzeć na skorupkę, gdzie znajdziecie cyferki od 0 do 3.

Co oznaczają poszczególne cyferki na skorupce jajek?

0 – jajka od kur z chowu ekologicznego (najlepszy wybór)

1 – jajka od kur z wolnego wybiegu (dobry wybór jeśli nie macie tyle pieniędzy by pozwolić sobie na jajka z chowu ekologicznego)

2 – jajka z chowu ściółkowego (zły wybór)

3 – jajka z chowu klatkowego (NAJGORSZY WYBÓR)

Wybór jajka z odpowiednią cyfrą ma wymiar nie tylko etyczny. Nie będę się tu rozpisywać na temat etyki, ponieważ nie to jest tematem artykułu. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie dodała, że uważam, że jeśli możemy zaoszczędzić cierpienia zwierząt to powinniśmy dążyć do tego. Dlatego kupując jajka z cyfrą 3 lub 2 pomyślcie przez chwilę o tym w jakich okrutnych warunkach żyją te biedne kury…Wracając do kwestii żywieniowych, jajka z cyfrą 0 lub 1 są dla nas bardziej wartościowe ze względu na to, że kury są lepiej karmione. A to oznacza, że ich jajka są również bardziej wartościowe. W jajkach kur zielononóżek z chowu ekologicznego stwierdzono wyższą zawartość witaminy A i E oraz lepszy stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

[su_spacer=”20″]

Czy warto jeść jajka w ciąży?

[su_spacer=”20″]

Uważam, że warto jeść jajka w ciąży, ponieważ jeśli rozłożymy ich skład na czynniki pierwsze okaże się, że mają w sobie wiele cennych składników. Przyjrzyjmy się im bliżej.

[su_spacer=”20″]

Pełnowartościowe białko

[su_spacer=”20″]

Białko jajka kurzego to białko wzorcowe, czyli takie, które posiada optymalny skład aminokwasów i jest wzorem do porównania jakości innych białek. Spożycie jajek jako źródła pełnowartościowego białka jest o tyle ważne, że białko jest niezbędne do powstania tkanek płodowych, łożyskowych, matczynych oraz metabolizmu płodowego. Białka są również niezbędne do syntezy hormonów, enzymów oraz komórek układu odpornościowego.

[su_spacer=”20″]

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3

[su_spacer=”20″]

Żółtko jaj jest źródłem kwasu DHA zaliczanego do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Są one niezwykle ważne dla prawidłowego rozwoju naszego dziecka. Kwas DHA jest szczególnie ważny dla rozwoju i funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego, układu krwionośnego oraz siatkówki oka. Nie powinniśmy również zapominać, że odpowiednie spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 jest bardzo ważne dla mamy.

Wśród wielu korzyści można wymienić wzmocnienie odporności, dzięki czemu organizm mamy jest silniejszy i łatwiej jest mu bronić się przed wszelkimi infekcjami.

[su_spacer=”20″]

Cholina

[su_spacer=”20″]

Cholina znajdująca się w żółtku jaja zaliczana jest do substancji witaminopodobnych (tzw. witamina B4). W żółtku znajdziemy aż 280 mg tego cennego związku. Jego obecność w diecie kobiety w ciąży jest ważna, ponieważ witamina B4 ma korzystny wpływ na rozwój mózgu oraz rdzenia kręgowego dziecka.

[su_spacer=”20″]

Witaminy

[su_spacer=”20″]

Jajka są dla kobiet w ciąży istotnym źródłem witaminy A, D, E oraz witamin z grupy B.

Witamina A – ma właściwości antyoksydacyjne (chroni nas przed szkodliwym działaniem stresu okdydacyjnego), bierze udział w tworzeniu kości i zębów oraz reguluje wzrost tkanki nabłonkowej.

[su_spacer=”20″]

Witamina D – większość tej witaminy pochodzi z syntezy skórnej jednak ze względu na to, że ilość słońca w naszym kraju nas nie rozpieszcza trzeba się wspomóc dietą. Wspomaga wchłanianie wapnia niezbędnego do budowy kości i zębów.

[su_spacer=”20″]

Witamina E – podobnie jak witamina E ma właściwości antyoksydacyjne. Poza tym wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz chroni krwinki czerwone przed przedwczesnym rozpadem. Niedobór witaminy E w ciąży może prowadzić do poronienia.

[su_spacer=”20″]

Witamina B2 – odgrywa ważną rolę przy rozwoju skóry oraz układu odpornościowego. Oprócz tego bierze udział w procesach uwalniania energii zgromadzonej w tłuszczach, białkach i węglowodanach.

[su_spacer=”20″]

Witamina B12 – jest niezbędna do syntezy DNA, a także bierze udział w powstawaniu krwinek czerwonych. Co ciekawe dzieci kobiet, które miały niedobór witaminy B12 w ciąży są prawdopodobnie bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu 2.

[su_spacer=”20″]

Składniki mineralne

[su_spacer=”20″]

Jajka to także źródło cennych składników mineralnych, których nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy.

[su_spacer=”20″]

Wapń – jest bardzo istotny dla prawidłowego rozwoju układu kostnego dziecka. Jego ilość w jadłospisie jest ważna również dla zdrowia mamy. Niedobór wapnia powoduje, że dziecko potocznie mówiąc zabiera nam wapń zmagazynowany w kościach i zębach przez co ich stan znacznie się pogarsza.

[su_spacer=”20″]

Żelazo – to pierwiastek, który odpowiada za prawidłową budowę krwinek czerwonych. Odpowiednia ilość żelaza jest szczególnie ważna w II trymestrze, ponieważ jest to czas, gdy dziecko gromadzi zapasy żelaza z których korzysta aż do momentu rozszerzenia diety o produkty z żelazem.

[su_spacer=”20″]

Cynk – jest to składnik mineralny, który poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, a także reguluje pracę serca i ciśnienie krwi.

[su_spacer=”20″]

Kochane przyszłe mamy jeśli nie stosujecie diety wegańskiej i macie ochotę zjeść jajko – ŚMIAŁO! Pamiętajcie tylko o tym, aby stosować się do kilku złotych zasad, o których wspomniałam na początku artykułu.


Wybrane źródła naukowe, z których pochodzą informacje znajdujące się we wpisie:

– Cianciara J, Juszczyk J, Choroby zakaźne i pasożytnicze, Lublin: CZELEJ, 2007.

– Kijowski J, Leśnierowski G, Ciesielska-Radziejewska R i wsp., Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 5 (90), 29 – 41

– Staniak S, Charakterystyka żywności produkowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego, Polish Journal of Agronomy 2014, 19, 25–3

 

 

Zobacz jeszcze

gulasz wegetariański
Przepisy

Lekkostrawny gulasz wegetariański

Z czym kojarzy Ci się gulasz? Jeśli z mięsem czerwonym, którego należy unikać na diecie przeciwzapalnej, to masz rację, ale…Dziś pokażę Ci, że da się

Zapisz się do newslettera