in Dieta płodności, Dieta przeciwzapalna

Dieta na bolesne miesiączki – co na to nauka?

at
dieta-na-bolesne-miesiaczki-co-na-to-nauka

Dieta na bolesne miesiączki – co na to nauka?

Bolesne miesiączki (BM), czyli dysmenorrhea to problem wielu kobiet. Szacuje się, że dotyczy on nawet ponad 80% kobiet! Przyczyny ich występowania są różne, dzieli się je na pierwotne i wtórne. Jednak niezależnie od przyczyny, faktem jest, że bolesne miesiączki potrafią skutecznie obniżać jakość życia. Dlatego nieustannie szukamy sposobu na to żeby ulżyć sobie w tych trudnych dniach…Pojawiają się głosy, że z pomocą może przyjść dieta. Ile w tym prawdy? Co mówi na ten temat nauka…?

Skąd się biorą bolesne miesiączki?

Bolesne miesiączki mogą mieć charakter pierwotny lub wtórny. Mój artykuł ma dotyczyć przede wszystkim diety dlatego nie chciałabym poświęcać zbyt wiele czasu tym podziałom. Jednak tytułem wstępu opiszę Wam, jak można rozróżnić pierwotne BM od wtórnych.

Bolesne miesiączki o charakterze pierwotnym

Pojawiają się praktycznie od momentu wystąpienia pierwszej miesiączki. Największe natężenie bólu w ich przypadku występuje około 25. roku życia. W miarę upływu lat, ból może się zmniejszać. W przypadku BM o charakterze pierwotnym nie stwierdza się patologicznych zmian w obrębie miednicy mniejszej. Przyjmuje się, że znaczącą rolę w ich rozwoju odgrywają prostaglandyny PGEoraz PGF. U kobiet z pierwotnymi BM zaobserwowano znacznie podwyższone stężenie PGFwe krwi (około 2-4 razy). Jest to związek odpowiedzialny za stymulowanie czynności skurczowych macicy, a także skurcz naczyń krwionośnych. W związku z tym, jego podwyższone stężenie prowadzi do nadmiernych skurczów macicy i nasilenie bólu. Oprócz stymulowania nadmiernej kurczliwości i niedokrwienia macicy, PGF odpowiada za inne nieprzyjemne dolegliwości towarzyszące bolesnym miesiączkom, m.in. nudności, osłabienie, bóle i zawroty głowy.

Do wystąpienia dolegliwości bólowych może przyczynić się również oksytocyna i wazopresyna. Kolejną przyczyną BM o charakterze pierwotnym może być cukrzyca oraz anemia.

 

Bolesne miesiączki o charakterze wtórnym

Przyczyną bolesnych miesiączek o charakterze wtórnym są patologiczne zmiany w obrębie miednicy mniejszej. W tym przypadku, ból pojawia się zazwyczaj dopiero po okresie bezbolesnych miesiączek, w momencie pojawienia się zmian. Za występowanie wtórnych BM mogą odpowiadać, m.in. zrosty w miednicy mniejszej, zwężenie szyjki macicy, mięśniaki, endometrioza, adenomioza, zapalenie przydatków, a także stosowanie antykoncepcji w formie wkładek wewnątrzmacicznych.

 

Dieta na bolesne miesiączki – co na to nauka?

Dobrze wiemy, że bolesny okres może mieć negatywny wpływ na różne obszary naszego życia. Dlatego tak często pojawiają się pytania o to, jak można sobie pomóc i złagodzić nieznośny ból…Wśród różnych metod na zmniejszenie dolegliwości bólowych wymienia się dietę. Co na ten temat mówi nauka? Czy w badaniach naukowych znajdziemy potwierdzenie na to, że dieta ma jakiekolwiek znaczenie?

owoce

 

  • Onieva-Zafra i wsp. (2018)

Celem badania autorstwa Onieva-Zafra i wsp. (2018) było sprawdzenie czy istnieje związek między stosowaniem diety śródziemnomorskiej, a bolesnością, obfitością i czasem trwania miesiączki. U kobiet, które spożywały mniej niż dwie porcje owoców dziennie, bolesność miesiączek była większa. Nie bez znaczenia było również spożywanie oliwy z oliwek. Osoby badane, które spożywały ją codziennie miały mniej obfite miesiączki.

Wpływ spożywania owoców na bolesność miesiączek może wynikać z obecności składników o działaniu przeciwzapalnym, takich jak witamina C, karotenoidy, polifenole czy błonnik pokarmowy. Przeciwzapalne właściwości posiada również oliwa z oliwek, która jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E.

  • Hailemeskel i wsp. (2016)

W badaniu przeprowadzonym przez Hailemeskel i wsp. (2016) podjęto się odpowiedzi na pytanie czy istnieje związek między stylem życia (w tym dietą), a występowaniem bolesnych miesiączek o charakterze pierwotnym oraz bolesnością, czasem trwania i obfitością miesiączki. Wyniki pokazały, że BM występują częściej u kobiet, które wypijają jedno lub dwa opakowania słodkich napojów gazowanych (typu cola) dziennie. Do podobnych wniosków doszli w swoim badaniu Fernández-Martínez i wsp. (2018).

Wytłumaczeniem tych wyników może być fakt, że węglowodany proste, w które obfitują tego typu napoje mają działanie prozapalne. Ponadto ich nadmierne spożywanie może prowadzić do nadwagi i otyłości, a tkanka tłuszczowa to miejsce produkcji cytokin prozapalnych.

zegar

 

  • Hosseinlou i wsp. (2014)

Celem badania przeprowadzonego przez Hosseinlou i wsp. (2014) było sprawdzenie czy witamina B1 i oleje rybie (podawane razem i osobno) mają wpływ na bolesne miesiączki. Zmniejszenie dolegliwości bólowych zaobserwowano we wszystkich grupach badanych, tj. zarówno u kobiet, które przyjmowały witaminę B1, oleje rybie, jak i witaminę B1 i oleje łącznie. Nie bez znaczenia okazał się również czas podawania witaminy B1 i olejów. Zaobserwowano, że wyraźniejsze złagodzenie bólu występuje po upływie dwóch miesięcy.

  • Zamani i wsp. (2001), French (2005)

Do podobnych wniosków w swoich badaniach doszli Zamani i wsp. (2001) oraz French (2005) wykazując, że podawanie olejów rybich zmniejsza bolesność miesiączek. Zamani i wsp. (2001) podobnie jak Hosseinlou i wsp. (2014) zaobserwowali, że najlepszy efekt występuje po upływie dwóch miesięcy.

Oleje rybie to bardzo dobre źródło kwasów DHA i EPA, które zaliczane są do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Są to kwasy o silnych właściwościach przeciwzapalnych, o czym pisałam w moim artykule na temat Dietary Inflammatory Index.

  • Mehrpooya i wsp. (2017)

Badacze podjęli się odpowiedzi na pytanie czy podawanie wapnia lub olejów rybich ma wpływ na bolesne miesiączki o charakterze pierwotnym. Zaobserwowali, że po upływie jednego miesiąca nie było istotnej statystycznie różnicy jeśli chodzi o intensywność bólu między grupą przyjmującą wapń, a grupą otrzymującą oleje rybie. Różnice pojawiły się po upływie dwóch oraz trzech miesięcy. Po tym czasie odnotowano, że zmniejszenie dolegliwości bólowych nastąpiło wyłącznie u kobiet przyjmujących oleje rybie.

Jest to kolejne badanie, które pokazuje, że oleje rybie mogą mieć znaczenie w łagodzeniu bolesnych miesiączek. Po raz kolejny badacze zaobserwowali, że znaczenie ma także czas ich przyjmowania. Dlatego jeśli dopiero zaczynacie wzbogacać dietę w kwasy omega-3, warto poczekać przynajmniej dwa miesiące i dopiero wtedy ocenić czy pojawią się efekty.

 

Sprawdź jak mogę Ci pomóc


Wybrane źródła naukowe, z których pochodzą informacje znajdujące się we wpisie:

  • Anderson JW, Patterson K. Snack foods: comparing nutrition values of excellent choices and “junk foods” J Am Coll Nutr. 2005;24:155–156.
  • Fernández-Martínez E, Onieva-Zafra MD, Parra-Fernández ML. Lifestyle and prevalence of dysmenorrhea among Spanish female university students. PLoS One. 2018;13(8):e0201894.
  • French L. Dysmenorrhea in adolescents: diagnosis and treatment. Paediatr Drugs. 2008;10(1):1–7.
  • Grandi G, Ferrari S, Xholli A, et al. Prevalence of menstrual pain in young women: What is dysmenorrhea? J Pain Res. 2012;5:169-174.
  • Hailemeskel S, Demissie A, Assefa N. Primary dysmenorrhea magnitude, associated risk factors, and its effect on academic performance: evidence from female university students in Ethiopia. Int J Womens Health. 2016;8:489-496
  • Hofmeister S, Bodden S. Premenstrual syndrome and premenstrual dysphoric disorder. Am Fam Physician. 2016.
  • Hosseinlou A, Alinejad V, Alinejad M, Aghakhani N. The effects of fish oil capsules and vitamin B1 tablets on duration and severity of dysmenorrhea in students of high school in Urmia-Iran. Glob J Health Sci. 2014;6(7 Spec No):124-129.
  • Latthe P, Mignini L, Gray R, Hills R, Khan K. Factors predisposing women to chronic pelvic pain: systematic review. Br Med J. 2006;332(7544):749–755.
  • Mehrpooya, M.; Eshraghi, A.; Rabiee, S.; Larki-Harchegani, A.; Ataei, S. Comparison the Eect of Fish-Oil and Calcium Supplementation on Treatment of Primary Dysmenorrhea. Rev. Recent Clin. Trials 2017, 12, 1.
  • Onieva-Zafra MD, Fernández-Martínez E, Abreu-Sánchez A, et al. Relationship between Diet, Menstrual Pain and other Menstrual Characteristics among Spanish Students. Nutrients. 2020;12(6):1759.
  • Zamani M, Soltanbeighi F. Effects of vitamin B1 in primary dysmenorrhea in high school girls in Hamedan. Rahavarde Danesh. 2001;4(3):20–29

 

 

 

 

 

 

 

Kobieca Strona Dietetyki

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x