Spis treści
ToggleSałatka owocowo-orzechowa
W okresie jesienno-zimowym często pytacie o to, jak w naturalny sposób wzmocnić odporność i leczyć przeziębienie w ciąży? Bardzo dobrym sposobem na to są sprawdzone od lat produkty, czyli obfitujące w witaminę C, a także w kwasy omega-3 (poznaj inne produkty, które pomogą Ci w naturalnej walce z przeziębieniem w ciąży). Dlatego dzisiaj chciałabym pokazać Wam jak w prosty sposób przygotować sałatkę, która nie tylko poprawi odporność, ale także zadba o zdrowy rozwój Waszego dziecka ze względu na dużą dawkę folianów i żelaza! Przed wami sałatka owocowo-orzechowa 🙂
Składniki
Składniki na 4 porcje:
- świeże liście szpinaku (minimum 4 garście)
- świeże liście rukoli (dowolna ilość)
- pomarańcze (2 sztuki)
- orzechy włoskie (2 łyżki)
- granat (1/2 sztuki)
- olej rzepakowy/oliwa z oliwek/olej lniany (do wyboru – 2 łyżki)
- musztarda (2 łyżeczki)
- miód (2 łyżki)
- świeżo zmielony pieprz (szczypta dla smaku)
Wykonanie
- Obierz granata i pomarańcze.
- Wymyj szpinak i rukolę, sparz orzechy.
- Przygotuj sos: wymieszaj miód, olej, musztardę i świeżo zmielony pieprz.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
Wartość odżywcza
- Energia: 176 kcal
- Białko: 3,8 g
- Tłuszcz: 10,6 g
- Węglowodany: 14,6 g
- Błonnik pokarmowy: 3,7 g
- WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 1,4
Co mogę zyskać?
Sałatka pomoże przyszłym mamom zadbać o odpowiednią podaż folianów jeszcze przed poczęciem. Jest to bardzo ważne, ponieważ ich obecność w jadłospisie ma największe znaczenie do ukończenia 4 tc. (wtedy zamyka się cewa nerwowa dziecka). Oprócz tego sałatka jest bogatym źródłem związków o charakterze przeciwzapalnym. W związku z tym nie tylko sprawdzi się we wzmacnianiu odporności, ale i we wspomaganiu leczenia choroby Hashimoto, PCOS oraz endometriozy.
Sałatka obfituje w foliany – składnik niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka. Oprócz tego jest bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę C oraz antyoksydanty, czyli związki, które pomogą w naturalnej walce z przeziębieniem.
Uwagi dietetyka
- Jeśli cierpicie na zgagę możecie zrezygnować z dodatku pomarańczy oraz pieprzu, ponieważ produkty te mogą nasilać zgagę (przeczytaj mój artykuł na temat zaleceń żywieniowej w zgadze ciążowej).
- Jeśli zmagacie się z cukrzycą ciążową zrezygnujcie z sosu. Możecie zamiast niego dodać do sałatki trochę soku z pomarańczy, który sprawi, że nie będzie sucha.
- Sałatka jest bardzo bogatym źródłem folianów, ponieważ zawiera pomarańczę oraz szpinak.
- Sałatka jest również bogatym źródłem żelaza – pierwiastek ten pochodzący ze źródeł roślinnych lepiej wchłania się w obecności witaminy C. W związku z tym, że mamy tu połączenie pomarańczy, owoców granatu i szpinaku będzie to świetne rozwiązanie. Tego typu dania mogą pomóc nam obronić się przed anemią ciążową.
- Orzechy włoskie są świetnym dodatkiem do sałatek w ciąży, ponieważ są orzechami najbogatszymi w kwasy omega-3, które wzmacniają odporność i wpływają korzystnie na rozwój ośrodkowego układu nerwowego dziecka.
- Kwasy omega-3, a także witamina C są również niezbędnymi składnikami w diecie przeciwzapalnej zalecanej w PCOS, Hashimoto oraz endometriozie.