fbpx

Sałatka owocowo-orzechowa

sałatka z pomarańczą

Udostępnij ten post

Sałatka owocowo-orzechowa

W okresie jesienno-zimowym często pytacie o to, jak w naturalny sposób wzmocnić odporność i leczyć przeziębienie w ciąży? Bardzo dobrym sposobem na to są sprawdzone od lat produkty, czyli obfitujące w witaminę C, a także w kwasy omega-3 (poznaj inne produkty, które pomogą Ci w naturalnej walce z przeziębieniem w ciąży). Dlatego dzisiaj chciałabym pokazać Wam jak w prosty sposób przygotować sałatkę, która nie tylko poprawi odporność, ale także zadba o zdrowy rozwój Waszego dziecka ze względu na dużą dawkę folianów i żelaza! Przed wami sałatka owocowo-orzechowa 🙂

 


Składniki

Składniki na 4 porcje:

  • świeże liście szpinaku (minimum 4 garście)
  • świeże liście rukoli (dowolna ilość)
  • pomarańcze (2 sztuki)
  • orzechy włoskie (2 łyżki)
  • granat (1/2 sztuki)
  • olej rzepakowy/oliwa z oliwek/olej lniany (do wyboru – 2 łyżki)
  • musztarda (2 łyżeczki)
  • miód (2 łyżki)
  • świeżo zmielony pieprz (szczypta dla smaku)

Wykonanie

  1. Obierz granata i pomarańcze.
  2. Wymyj szpinak i rukolę, sparz orzechy.
  3. Przygotuj sos: wymieszaj miód, olej, musztardę i świeżo zmielony pieprz.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki.

Wartość odżywcza

  • Energia: 176 kcal
  • Białko: 3,8 g
  • Tłuszcz: 10,6 g
  • Węglowodany: 14,6 g
  • Błonnik pokarmowy:  3,7 g
  • WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 1,4

sałatka z pomarańczą

Co mogę zyskać?

Sałatka pomoże przyszłym mamom zadbać o odpowiednią podaż folianów jeszcze przed poczęciem. Jest to bardzo ważne, ponieważ ich obecność w jadłospisie ma największe znaczenie do ukończenia 4 tc. (wtedy zamyka się cewa nerwowa dziecka). Oprócz tego sałatka jest bogatym źródłem związków o charakterze przeciwzapalnym. W związku z tym nie tylko sprawdzi się we wzmacnianiu odporności, ale i we wspomaganiu leczenia choroby Hashimoto, PCOS oraz endometriozy.

 

Sałatka obfituje w foliany – składnik niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka. Oprócz tego jest bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę C oraz antyoksydanty, czyli związki, które pomogą w naturalnej walce z przeziębieniem.


Uwagi dietetyka

  • Jeśli cierpicie na zgagę możecie zrezygnować z dodatku pomarańczy oraz pieprzu, ponieważ produkty te mogą nasilać zgagę (przeczytaj mój artykuł na temat zaleceń żywieniowej w zgadze ciążowej).
  • Jeśli zmagacie się z cukrzycą ciążową zrezygnujcie z sosu. Możecie zamiast niego dodać do sałatki trochę soku z pomarańczy, który sprawi, że nie będzie sucha.
  • Sałatka jest bardzo bogatym źródłem folianów, ponieważ zawiera pomarańczę oraz szpinak.
  • Sałatka jest również bogatym źródłem żelaza – pierwiastek ten pochodzący ze źródeł roślinnych lepiej wchłania się w obecności witaminy C. W związku z tym, że mamy tu połączenie pomarańczy, owoców granatu i szpinaku będzie to świetne rozwiązanie. Tego typu dania mogą pomóc nam obronić się przed anemią ciążową.
  • Orzechy włoskie są świetnym dodatkiem do sałatek w ciąży, ponieważ są orzechami najbogatszymi w kwasy omega-3, które wzmacniają odporność i wpływają korzystnie na rozwój ośrodkowego układu nerwowego dziecka.
  • Kwasy omega-3, a także witamina C są również niezbędnymi składnikami w diecie przeciwzapalnej zalecanej w PCOS, Hashimoto oraz endometriozie.

Zobacz jeszcze

Zapisz się do newslettera