Spis treści
ToggleŻywność kontra wypadanie włosów
Powiedzmy sobie szczerze – każda z nas chce cieszyć się gęstymi, lśniącymi i mocnymi włosami. Niestety są pewne czynniki, które sprawiają, że dzieje się wręcz odwrotnie. Naszym problemem staje się nadmierne wypadanie włosów. W obawie przed ich utratą sięgamy po setki suplementów diety, a w naszej łazience pojawiają się co raz to nowe szampony, odżywki i maski do włosów. Czasami dziwimy się, że i to nie przynosi upragnionego rezultatu, a wypadanie włosów wciąż pozostaje dla nas problemem.
Może w związku z tym warto spojrzeć głębiej i rozpocząć odżywianie włosów od środka? Stan odżywienia, jakość jadłospisu to nie tylko droga do „pięknego wnętrza” tj. braku chorób. To także sposób na to by olśniewać wyglądem zewnętrznym. Dlatego w tym artykule chciałabym podpowiedzieć Wam co jeść, aby nadmierne wypadanie włosów nie było już nigdy więcej problemem.
Dlaczego moje włosy wypadają w takich ilościach?
Nie ma jednej przyczyny nadmiernego wypadania włosów. Każdy przypadek jest indywidualny i trzeba go rozważyć biorąc pod uwagę różne czynniki. W związku z tym, że moje artykuły dedykowane są kobietom starającym się o dziecko, a także przyszłym mamom skupię się na czynnikach, które dotyczą tej grupy. Należą do nich:
- choroba Hashimoto
- stres (związany, m.in. z podejmowaniem przez dłuższy czas starań o dziecko)
- anemia
- zmiany dotyczące poziomu żeńskich hormonów
- insulinooporność
- cukrzyca
Zacznijmy od choroby Hashimoto skoro wymieniłam ją w pierwszej kolejności. W jej przebiegu dochodzi do spowolnienia tempa procesów metabolicznych zachodzących w komórkach (w tym w komórkach włosów). Oprócz hormonów tarczycy na wypadanie włosów wpływ mają żeńskie hormony. Jeśli zachowana zostanie równowaga między progesteronem, a estrogenem to mieszki włosowe pracują prawidłowo. Natomiast jeśli jest ona zaburzona może prowadzić to właśnie do nadmiernego wypadania włosów. Dlatego wiele z Was skarży się na to, że włosy wypadają po porodzie. Wynika to z nagłego spadku poziomu estrogenu. Jednak spokojnie, jest to stan przejściowy i po jakimś czasie wszystko wraca do normy.
Kolejną przyczyną nadmiernego wypadania włosów jest insulinooporność oraz cukrzyca (przeczytaj mój artykuł o tym jak walczyć z insulinoopornością). Warto wiedzieć, że w tym przypadku może pojawić się ono jeszcze przed postawieniem diagnozy. Charakterystyczne jest to, że u tej grupy osób włosy zaczynają przerzedzać się zazwyczaj w okolicach czubka głowy.
Jeśli zastanawiamy się dlaczego nasze włosy nadmiernie wypadają to należy rozważyć możliwość wystąpienia anemii. Jednym z jej objawów jest właśnie to, że zaczynamy tracić więcej włosów (przeczytaj więcej na temat anemii ciążowej).
Na koniec chciałabym zwrócić Waszą uwagę na stres, który jest takim cichym niszczycielem. Nie boli, ale powoli uszkadza nasze ciało i odbija się negatywnie na wyglądzie. Wspomniałam o stresie, ponieważ towarzyszy on wielu parom, które od dłuższego czasu bezskutecznie starają się o dziecko. Wiem, że łatwo mówić, ale postarajcie się znaleźć sposób na walkę ze stresem, a zobaczycie, że Wasze włosy odżyją.
Żywność kontra wypadanie włosów
W telegraficznym skrócie przedstawiłam Wam wybrane przyczyny nadmiernego wypadania włosów. Teraz przejdźmy do najważniejszej części artykułu. Pozwoli nam ona odnaleźć odpowiedź na pytanie o to co jeść, gdy włosy wypadają w zbyt dużych ilościach…?!
Witaminy z grupy B
Na dobrą kondycję włosów wpływają wybrane witaminy z grupy B. Ich rola polega na tym, że są niezbędne do powstawania erytrocytów (więc chronią nas przed anemią), a także hormonów. Oprócz tego wpływają na proces regeneracji skóry głowy co ma duże znaczenie dla wypadania włosów. Chcąc cieszyć się bujną czupryną powinnyśmy wzbogacić nasz jadłospis w witaminę B2, B3, B5 oraz biotynę. Sprawdźmy gdzie możemy je znaleźć.
Wybrane źródła witaminy B2:
- mleko i produkty mleczne
- migdały
- amarantus
- jajka
- czarnuszka
Wybrane źródła witaminy B3:
- orzechy arachidowe
- mięso drobiowe
- otręby pszenne
- nasiona chia
- makrela
Wybrane źródła witaminy B5:
- mięso
- warzywa liściaste
- ziemniaki
Wybrane źródła biotyny:
- soja
- orzechy włoskie i ziemne
- mięso drobiowe
- mleko
- kalafior
- jajka
Składniki mineralne: żelazo, cynk, selen
Na kondycję naszych włosów duży wpływ mają trzy składniki mineralne: żelazo, cynk oraz selen. Niedobór żelaza prowadzi do anemii, której jednym z objawów jest osłabienie i nadmierne wypadanie włosów. Cynk jako składnik enzymów uczestniczy w procesie produkcji białka, czyli składnika budulcowego włosów. Selen z kolei chroni nasze komórki przed nadmiarem wolnych rodników przez co może również zmniejszać wypadanie włosów. Zobaczmy w jakich produktach znajdziemy te cenne składniki.
Wybrane źródła żelaza:
- mięso czerwone (jednak zalecam jeść je w ograniczonych ilościach)
- pestki dyni
- otręby pszenne i żytnie
- nasiona roślin strączkowych (o ich spożywaniu w ciąży pisałam TUTAJ)
- komosa ryżowa
Wybrane źródła cynku:
- otręby pszenne
- pestki dyni
- nasiona słonecznika
- orzechy
- nasiona roślin strączkowych
Wybrane źródła selenu:
- ryby
- jajka
- kasza gryczana
- kakako
- orzechy (szczególnie brazylijskie i włoskie)
Kaloryczność diety
Dla właściwej kondycji włosów i przeciwdziałaniu ich wypadaniu bardzo ważna jest odpowiednia kaloryczność diety. Każdy z nas ma inne zapotrzebowanie na energię dlatego nie polecam dobierać kaloryczności „na oko”. Zbyt restrykcyjne diety, ubogie zarówno w energię, jak i cenne składniki mogą bardzo szybko sprawić, że nasze włosy będą nadmiernie wypadać.
Podsumowanie
Tak jak widzicie istnieje szereg składników pokarmowych do walki z nadmiernie wypadającymi włosami. Dlatego oprócz kosmetyków i suplementów warto zadbać o to by nasz jadłospis był urozmaicony i bogaty w witaminy z grupy B oraz selen, cynk i żelazo. Tak jak wspomniałam znaczenie ma również kaloryczność diety. Jeśli jesteście zainteresowani przygotowaniem indywidualnych zaleceń żywieniowych i/lub jadłospisu, który korzystnie wpłynie na stan Waszych włosów zapraszam Was do kontaktu. Dane kontaktowe znajdziecie TUTAJ.
Wybrane źródła naukowe, z których pochodzą informacje znajdujące się we wpisie:
- Emily L. Guo, Rajani Katta, Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use, Dermatology Practical & Conceptual 2017; 7(1):1.
- Marcin Jabłoński, Vademecum żywienia człowieka, 2016
- Małgorzata Sobstyl, Joanna Tkaczuk – Włach, Grzegorz Jakiel, Diagnostyka hormonalna łysienia kobiet, Przegląd menopauzalny 1/2010