fbpx

Antyoksydanty a dieta dla chorych na endometriozę

warzywa

Udostępnij ten post

Antyoksydanty a dieta dla chorych na endometriozę

Endometrioza może prowadzić do obniżonej rezerwy jajnikowej, obniżenia stężenia LH, wydłużenia fazy lutealnej, a także problemów z implantacją zarodka. Wszystko to wpływa negatywnie na płodność, a także utrzymanie ciąży. Dlatego przy tej przewlekłej chorobie, którą wykrywa się najczęściej w wieku 25-29 lat ważna jest szybka interwencja. Jedną z bardzo istotnych kwestii jest odpowiednia dieta dla chorych na endometriozę. W kwestii diety szczególne znaczenie może mieć całkowity potencjał antyoksydacyjny spożywanych produktów.

Pojawia się coraz więcej dowodów na to, że przeciwutleniacze mogą pomagać w leczeniu endometriozy (w tym w łagodzeniu dolegliwości bólowych). Mogą one nie tylko wpływać korzystnie na płodność, ale i przynosić ulgę w bólach, na które cierpią kobiety z tą chorobą. W jednym z badań wykazano, że leczenie przeciwutleniaczami przyniosło złagodzenie bólu odczuwanego na co dzień o 43% kobiet. Co więcej stwierdzono również, że u 37% pacjentek zmniejszyły się bóle miesiączkowe. Świetna informacja!

Obecność przeciwutleniaczy nie pozostaje również obojętna dla płodności. Zaobserwowano, że stres oksydacyjny związany z endometriozą może wpływać negatywnie na starania. Dlatego jeśli staramy się o dziecko warto rozważyć wprowadzenie diety bogatej w antyoksydanty również pod tym kątem.

Skąd mam wiedzieć jakie produkty wybrać?!

Tak jak wspomniałam na początku duże znaczenie ma to jaki całkowity potencjał antyoksydacyjny ma spożywany przez nas produkt. Najprościej mówiąc wielkość takiego potencjału jest dla nas wskazówką jak konkretny produkt radzi sobie z wolnymi rodnikami, których nadmiar prowadzi do stresu oksydacyjnego. W zależności od źródła możecie spotkać się również z innymi pojęciami, które mimo wszystko opisują to samo. Są to, np. nazwy takie jak „całkowity status antyoksydacyjny” (TAS), „całkowita pojemność antyoksydacyjna” (TAC), czy „całkowita reaktywność przeciwutleniająca” (TAR). Piszę to w ramach ciekawostki i aby zaoszczędzić Was czasu na szukanie wyjaśnień czym różnią się od siebie poszczególne pojęcia.

Teorię mamy już za sobą, więc pozostaje nam odpowiedź na najważniejsze pytanie – skąd wiedzieć jakie produkty wybrać jeśli chcemy skutecznie walczyć z endometriozą?! Pomóc może nam klasyfikacja produktów według „wartości parametru ORAC”. Wiem, że to kolejna fachowa i pewnie trudna do zapamiętania nazwa, ale wystarczy, że zapamiętacie, że im wyższa wartość parametru ORAC tym lepiej. Dla dociekliwych krótkie wyjaśnienie – test ORAC to metoda, która umożliwia oznaczenie aktywności przeciwutleniającej różnych produktów.

Wskazówki praktyczne – jakie produkty powinna zawierać dieta dla chorych na endometriozę?

Przejdźmy do wskazówek praktycznych i przyjrzyjmy się jakie produkty powinna zawierać dieta dla chorych na endometriozę. W poniższym zestawieniu chciałam przedstawić je w zależności od wartości parametru ORAC biorąc pod uwagę, że antyoksydanty są bardzo ważne przy endometriozie.

W czołówce listy produktów wg wartości parametru ORAC znajdują się owoce i warzywa. Znajdziemy tam też kilka przypraw jednak biorąc pod uwagę, że spożywamy je w bardzo małych ilościach, większą uwagę skierowałabym w stronę warzyw i owoców.

TOP 5 OWOCÓW WG WARTOŚCI PARAMETRU ORAC

  1. Borówka czarna
  2. Jeżyny
  3. Truskawki
  4. Maliny
  5. Śliwki

Te owoce z pewnością powinna zawierać dieta dla chorych na endometriozę!

TOP 5 WARZYW WG WARTOŚCI PARAMETRU ORAC

  1. Szpinak
  2. Brukselka
  3. Brokuły
  4. Buraki
  5. Papryka czerwona

Pamiętajmy, że to właśnie warzywa powinny być podstawą diety dlatego to one powinny być dla nas głównym źródłem antyoksydantów. Idealnie jeśli warzywa będą dodatkiem do każdego spożywanego przez nas posiłku.

INNE PRODUKTY DOBRE DLA CHORYCH NA ENDOMETRIOZĘ

  1. Cynamon
  2. Orzechy pekan
  3. Olej z orzechów makadamia
  4. Herbata zielona
  5. Kurkuma

  • Wybrane źródła naukowe, z których pochodzą informacje znajdujące się we wpisie:
    Langendonckt AV et al. (2002), Oxidative stress and peritoneal endometriosis, Fertil Steril. 77(5):861-70.
    Polak G et al. (2001), Total antioxidant status of peritoneal fluid in infertile women, European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology, 94(2): 261-26.
    Santanan M et al. (2013), Antioxidant supplementation reduces endometriosis-related pelvic pain in humans, 161(3):189-195.
     

Zobacz jeszcze

gulasz wegetariański
Przepisy

Lekkostrawny gulasz wegetariański

Z czym kojarzy Ci się gulasz? Jeśli z mięsem czerwonym, którego należy unikać na diecie przeciwzapalnej, to masz rację, ale…Dziś pokażę Ci, że da się

Zapisz się do newslettera