Jaglanka z owocami jesiennymi i migdałami

jaglanka z owocami kobieca strona dietetyki

Udostępnij ten post

Wciąż jesz owsiankę i jeszcze mówiąc, masz jej już dość? W takim razie może najwyższy czas zamienić ją na jaglankę? Jest równie wartościowa i prosta w przygotowaniu. Chcesz się przekonać? Przed Tobą jaglanka z owocami jesiennymi i migdałami, która rozgrzeje Cię w chłodny jesienny poranek!

Składniki (na 2 porcje)

  • szklanka mleka roślinnego (sprawdź, które mleko roślinne będzie najlepsze)
  • torebka kaszy jaglanej (100 gramów)
  • szklanka wody
  • 1 jabłko
  • 2 śliwki suszone (bez dodatku cukru)
  • garść migdałów
  • cynamon (do smaku)
  • erytrytol (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Przepłucz kaszę jaglaną wodą, aby pozbyć się goryczki.
  2. Wsyp kaszę do garnka, dolej mleko i wodę.
  3. Gotuj kaszę do momentu, aż zrobi się miękka i wchłonie praktycznie cały płyn.
  4. Pod koniec gotowania dodaj do kaszy jabłko pokrojone w kostkę, cynamon, erytrytol i wymieszaj dokładnie składniki.
  5. Ugotowaną kaszę podaj z migdałami i suszonymi śliwkami.

Jaglanka z owocami – uwagi dietetyka

  • Jeśli nie lubisz lub nie masz pod ręką kaszy jaglanej, a jesteś znudzona jedzeniem owsianek, możesz wybrać inną opcję. Jaką? Przygotować gryczankę z kaszy gryczanej niepalonej lub komosankę z komosy ryżowej. Oba produkty są dobrym źródłem białka roślinnego i nie zawierają glutenu.
  • Jesienna jaglanka z owocami smakuje równie dobrze z duszoną gruszką, świeżymi śliwkami lub pomarańczą.
e-book dieta wspierająca płodność

Zobacz jeszcze

Zapisz się do newslettera