Wciąż jesz owsiankę i jeszcze mówiąc, masz jej już dość? W takim razie może najwyższy czas zamienić ją na jaglankę? Jest równie wartościowa i prosta w przygotowaniu. Chcesz się przekonać? Przed Tobą jaglanka z owocami jesiennymi i migdałami, która rozgrzeje Cię w chłodny jesienny poranek!
Składniki (na 2 porcje)
- szklanka mleka roślinnego (sprawdź, które mleko roślinne będzie najlepsze)
- torebka kaszy jaglanej (100 gramów)
- szklanka wody
- 1 jabłko
- 2 śliwki suszone (bez dodatku cukru)
- garść migdałów
- cynamon (do smaku)
- erytrytol (opcjonalnie)
Wykonanie
- Przepłucz kaszę jaglaną wodą, aby pozbyć się goryczki.
- Wsyp kaszę do garnka, dolej mleko i wodę.
- Gotuj kaszę do momentu, aż zrobi się miękka i wchłonie praktycznie cały płyn.
- Pod koniec gotowania dodaj do kaszy jabłko pokrojone w kostkę, cynamon, erytrytol i wymieszaj dokładnie składniki.
- Ugotowaną kaszę podaj z migdałami i suszonymi śliwkami.

Jaglanka z owocami – uwagi dietetyka
- Jeśli nie lubisz lub nie masz pod ręką kaszy jaglanej, a jesteś znudzona jedzeniem owsianek, możesz wybrać inną opcję. Jaką? Przygotować gryczankę z kaszy gryczanej niepalonej lub komosankę z komosy ryżowej. Oba produkty są dobrym źródłem białka roślinnego i nie zawierają glutenu.
- Jesienna jaglanka z owocami smakuje równie dobrze z duszoną gruszką, świeżymi śliwkami lub pomarańczą.
