Z dietą bywa tak, że odkłada się ją na później: na poniedziałek, na Nowy Rok itd. Moim zdaniem to takie „odkładanie zdrowia na później”, a przecież mówi się, że to właśnie zdrowie jest najważniejsze! Za zmianę nawyków żywieniowych najlepiej zabrać się po prostu jak najszybciej. Wielkimi krokami zbliża się sezon wakacyjny, a wraz z nim czas wyjazdów, grillowania itd. Nie uważam, że jest to zły moment na zadbanie o zdrowe nawyki żywieniowe. Wręcz przeciwnie – wyjaśniam, dlaczego dieta na lato to świetny pomysł (i podpowiadam co zrobić, żeby nie było to pasmo wyrzeczeń).
Spis treści
ToggleDieta na lato – 4 argumenty, które przemawiają za tym, że nie warto czekać do jesieni!
Nie jesteś przekonana, że dieta na lato to dobry pomysł? Poniższe argumenty powinny przekonać Cię, że nie warto czekać do jesieni.
Duży wybór sezonowych owoców z niskim IG i dużą ilością składników przeciwzapalnych
Wraz z nadejściem lata na straganach i półkach sklepowych pojawia się więcej świeżych, sezonowych owoców. To zupełnie inny obrazek niż ten, który widać jesienią czy zimą. Wykorzystaj to i zamiast przetworów dosładzanych cukrem, owoców suszonych itp. wybieraj te świeże z niskim IG i dużą ilością składników przeciwzapalnych. Należą do nich m.in. truskawki, maliny, czarne porzeczki. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule o najzdrowszych owocach na lato.
Lato to dobry czas, aby wyrobić w sobie nawyk jedzenia owoców w różnych formach: jako dodatek do głównego posiłku, składnik owsianki lub jaglanki albo koktajlu. Możliwości jest wiele!
Ile owoców powinnaś jeść? Przynajmniej 3 porcje dziennie. Jaka jest wielkość porcji?
- pół szklanki truskawek, malin, porzeczek lub jagód;
- 2-3 sztuki moreli;
- porcja sałatki, która zawiera minimum 100 gramów owoców;
- szklanka (200 ml) świeżo wyciśniętego soku z owoców;
Jeśli masz insulinooporność, zwróć szczególną uwagę na to, z czym podajesz owoce. Nie jedz ich jako samodzielnej przekąski między posiłkami. Łącz owoce z produktami, które dostarczają białka i jedno- oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mogą być to: jogurt naturalny lub roślinny (fortyfikowany wapniem i bez dodatku cukru), orzechy (sprawdź, jakie są najzdrowsze orzechy), nasiona chia lub migdały.
Większa ochota na „lekkie” dania o wysokiej wartości odżywczej
Latem, gdy za oknem panuje upał, pojawia się większa ochota na „lekkie” dania. Dzięki temu łatwiej wyrobić w sobie zdrowy nawyk jedzenia sałatek czy picia koktajli. Poza tym wybór sezonowych warzyw i owoców jest większy, dlatego prościej wybrać coś, co się lubi.
Zrobienie sałatki czy koktajlu to kwestia kilku minut. Odpada wymówka, że wolisz posiedzieć na plaży niż stać „przy garach”. Nie masz pomysłu na sałatkę lub koktajl, który wyróżnia się wysoką wartością odżywczą, a przy tym jest szybki i prosty w przygotowaniu? Oto sprawdzonych połączeń:
- sałatka owocowa: banan, borówki, arbuz, jogurt (naturalny lub roślinny), migdały lub nasiona chia;
- sałatka warzywno-owocowa: truskawki, rukola, orzechy włoskie;
- koktajl: mleko roślinne, maślanka lub kefir, banan, maliny, nasiona chia;
Więcej energii
Chłód, deszcz, wiatr, mała ilość promieni słonecznych – co Ci to przypomina? Pogoda jesienią i zimą sprawia, że poziom energii gwałtownie spada. Ciężej się za coś zabrać, dlatego nie warto odkładać zmiany nawyków żywieniowych na koniec roku.
Latem, gdy za oknem wszystko budzi się do życia, dni są dłuższe i bardziej słoneczne łatwiej znaleźć energię na próbowanie nowych przepisów, przygotowywanie zdrowych posiłków itd. Szkoda by było z tego nie skorzystać!
Więcej ruchu
Zdrowe odżywianie powinno iść w parze z regularną aktywnością fizyczną. Zaleca się, aby dorosłe osoby wykonywały ćwiczenia fizyczne o umiarkowanej intensywności przez minimum 150 minut tygodniowo. Nie brzmi to jak coś niemożliwego do zrobienia. Jednak jesienią czy zimą trudniej zebrać się w sobie, aby w deszczu i zimnie dojechać do siłowni, pływalni itd.
Latem jest to dużo prostsze. Poza tym dochodzi cała masa aktywności fizycznych na świeżym powietrzu: rolki, przejażdżki rowerowe, sporty wodne, badminton. Można by jeszcze długo wymieniać, więc z pewnością znajdziesz coś dla siebie.
Dieta w podróży, sezonie grillowym – czy to ma sens?
Myślisz sobie, że wszystko ładnie i pięknie, ale przecież lato to czas podróży i sezonu grillowego…Jak to pogodzić i czy w ogóle ma to sens?
- Gdy tylko to możliwe stawiaj na zdrowsze opcje. Zamiast karkówki z grilla wybierz szaszłyk drobiowy albo wege (np. z cukinii, papryki, oliwek, pieczarek), rybę, grillowaną pierś z indyka. Zamiast lodów ze słodką posypką/polewą kup sorbet owocowy.
- Zrób zdrowy posiłek na wynos: sałatkę, pełnoziarniste kanapki z dużą ilością warzyw albo koktajl. W czasach, gdy wybór wygodnych pojemników jest ogromny, nie powinnaś mieć z tym większych problemów.
- Jeśli Twoja sytuacja Ci na to pozwala (warto to skonsultować z dietetykiem) stosuj zasadę 80/20. W praktyce oznacza to, że 80%, czyli bazę jadłospisu stanowią zalecane produkty o wysokiej wartości odżywczej. Pozostałe 20% to tzw. żywność rekreacyjna, którą jesz dla przyjemności lub w „sytuacji awaryjnej” (np. gdy jesteś w podróży i nie masz dostępu do zalecanych produktów).
Zamiast planować zdrowe posiłki na cały tydzień, wolisz planować urlop i zażywać kąpieli słonecznych? Śmiało! Zamów dietę w wersji letniej i nie martw się o bilansowanie pełnowartościowych posiłków oraz wymyślanie zdrowych potraw na każdy dzień. Zaoszczędź czas i przeznacz go na błogi letni odpoczynek.