fbpx

Jaglanka na mleku roślinnym z truskawkami i borówkami

fioletowe napisy

Udostępnij ten post

Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że wakacje to czas, gdy trzeba zapomnieć o zdrowym odżywianiu, bo wokół jest zbyt dużo pokus. Fakt – jest ich sporo. Z drugiej strony lato to doskonały czas na to, aby wprowadzić do jadłospisu świeże, sezonowe owoce oraz warzywa. Ich wybór jest zdecydowanie większy niż jesienią czy zimą. Szkoda by było tego nie wykorzystać! Tylko, jak to zrobić, aby truskawki, maliny itd. szybko się nie znudziły? Najlepiej próbować różnych opcji – nie tylko koktajli lub sałatek owocowych. Świetnym pomysłem na szybki, prosty i przeciwzapalny posiłek jest jaglanka na mleku roślinnym z truskawkami, borówkami i migdałami. Podpowiadam, jak ją przygotować.

kolorowa miska obok kwiata

Składniki (na 1 porcję)

  • kasza jaglana sucha (1/4 szklanki)
  • mleko roślinne bez dodatku cukru (1 szklanka)
  • truskawki (garść)
  • borówki (garść)
  • migdały w całości lub płatkach (1 łyżka)
  • erytrytol lub inny zamiennik cukru (1 łyżeczka)

[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]

dwie szklanki i miska

Wykonanie 

  1. Przełóż kaszę jaglaną na drobne sitko i przepłucz ją zimną wodą kilka razy (do momentu, aż woda przestanie robić się mętna). Na koniec przepłucz kaszę gorącą wodą i jeszcze raz zimną. Nie pomijaj tego etapu, bo pyszna jaglanka na mleku roślinnym zmieni się w…nieco gorzką jaglankę :(.
  2. Przepłukaną kaszę przesyp do małego garnka i zalej mlekiem roślinnym. Dodaj erytrytol lub inny zamiennik cukru i dokładnie wymieszaj.
  3. Gotuj kaszę około 12-15 minut. Powinna zrobić się miękka i wchłonąć praktycznie całe mleko.
  4. Ugotowaną kaszę posyp owocami i migdałami.

[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]

Jaglanka na mleku roślinnym – uwagi dietetyka

  1. Jeśli nie przepadasz za kaszą jaglanką, zrób podobne danie z kaszy gryczanej niepalonej lub komosy ryżowej. Są to równie pyszne i zdrowe alternatywy dla popularnej owsianki.
  2. Nie wiesz, które mleko roślinne wybrać? Sprawdź moje porównanie mlek roślinnych
  3. Czy taka jaglanka będzie odpowiednia dla osoby z insulinoopornością? Ugotowana kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny. Co nie oznacza, że musisz raz na zawsze zrezygnować z jaglanki. Ważny jest umiar i odpowiednie łączenie składników. Po pierwsze kasza jaglana nie powinna występować w diecie w zbyt dużych ilościach (lepiej wybierać produkty z nikim IG np. kaszę gryczaną białą, z której też możesz zrobić danie z owocami). Po drugie należy zadbać o odpowiednie dodatki będące źródłem białka i zdrowych tłuszczów. W przypadku tego przepisu polecam wybrać mleko roślinne o wyższej zawartości białka i dodać migdały,  orzechy lub nasiona chia.
  4. Dodatek truskawek i borówek sprawia, że jaglanka jest bogata w witaminę C, polifenole i błonnik pokarmowy. Sprawdź, jakie są najzdrowsze owoce na lato przy insulinooporności i przewlekłym stanie zapalnym. 

truskawki na różowym tle

Zobacz jeszcze

gulasz wegetariański
Przepisy

Lekkostrawny gulasz wegetariański

Z czym kojarzy Ci się gulasz? Jeśli z mięsem czerwonym, którego należy unikać na diecie przeciwzapalnej, to masz rację, ale…Dziś pokażę Ci, że da się

Zapisz się do newslettera