fbpx

Ryba z piekarnika i domowe ziemniaczki

Udostępnij ten post

Dietetycy w kółko powtarzają, że należy jeść ryby. Cóż, mają rację. To najlepsze źródło kwasów DHA i EPA, których organizm ludzki nie jest w stanie sam wyprodukować (tzn. w pewnym stopniu jest, bo mogą one powstawać na drodze przemian kwasu ALA, ale jest to mało efektywny proces). Tak wygląda to w teorii, ale co zrobić, jeśli nie przepadasz za smakiem ryby?

Nie jestem fanką zmuszania do jedzenia produktów, których się nie lubi. Za to uważam, że trzeba przynajmniej spróbować – szczególnie jeśli mowa o daniach rybnych. Są one bogatym źródłem kwasów omega-3, których nie może zabraknąć w diecie przeciwzapalnej

To co, próbujemy przekonać się do ryb? A może już je lubicie i szukacie nowych przepisów kulinarnych? Niezależnie od tego, dlaczego tu jesteście, przedstawiam przepis na rybę z piekarnika z domowymi ziemniaczkami!

 

Składniki (na 2 porcje)

  • 2 pstrągi (w całości, wypatroszone)
  • 1 gałązka zielonej pietruszki
  • 1/2 cytryny
  • pomidorki koktajlowe (6 sztuk albo więcej)
  • przyprawy (takie, jakie lubicie – ważne, aby nie były to gotowe mieszanki będące źródłem „ukrytej soli”)
  • ziemniaki (8 sztuk)
  • oliwa z oliwek extra virgin (1 łyżka)

[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
  2. Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój je na mniejsze kawałki (przypominające frytki), wrzuć do miski. Dodaj oliwę z oliwek i ulubione przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wysyp na nią wszystkie ziemniaki. Wstaw do piekarnika na 10 minut i  zajmij się przygotowaniem ryb.
  4. Posyp ryby odrobiną soli oraz ulubionymi przyprawami.
  5. Sparz cytryny, pokrój je w plastry i połóż na rybie. Dodaj umyte gałązki pietruszki i pomidorki koktajlowe. 
  6. Tak przygotowaną rybę zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika (obok ziemniaków). Piecz przez 20 minut. Po tym czasie odwiń folię i piecz jeszcze przez 5-10 minut.
  7. Ryba z piekarnika i domowe ziemniaczki są już gotowe!

[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]

ryba w folii

Uwagi dietetyka

  • Ryba z piekarnika to cenne źródło kwasów omega-3, a także pełnowartościowego białka. Warto jeść ją przynajmniej 2 razy w tygodniu.
  • Danie nie zawiera glutenu. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, a nie chcesz jeść ziemniaków, zastąp je innym produktem. Może być to niepalona kasza gryczana albo ryż brązowy lub dziki.
  • Do ryby z piekarnika możesz dodać więcej zieleniny! Oprócz natki pietruszki warto dołożyć np. koperek.
  • Ilość pomidorków koktajlowych jest przykładowa. Wiadomo, że im więcej warzyw, tym lepiej! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać ich więcej albo przygotować dodatkowo sałatkę z pomidorkami koktajlowymi, pestkami dyni, nasionami słonecznika, rukolą, oliwkami czy innymi zdrowymi dodatkami.

 

[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#a24e99″ size=”1″]

[su_button url=”https://kobiecastronadietetyki.pl/dietetyk-kliniczny/zdrowy-jadlospis-7dni/” target=”blank” background=”#a24e99″ size=”10″] Wybieram dietę dla siebie [/su_button]

Zobacz jeszcze

Zapisz się do newslettera