Dietetycy w kółko powtarzają, że należy jeść ryby. Cóż, mają rację. To najlepsze źródło kwasów DHA i EPA, których organizm ludzki nie jest w stanie sam wyprodukować (tzn. w pewnym stopniu jest, bo mogą one powstawać na drodze przemian kwasu ALA, ale jest to mało efektywny proces). Tak wygląda to w teorii, ale co zrobić, jeśli nie przepadasz za smakiem ryby?
Nie jestem fanką zmuszania do jedzenia produktów, których się nie lubi. Za to uważam, że trzeba przynajmniej spróbować – szczególnie jeśli mowa o daniach rybnych. Są one bogatym źródłem kwasów omega-3, których nie może zabraknąć w diecie przeciwzapalnej.
To co, próbujemy przekonać się do ryb? A może już je lubicie i szukacie nowych przepisów kulinarnych? Niezależnie od tego, dlaczego tu jesteście, przedstawiam przepis na rybę z piekarnika z domowymi ziemniaczkami!
Spis treści
ToggleSkładniki (na 2 porcje)
- 2 pstrągi (w całości, wypatroszone)
- 1 gałązka zielonej pietruszki
- 1/2 cytryny
- pomidorki koktajlowe (6 sztuk albo więcej)
- przyprawy (takie, jakie lubicie – ważne, aby nie były to gotowe mieszanki będące źródłem „ukrytej soli”)
- ziemniaki (8 sztuk)
- oliwa z oliwek extra virgin (1 łyżka)
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
- Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój je na mniejsze kawałki (przypominające frytki), wrzuć do miski. Dodaj oliwę z oliwek i ulubione przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wysyp na nią wszystkie ziemniaki. Wstaw do piekarnika na 10 minut i zajmij się przygotowaniem ryb.
- Posyp ryby odrobiną soli oraz ulubionymi przyprawami.
- Sparz cytryny, pokrój je w plastry i połóż na rybie. Dodaj umyte gałązki pietruszki i pomidorki koktajlowe.
- Tak przygotowaną rybę zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika (obok ziemniaków). Piecz przez 20 minut. Po tym czasie odwiń folię i piecz jeszcze przez 5-10 minut.
- Ryba z piekarnika i domowe ziemniaczki są już gotowe!
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]
Uwagi dietetyka
- Ryba z piekarnika to cenne źródło kwasów omega-3, a także pełnowartościowego białka. Warto jeść ją przynajmniej 2 razy w tygodniu.
- Danie nie zawiera glutenu. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, a nie chcesz jeść ziemniaków, zastąp je innym produktem. Może być to niepalona kasza gryczana albo ryż brązowy lub dziki.
- Do ryby z piekarnika możesz dodać więcej zieleniny! Oprócz natki pietruszki warto dołożyć np. koperek.
- Ilość pomidorków koktajlowych jest przykładowa. Wiadomo, że im więcej warzyw, tym lepiej! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać ich więcej albo przygotować dodatkowo sałatkę z pomidorkami koktajlowymi, pestkami dyni, nasionami słonecznika, rukolą, oliwkami czy innymi zdrowymi dodatkami.
[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#a24e99″ size=”1″]
[su_button url=”https://kobiecastronadietetyki.pl/dietetyk-kliniczny/zdrowy-jadlospis-7dni/” target=”blank” background=”#a24e99″ size=”10″] Wybieram dietę dla siebie [/su_button]