fbpx

Ryba z piekarnika i domowe ziemniaczki

Udostępnij ten post

Dietetycy w kółko powtarzają, że należy jeść ryby. Cóż, mają rację. To najlepsze źródło kwasów DHA i EPA, których organizm ludzki nie jest w stanie sam wyprodukować (tzn. w pewnym stopniu jest, bo mogą one powstawać na drodze przemian kwasu ALA, ale jest to mało efektywny proces). Tak wygląda to w teorii, ale co zrobić, jeśli nie przepadasz za smakiem ryby?

Nie jestem fanką zmuszania do jedzenia produktów, których się nie lubi. Za to uważam, że trzeba przynajmniej spróbować – szczególnie jeśli mowa o daniach rybnych. Są one bogatym źródłem kwasów omega-3, których nie może zabraknąć w diecie przeciwzapalnej

To co, próbujemy przekonać się do ryb? A może już je lubicie i szukacie nowych przepisów kulinarnych? Niezależnie od tego, dlaczego tu jesteście, przedstawiam przepis na rybę z piekarnika z domowymi ziemniaczkami!

 

Składniki (na 2 porcje)

  • 2 pstrągi (w całości, wypatroszone)
  • 1 gałązka zielonej pietruszki
  • 1/2 cytryny
  • pomidorki koktajlowe (6 sztuk albo więcej)
  • przyprawy (takie, jakie lubicie – ważne, aby nie były to gotowe mieszanki będące źródłem „ukrytej soli”)
  • ziemniaki (8 sztuk)
  • oliwa z oliwek extra virgin (1 łyżka)

[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
  2. Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój je na mniejsze kawałki (przypominające frytki), wrzuć do miski. Dodaj oliwę z oliwek i ulubione przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wysyp na nią wszystkie ziemniaki. Wstaw do piekarnika na 10 minut i  zajmij się przygotowaniem ryb.
  4. Posyp ryby odrobiną soli oraz ulubionymi przyprawami.
  5. Sparz cytryny, pokrój je w plastry i połóż na rybie. Dodaj umyte gałązki pietruszki i pomidorki koktajlowe. 
  6. Tak przygotowaną rybę zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika (obok ziemniaków). Piecz przez 20 minut. Po tym czasie odwiń folię i piecz jeszcze przez 5-10 minut.
  7. Ryba z piekarnika i domowe ziemniaczki są już gotowe!

[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#cf3086″ size=”1″]

ryba w folii

Uwagi dietetyka

  • Ryba z piekarnika to cenne źródło kwasów omega-3, a także pełnowartościowego białka. Warto jeść ją przynajmniej 2 razy w tygodniu.
  • Danie nie zawiera glutenu. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, a nie chcesz jeść ziemniaków, zastąp je innym produktem. Może być to niepalona kasza gryczana albo ryż brązowy lub dziki.
  • Do ryby z piekarnika możesz dodać więcej zieleniny! Oprócz natki pietruszki warto dołożyć np. koperek.
  • Ilość pomidorków koktajlowych jest przykładowa. Wiadomo, że im więcej warzyw, tym lepiej! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać ich więcej albo przygotować dodatkowo sałatkę z pomidorkami koktajlowymi, pestkami dyni, nasionami słonecznika, rukolą, oliwkami czy innymi zdrowymi dodatkami.

 

[su_divider top=”no” style=”dashed” divider_color=”#cf3086″ link_color=”#a24e99″ size=”1″]

[su_button url=”https://kobiecastronadietetyki.pl/dietetyk-kliniczny/zdrowy-jadlospis-7dni/” target=”blank” background=”#a24e99″ size=”10″] Wybieram dietę dla siebie [/su_button]

Zobacz jeszcze

picie kawy przy endometriozie
Dieta przeciwzapalna

Czy picie kawy jest zdrowe przy endometriozie?

Kawa to drugi towar handlowy na świecie (zaraz po ropie naftowej). Nazywa się ją „płynnym złotem” i nie chodzi tu wyłącznie o finanse. Mała czarna

Zapisz się do newslettera