Spis treści
ToggleRoślinny koktajl z nutą bazylii
Roślinny koktajl powstał na bazie mleka ryżowego, brzoskwini, banana oraz kilku listków bazylii. Dzięki obecności owoców ma naturalny, lekko słodki smak, a za sprawą bazylii jest również bardzo orzeźwiający.
Składniki
Składniki na 2 szklanki:
- mleko ryżowe (1 szklanka)
- brzoskwinia (1 duża sztuka lub 2 mniejsze)
- banan (1 sztuka)
- świeża bazylia (kilka listków w zależności od tego jak mocny smak chcecie uzyskać)
Wykonanie
- Umyj i obierz owoce.
- Obrane owoce zmiksuj z mlekiem i świeżą bazylią.
Wartość odżywcza
- Energia: 138 kcal
- Białko: 1.5 g
- Tłuszcz: 1.5 g
- Węglowodany: 29 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
Co mogę zyskać?
- Ze względu na obecność banana, koktajl jest źródłem potasu, a także tryptofanu. Pierwszy z wymienionych składników pozwala skutecznie walczyć z obrzękami, a także jest wskazany w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego. Z kolei tryptofan jest niezbędny do syntezy melatoniny, czyli hormonu snu ułatwiającego zasypianie.
- Koktajl zawiera również inny cenny owoc, czyli brzoskwinię. Jest ona źródłem beta-karotenu, który odgrywa ważną rolę w diecie przeciwzapalnej.
- Dodatek świeżej bazylii sprawia, że roślinny koktajl ma również dobry wpływ na stan naszej skóry. Bazylia posiada również właściwości lekko uspokajające, a także ułatwia trawienie.
Uwagi dietetyka
- Roślinny koktajl pozbawiony jest laktozy co sprawia, że może znaleźć się w Waszym jadłospisie jeśli stosujecie dietę bez laktozy.
- Pamiętajcie, że w sklepach dostępne są mleka roślinnej różnej jakości. Zalecam unikanie tych, które zawierają dodatek cukru. Jeśli chcecie dowiedzieć się na co zwrócić uwagę podczas zakupu oraz jakie właściwości posiadają inne mleka roślinne, zachęcam do przeczytania mojego artykułu na temat wyboru mleka roślinnego.
- Do przygotowania koktajlu używajcie mniej dojrzałych owoców.