Spis treści
TogglePietruszkowa sałatka z młodymi ziemniakami
Jakiś czas temu ziemniaki zyskały bardzo złą sławę jednak jeśli podamy je bez dodatku tłuszczu, skwarek, sosów o dużej zawartości tłuszczu, mogą stanowić cenny składnik naszego jadłospisu. Szczególnie jeśli podajemy je na zimno w towarzystwie świeżego koperku, natki pietruszki oraz innych warzyw. Tym razem przedstawiam Wam patent na proste wykorzystanie młodych ziemniaków jakim jest pietruszkowa sałatka.
Składniki
Składniki na 4 porcje:
- młode ziemniaki (około 20 sztuk)
- fasola szparagowa (4 garście)
- papryka czerwona (1 sztuka)
- oliwki zielone (2 łyżki)
- natka pietruszki (8 łyżeczek)
- przyprawy wg uznania
Wykonanie
- Ugotuj ziemniaki (nie musisz obierać ich ze skórki, pod którą kryje się najwięcej cennych składników, ale pamiętaj aby bardzo dokładnie je umyć).
- Ugotuj fasolkę szparagową.
- Pokrój paprykę, posiekaj natkę pietruszki, a oliwki przekrój na pół.
- Wymieszaj wszystkie składniki z ulubionymi składnikami. Na koniec posyp całość świeżą natką pietruszki.
Wartość odżywcza 1 porcji
- Energia: 325 kcal
- Białko: 10 g
- Tłuszcz: 2,3 g
- Węglowodany: 63 g
- Błonnik pokarmowy: 8,5 g
- WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 6,3
Co mogę zyskać?
- Pietruszkowa sałatka jest bogata w błonnik pokarmowy dlatego pomaga utrzymać prawidłową masę ciała (przeczytaj moje wskazówki jak schudnąć bez efektu jo-jo).
- Dzięki obecności papryki czerwonej oraz natki pietruszki, które obfitują w antyoksydanty danie dobrze sprawdzi się w diecie przeciwzapalnej.
- Ziemniaki stanowią dobre źródło potasu dlatego sprawdzą się jako składnik dań spożywanych przy nadciśnieniu tętniczym indukowanym ciążą oraz skurczach.
- Natka pietruszki, która stanowi dodatek do pietruszkowej sałatki jest dobrym źródłem żelaza niehemowego. Dodatkowo zawiera spore ilości witaminy C, która zwiększa jego przyswajalność. W związku z tym dobrze jest dodawać ją do dań w celu profilaktyki i leczenia anemii ciążowej.
- Danie nie zawiera glutenu dlatego może być spożywane w diecie bezglutenowej.
- Fasola szparagowa jest dobrym źródłem białka roślinnego dlatego stanowi ważny składnik w diecie wspierającej płodność kobiet.
Posiłek wzbogaci Twój jadłospis w:
- błonnik pokarmowy
- białko roślinne
- witaminę C
- witaminy z grupy B
- potas
- żelazo
- polifenole
Uwagi dietetyka
- Jeśli chcesz wzmocnić efekt przeciwzapalny sałatki możesz przyprawić ją curry, kurkumą, bazylią.