Spis treści
ToggleRyż curry na ostro z warzywami i pieczarkami
Tym razem ryż curry na ostro z warzywami i pieczarkami, czyli coś w wersji na ostro z nutą azjatycką. Danie to z pewnością rozgrzewa i napełnia aromatem całą kuchnię. Dodatek curry sprawia, że całość posiada silne właściwości przeciwzapalne.
Składniki
Składniki na 1 porcję:
- ryż brązowy (1 torebka 100 g)
- pieczarki (4 sztuki)
- pomidorki koktajlowe (10 sztuk)
- natka pietruszki (1/2 pęczka)
- papryczki jalapeno (1 łyżka)
- cebulka perłowa (2 łyżki)
- curry (wg uznania)
Wykonanie
- Ugotuj ryż.
- Pieczarki podduś na patelni, na końcu dodaj do nich pomidorki, cebulkę oraz papryczki.
- Wymieszaj ryż z curry, dodaj pozostałe składniki.
- Całość posyp natką pietruszki.
Wartość odżywcza 1 porcji
- Energia: 426 kcal
- Białko: 12,5 g
- Tłuszcz: 3,1 g
- Węglowodany: 80.3 g
- Błonnik pokarmowy: 15.1 g
- WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 8.1
Co mogę zyskać?
- Ryż curry to danie bogate w błonnik pokarmowy dlatego pomaga utrzymać prawidłową masę ciała (przeczytaj moje wskazówki jak schudnąć bez efektu jo-jo).
- Dzięki obecności curry, danie dobrze sprawdzi się w diecie przeciwzapalnej.
- Pomidory stanowią dobre źródło potasu dlatego są wskazane przy nadciśnieniu tętniczym indukowanym ciążą oraz skurczach.
- Natka pietruszki, którą zawiera ryż curry jest dobrym źródłem żelaza niehemowego. Dodatkowo zawiera spore ilości witaminy C, która zwiększa jego przyswajalność dlatego dobrze jest dodawać ją do dań w celu profilaktyki i leczenia anemii ciążowej.
- Ryż curry to danie bez glutenu dlatego mogą włączyć je do menu osoby na diecie bezglutenowej.
Posiłek wzbogaci Twój jadłospis w:
- błonnik pokarmowy
- węglowodany złożone
- witaminę C
- witaminy z grupy B
- potas
- żelazo
- polifenole
Uwagi dietetyka
- Jeśli cierpisz na zgagę, stany zapalne przewodu pokarmowego, zrezygnuj z dodatku ostrych papryczek oraz przyprawy curry, ponieważ mogę nasilać objawy. Zamiast tego użyj czegoś łagodniejszego, np. koperku.
- Zamiast ryżu możesz przygotować danie na bazie kaszy (np. bulgur, gryczanej, jęczmiennej perłowej). Jeśli wybierasz ryż najlepiej jeśli będzie to ryż brązowy lub dziki.