fbpx

Ryż curry na ostro z warzywami i pieczarkami

papryczki i pomidory

Udostępnij ten post

Ryż curry na ostro z warzywami i pieczarkami

Tym razem ryż curry na ostro z warzywami i pieczarkami, czyli coś w wersji na ostro z nutą azjatycką. Danie to z pewnością rozgrzewa i napełnia aromatem całą kuchnię. Dodatek curry sprawia, że całość posiada silne właściwości przeciwzapalne.


Składniki

Składniki na 1 porcję:

  • ryż brązowy (1 torebka 100 g)
  • pieczarki (4 sztuki)
  • pomidorki koktajlowe (10 sztuk)
  • natka pietruszki (1/2 pęczka)
  • papryczki jalapeno (1 łyżka)
  • cebulka perłowa (2 łyżki)
  • curry (wg uznania)

 


Wykonanie

  1. Ugotuj ryż.
  2. Pieczarki podduś na patelni, na końcu dodaj do nich pomidorki, cebulkę oraz papryczki.
  3. Wymieszaj ryż z curry, dodaj pozostałe składniki.
  4. Całość posyp natką pietruszki.

Wartość odżywcza 1 porcji

  • Energia: 426 kcal
  • Białko: 12,5 g
  • Tłuszcz: 3,1 g
  • Węglowodany: 80.3 g
  • Błonnik pokarmowy: 15.1 g
  • WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 8.1

papryczki i pomidory

Co mogę zyskać?

  • Ryż curry to danie bogate w błonnik pokarmowy dlatego pomaga utrzymać prawidłową masę ciała (przeczytaj moje wskazówki jak schudnąć bez efektu jo-jo).
  • Dzięki obecności curry, danie dobrze sprawdzi się w diecie przeciwzapalnej.
  • Pomidory stanowią dobre źródło potasu dlatego są wskazane przy nadciśnieniu tętniczym indukowanym ciążą oraz skurczach.
  • Natka pietruszki, którą zawiera ryż curry jest dobrym źródłem żelaza niehemowego. Dodatkowo zawiera spore ilości witaminy C, która zwiększa jego przyswajalność dlatego dobrze jest dodawać ją do dań w celu profilaktyki i leczenia anemii ciążowej.
  • Ryż curry to danie bez glutenu dlatego mogą włączyć je do menu osoby na diecie bezglutenowej.

Posiłek wzbogaci Twój jadłospis w:

  • błonnik pokarmowy
  • węglowodany złożone
  • witaminę C
  • witaminy z grupy B
  • potas
  • żelazo
  • polifenole

Uwagi dietetyka

  • Jeśli cierpisz na zgagę, stany zapalne przewodu pokarmowego, zrezygnuj z dodatku ostrych papryczek oraz przyprawy curry, ponieważ mogę nasilać objawy. Zamiast tego użyj czegoś łagodniejszego, np. koperku.
  • Zamiast ryżu możesz przygotować danie na bazie kaszy (np. bulgur, gryczanej, jęczmiennej perłowej). Jeśli wybierasz ryż najlepiej jeśli będzie to ryż brązowy lub dziki.

Zobacz jeszcze

gulasz wegetariański
Przepisy

Lekkostrawny gulasz wegetariański

Z czym kojarzy Ci się gulasz? Jeśli z mięsem czerwonym, którego należy unikać na diecie przeciwzapalnej, to masz rację, ale…Dziś pokażę Ci, że da się

Zapisz się do newslettera